Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiectul Smart Grid CARMEN a devenit oficial Proiect de Interes Comun al UE

Proiectul Smart Grid Carpathian Modernized Energy Network (CARMEN), dezvoltat de către Delgaz Grid SA și CNTEE Transelectrica SA în parteneriat cu operatorul de transport maghiar, MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt, a primit aprobarea finală de la Uniunea Europeană, fiind inclus pe lista a cincea a Proiectelor energetice de Interes Comun (PIC). În 29 aprilie 2022 a intrat în vigoare Regulamentul delegat al Comisiei, 564/2022 din 19 noiembrie 2021, în urma aprobării de către Parlamentul European și Consiliu, prin care Proiectul CARMEN devine oficial Proiect de Interes Comun în aria tematică Smart Grid.

Proiectele de Interes Comun sunt proiecte-cheie de infrastructură energetică transfrontalieră pentru construirea unei piețe europene interne a energiei mai integrată și mai reziliență și pentru urmărirea obiectivelor în materie de energie și climă. Actuala Listă PIC cuprinde 98 de proiecte: 67 de proiecte în domeniul transportului și stocării energiei electrice, 20 în domeniul gazelor naturale, 6 proiecte de rețele de CO2 și 5 proiecte de rețele electrice inteligente.

Proiectul CARMEN are o valoare de aproximativ 150 milioane euro, cererea de finanțare urmând a fi depusă în a doua jumătate a anului 2022. Implementarea se va derula pe o perioadă de 6 ani, începând cu anul 2023 și până în 2028.

Faptul că proiectul CARMEN a obținut statutul de Proiect de Interes Comun este un real succes pentru compania noastră, fiind cel mai ambițios proiect de investiții al României în infrastructura de distribuție a energiei electrice din Regiunea Nord-Est. Suntem recunoscători colegilor din Delgaz Grid și partenerilor noștri de la Transelectrica și MAVIR pentru eforturile depuse care au condus la acest rezultat. Avem convingerea că proiectul CARMEN va deveni un model de bună practică din punct de vedere al colaborării dintre actorii sectorului electroenergetic, în perspectiva adaptării la cerințele europene privind decarbonificarea, digitalizarea și securitatea energetică”, declară Volker Raffel, CEO al E.ON România.

Obținerea calității de Proiect de Interes Comun pentru proiectul CARMEN marchează un punct de referință în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii energetice transfrontaliere în contextul cooperării operatorilor de transport și distribuție. Pentru a face față tuturor transformărilor din sectorul energetic susținute de agenda europeană, este necesară o abordare globală, în spiritul colaborării și al împărtășirii informațiilor. Ne aflăm în contextul în care doar implementând interoperabilitatea între sistemele noastre, printr-o cooperare pragmatică și curajoasă, putem adapta rețelele la noile configurații ale sistemelor electroenergetice în contextul tranziției energetice. Suntem mândri că Transelectrica este parte a acestui obiectiv investițional de importanță majoră la nivel european și le mulțumim partenerilor noștri din cadrul Delgaz Grid pentru colaborarea extraordinară în efortul de a da viață acestui proiect”, afirmă Gabriel Andronache, CEO al CNTEE Transelectrica SA.

Prin intermediul proiectului CARMEN, partenerii vizează modernizarea și dezvoltarea rețelelor de transport și de distribuție energie electrică, precum și creșterea interoperabilității acestora, atât la nivel național, cât și european, în sensul atingerii obiectivelor de interes comun.

Astfel, se estimează modernizarea de stații și posturi de transformare, a liniilor aeriene de înaltă tensiune, implementarea tehnologiilor IT și de comunicații specifice, precum și instalarea în rețeaua electrică de transport a unor mijloace moderne de control al tensiunii la nivelul sistemului energetic.

CARMEN va contribui în mod direct la creșterea capacității de preluare în rețeaua de joasă tensiune a electricității produse din surse regenerabile de către prosumatori, proiectul reprezentând un pas extrem de important în direcția accelerării decarbonificării şi digitalizării rețelei de transport şi distribuție a energiei electrice gestionate de cei trei parteneri.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Compania Petron Energy a început planul urbanistic zonal (PUZ) pentru modificarea funcțiunii platformei pe care funcționa fabrica Armătura.

Petron Energy cere schimbarea platformei Armătura în zonă comercială și rezidențială

Articolul următor
Elevii Liceului Tehnologic Feldru, din județul Bistrița-Năsăud, au început stagiul de practică în cadrul șantierului Parcul Feroviarilor, din Cluj-Napoca.

Viitorii constructori din Bistrița se școlesc pe șantierul Parcul Feroviarilor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share