Cluj-Napoca va avea în flota de transport public în comun autobuze electrice lungi cu burduf. Acestea vor circula și în comuna Florești.
52% din flota de transport public din Cluj-Napoca este alcătuită din autobuze electrice, troleibuze și tramvaie, potrivit Făclia. Până în 2028 municipalitatea vrea ca întreaga flotă să fie alcătuită din mijloace de transport nepoluante.
150 de autobuze diesel trebuie înlocuite prin autobuze electrice și cu hidrogen sau troleibuze. Pentru acest demers este nevoie de alte autobuze electrice, 20 de de capacitate mică și 40 cu hidrogen. Cele 20 de autobuze electrice ar trebui utilizate pentru a alimenta prin noi linii cartiere cu deservire precară.
Municipalitatea a identificat ca sursă de finanțare Programul Național de Reziliență și Redresare (PNRR). Potrivit unui proiect ce va fi dezbătut de Consiliul Local, 18 autobuze electrice, de 18 m, urmează să fie cumpărate prin PNRR. Investiția se ridică la 73 de milioane de lei și fi realizată în parteneriat cu comuna vecină.
Vor să le cumpere prin PNRR
În cadrul proiectului vor fi înființate 18 stații de încărcare la autobaza de transport public și 6 de încărcare rapidă pe traseul autobuzelor electrice. 61,9 milioane de lei din investiție reprezintă cheltuieli eligibile asigurate prin PNRR, iar 11,7 milioane, de la bugetul de stat. “Achiziția celor 18 autobuze electrice lungi se înscrie în politica de modernizare a flotei de transport în comun.
Vor deservi una dintre cele mai utilizate rute de transport în comun din zona metropolitană. Este o primă etapă de finanțare din PNRR. Ne gândim și la alte proiecte care să continue politica de modernizare a transportului în comun. Până în 2028 să avem o flotă de transport nepoluantă”, a declarat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în municipalitatea clujeană.