Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Produse ca pe vremea bunicilor de la „Ghiță Măcelarul” din Pecica

Renumele mezelurilor produse de el au trecut demult granițele județului Arad. La târgurile și evenimentele la care participă, precum și în magazinele în care le comercializează, produsele lui sunt foarte căutate. Secretul? Gustul și ingredientele sănătoase folosite, precum și rețetele tradiționale de pe vremea bunicilor.

Este vorba de Ghiță Cionca din Pecica Arad, care-și comercializează mezelurile sub brandul „Ghiță Măcelarul”.

Cum a început

Produse tradiționale de la Ghiță Măcelaru

Totul a început în urmă cu câțiva ani. „Eram un grup de prieteni din Pecica, care ne străduiam să mâncăm cât mai sănătos. Eu aveam o mică fermă unde țineam porci vietnamezi, Mangalița, Marele Alb, viței, capre alpine, găini, curcani, etc. Le tăiam și făceam mezeluri, salamuri, carne pentru gătit, carne pentru grătar și le împărțeam între noi, fiecare plătind pentru ceea ce lua. Cu alte cuvinte, așa s-a născut carmangeria pentru oameni interesați de mâncare sănătoasă, preparată manual, tradițional, ca pe vremea bunicilor”, povestește Ghiță Cionca.

Afacerea a început-o cu Claudiu Juncan, un măcelar, care era chemat să taie porcii din sat, mai ales în perioada Crăciunului.

Numele brandului „Ghiță Măcelarul” vine de la numele său, Ghiță. Claudiu nu suna atât de tradițional, de vechi.

Produse și ingrediente

Ghiță produce în mica sa măcelărie toate produsele tradiționale de pe vremea bunicilor și ceva în plus. Cei interesați vor găsi la „Ghiță Măcelarul”: maioș, caltaboș, cârnat proaspăt și afumat, cârnat țărănesc copt, tobă, gușă fiartă condimentată, parizer și cremvurști de porc, cremvurști de vânat, salam de șuncă, salam oriental, salam de vânat, salam de Mangaliță, cârnat de vânat, salam Pecican, salam Ardealul, pastramă, slănină afumată, rasol afumat, șuncă de casă, jumări, untură, cap, piept afumat, bacon, mușchi țigănesc, cârnăciori pentru grătar. Toate produsele sunt condimentate cu condimente tradiționale pe bază de sare, piper, boia dulce și iute, usturoi, chimen, enibahar, măgheran, foi de dafin, etc.

Salamul Steagu Roșu

„La afumarea produselor folosim rumeguș de fag, ca pe vremuri”, explică Ghiță Măcelarul.

Un produs aparte, care iese în evidență atât prin denumirea sa, cât și prin etichetă este Salamul Steagu Roșu, care are pe etichetă stema României de dinainte de Revoluție. „«Steagu Roșu» este un salam copt (hițuit) câteva ore la lemn de fag. Denumirea vine de la numele CAP-ului de la care am cumpărat hala unde am înființat măcelăria. Salamul este în două variante: picant și nepicant”, spune Ghiță Cionca.

 

Ghiță Cionca împreună cu Aurel Tămaș

Își vinde produsele prin magazinul propriu din complexul comercial Jackson din Arad, dar și prin intermediul unor magazine colaboratoare din Pecica, Timișoara, Buziaș și Felnac. De asemenea, participă la târgurile agroalimentare și evenimentele de profil din zona de vest a țării. Ultimul târg la care a fost prezent cu produsele sale a fost Agromalim, din Arad, dar din cauza pandemiei, târgurile la care urma să mai participe au fost suspendate.

„Consumatorii fideli apreciază în primul rând gustul și aspectul tradițional al produselor. Cei care ne cunosc deja, au încredere în calitatea cărnii pe care o folosim, proaspătă și ea. Porcii îi luăm de la Comtim sau de la abatoarele care sacrifică porci de casă. Oricum, noi îi pârjolim încă odată cu flacără, ca pe vremuri, ceea ce le dă un gust aparte de șorici”, conchide măcelarul.

 

Dan Birta

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Klarwin deschide 12 posturi de distribuție a apei potabile la Pata Rât, în două zone lipsite până acum de această facilitate

Articolul următor

24 de firme grupate în două asocieri vor să construiască viitorul campus al Universității de Medicină și Farmacie Timișoara

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share