Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Horia Ciorcilă a primit al șaselea mandat de președinte la Banca Transilvania

Omul de afaceri Horia Ciorcilă va conduce pentru a șasea oară Consiliul de Administrație al Băncii Transilvania (BT), au decis acționarii societății.
Horia Ciorcilă devine mai bogat cu 8 milioane de euro | Foto: Top Antreprenori

Omul de afaceri Horia Ciorcilă va conduce pentru a șasea oară Consiliul de Administrație al Băncii Transilvania, conform deciziei acționarilor BT.

Aceștia au ales noul CA pentru mandatul 2022-2026. Horia Ciorcilă, fondator și președinte, a primit al șaselea mandat consecutiv. Sub coordonarea noului CA, BT țintește poziția de lider în toate segmentele de activitate.

Strategia vizează creștere organică, noi achiziții, digitalizare, sinergie între companiile grupului. Patru membri ai CA au obținut un nou mandat: Thomas Grasse, Ivo Gueorguiev, Mirela Bordea, Vasile Pușcaș. CA are și doi membri noi: Lucyna Stanczak-Wuczynska, Florin Predescu Vasvari.

Rezultatele fostului CA (mandat încheiat în aprilie)

  • BT a devenit cea mai mare bancă din România
  • Cota de piață a crescut de la 16,4 la 19,6%
  • Numărul de clienți a ajuns de la 2,8 la 3,6 milioane
  • Capitalizarea bursieră a urcat de la 2,1 la 3,3 miliarde de euro (2018-2021)
  • BT a achiziționat Bancpost și Idea Bank
  • Alte companii preluate (leasing, credite, asigurări, pensii private): ERB Leasing și Retail Services, Idea Leasing și Broker de Asigurare, Certinvest Pensii
  • BT și grupul Țiriac au semnat un acord de achiziție a Țiriac Leasing (ianuarie 2022). Finalizarea tranzacției este acum supusă aprobării autorității competente

Sursa: Raport BT

BT a încheiat 2021 cu cifre peste media pieței la creditare și volume operaționale. Creșterea volumului de operațiuni și reducerea costului riscului au contribuit la un profit net de 1,8 miliarde lei (+48,9% față de 2020). Activele băncii au ajuns la 125 miliarde lei (+21% față de 2020), creștere generată de ascensiunea creditării. BT și-a propus pentru acest an un profit net de 2,1 miliarde lei, cu 18% peste nivelul câştigului de anul trecut.

Dividende în numerar pentru 40.000 de acționari

800 de milioane de lei, reprezentând 45% din profitul anului 2021, vor fi distribuiți ca dividende de BT. Dividendul brut pe acţiune este de 0,12 lei, echivalentul unui randament de 5%. Data plății dividendelor va fi 16 iunie. BT își va majora capitalul social prin emisia a 765 de milioane de acţiuni, cu valoarea nominală de 1 leu.

Aceasta se va face prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net al anului 2021. Vor fi acordate 12 acţiuni gratuite la 100 deţinute la data de înregistrare. Banca din Cluj este cea mai mare din România. Ea are 19% cotă de piaţă, 3,6 milioane de clienţi, 9.000 de angajaţi, 500 de sedii în 180 de localităţi. Principalii săi competitori sunt BCR și BRD.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

HOTCO 2022, back in Budapest on the 30th & 31st of May

Articolul următor
5 milioane de euro este suma prin care Ministerul Dezvoltării (MDLPA) va sprijini autoritățile locale pentru încălzirea pe bază de gaze naturale.

Timișoara, Oradea și Sibiu iau subvenție pentru încălzirea cu gaze naturale

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share