Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Petron Energy cere schimbarea platformei Armătura în zonă comercială și rezidențială

Compania Petron Energy a început planul urbanistic zonal (PUZ) pentru modificarea funcțiunii platformei pe care funcționa fabrica Armătura.
Dezvoltatorul proiectului a prezentat macheta cu schimbările vizate pe fosta platformă industrială

Compania Petron Energy a început planul urbanistic zonal (PUZ) pentru modificarea funcțiunii platformei pe care funcționa fabrica Armătura.

Primăria Zalău a anunţat finalizarea propunerilor preliminare a PUZ. Acesta prevede schimbarea unităților de referință existente inițial în zone comerciale și mixte (rezidențial, comercial și servicii). Aici mai sunt prevăzute construcții și amenajări sportive, zonă de agrement, servicii și turism, realizare de acces.

Perimetrul se află în intravilanul municipiului, pe Bd. M. Viteazul, zona adiacentă Zalău Value Centre. Ca inițiator al PUZ apare Petron Energy. Documentația cu propunerile preliminare se poate consulta la Direcția urbanism, persoana responsabilă fiind inginerul Ioan Lupou. Municipalitatea a precizat că observaţiile, opiniile şi sugestiile se pot depune în scris până în 26 mai.

Mozaicul de la fabrică va fi recuperat

Atunci se va organiza la instituție o dezbatere publică privind documentația de urbanism. Răspunsurile vor fi publicate pe site-ul instituției. Direcția pentru Cultură Sălaj a convenit cu proprietarul fostului colos industrial IAIFO ca mozaicul să fie salvat cu ajutorul unor studenți de la Universitatea de Artă și Design Cluj.

1.000 de persoane au semnat o petiție prin care cer autorităților să salveze simbolurile fostei uzine care va fi demolată: o statuie din bronz, un robinet industrial și mozaicul aplicat pe clădirea dinspre șosea. Studenții ar urma să încerce o dezlipire a bucăților de mozaic și amplasarea lucrării în alt loc.

Rompetrol a cedat integral părțile sociale ale producătorului de elemente de robinetărie industrială Rominserv Valves IAIFO unei firme conduse de designerul de modă Patricia Chifor, relevă Profit.ro. Compania-mamă a Rompetrol, KMG International, a anunțat că este dispusă să vândă toate activele din România considerate neesențiale, printre care și IAIFO.

Rominserv a fost preluată de firma Joseph Mars Investment (JMI), la care administrator unic este Chifor, cu aceeași funcție și la compania achiziționată, redenumită Petron Energy. IAIFO, care în 1990 avea 7.000 de angajați, a fost preluată de Rompetrol, prin Rominserv, în 2004, când mai erau 1.200 de salariați. Fosta întreprindere a fost lichidată. Intenția Rompetrol de a renunța la IAIFO datează din 2014.

JMI, care a cumpărat Armătura, a fost înființată ca societate de tip holding. Pe un teren al IAIFO funcționează ZVC, dezvoltat de Prime Kapital. Chifor mai este asociată cu 30% din capital la Romagriculture, firmă de trading și logistică de combustibili, cereale, oleaginoase, îngrășăminte. 70% se află în posesia americanului George Gellert, președintele Atalanta Corporation, din concernul Gellert, unul dintre cei mai mari importatori de produse alimentare din SUA.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

ADR Vest a semnat acordul de preluare a managementului Programului Operațional Regional

Articolul următor

Proiectul Smart Grid CARMEN a devenit oficial Proiect de Interes Comun al UE

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share