Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fabrica Napomar lasă loc unui proiect imobiliar

Producătorul de mașini și utilaje Napomar Cluj cedează platforma industrială de 4,5 ha de pe Bd. Muncii pentru dezvoltări imobiliare.

Producătorul de mașini și utilaje Napomar Cluj cedează platforma sa industrială de 4,5 ha de pe Bd. Muncii pentru dezvoltări imobiliare.

Societatea este controlată de Societatea de Investiții Financiare Banat-Crișana (SIF1), care deține 99% din capitalul social, conform Gazeta de Cluj. Napomar își închide activitatea, angajații intră în șomaj, utilajele sunt scoase la vânzare.

“Articolul 1. Ratificarea hotărârii Consiliului de Administrație nr. 1, din 14 ianuarie 2022, privind încetarea activității de producție a societății și reducerea numărului de angajați prin măsura concedierii colective. Articolul 2. Mandatarea CA în vederea înstrăinării tuturor bunurilor de natura echipamentelor, utilajelor și instalațiilor”, a transmis directorul general, Călin Cândea.

Compania are o suprafață de producție de 21.000 mp, pe un teren de 4,5 ha. Acesta este amplasat în fosta zonă industrială din nord-estul Clujului, cu un potențial imobiliar ridicat pentru spații rezidențiale și comerciale. Napomar avea, în 2020, 181 de angajați, afaceri de 22 milioane lei și pierderi de 2,4 milioane.

Fabricile tradiționale dispar din oraș

Societatea a fost înființată în 1973, sub denumirea Fabrica de Mașini de Rectificat. Firma a devenit unul dintre principalii producători de profil din România. Compania și-a extins capacitățile și gama de produse. După 1990 a fost obligată să se reprofileze, din cauza dispariției pieței tradiționale.

A început să producă articolele căutate atunci pe piața internă: mașini de prelucrare a lemnului, hârtiei, sticlei sau piese de schimb. În 2001, Napomar a înființat o companie mixtă, cu grupul spaniol Danobat. În anii următori livra 90% din producție la export. Aceasta era sub formă de mașini unelte cu comandă numerică, piese și subansamble pentru echipamente de salvare marină, pentru industria energetică.

Printre principalii clienți s-au numărat General Electric, Emerson, Danobat. În 2013, Napomar anunța finalizarea unei investiții de 10 milioane de euro în modernizare, cu fonduri europene și de la stat. Acțiunile sale au fost tranzacționate, până în 2004, pe fosta Piață Rasdaq.

Participația SIF1 la Napomar este evaluată la 10,5 milioane lei. Printre fabricile devenite proiecte imobiliare la Cluj-Napoca se mai numără Tehnofrig, Fimaro, Libertatea, Flacăra, Ursus, în curând Carbochim, Armătura și CUG.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Câștigătorul pentru proiectarea și construcția centurii Sighișoarei - desemnat

Articolul următor

Stadiul parcurilor industriale din Bihor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share