Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

TIFF pătrunde în topul festivalurilor de film din Europa

Publicația britanică The Guardian a inclus evenimentul de la Cluj în topul celor mai bune festivaluri de film din această vară.

Publicația britanică The Guardian a inclus evenimentul de la Cluj în topul celor mai bune festivaluri de film din această vară. Tematica din 2022 va fi influențată de războiul din Ucraina, susțin organizatorii.

Printre evenimentele selectate de publicație se mai află festivaluri din Franța, Croația, Germania, Cehia, Elveția, Italia, Spania. Festivalul Internațional de Film Transilvania (17-26 iunie) va avea loc în perioada 17-26 iunie.

“Trăim vremuri tulburi. La doar câteva sute de kilometri de granița României, un conflict armat e în plină desfășurare. În condițiile în care escaladarea și alimentarea lui nu fac decât să altereze promisiunea de pace în regiune, campania vizuală a TIFF transmite un mesaj lipsit de orice urmă de echivoc: “Make Films, Not War!”, au precizat organizatorii TIFF.

Spotul festivalului reia mesajul antirăzboi din perspectivă cinematografică, omagiind unul dintre cele mai bune filme românești, “Balanța”, a lui Lucian Pintilie, prezentat de mai multe ori la TIFF, cel mai recent în 2020, în versiunea restaurată digital în 4K.

12 producții, în cursa pentru Trofeul Transilvania

Simbol al cinematografiei și scenei autohtone, actrița Maia Morgenstern va fi omagiată la festival. Contribuția sa adusă culturii române va fi recompensată cu premiul de excelență al TIFF, în 25 iunie, o încununare a patru decenii dedicate scenei și marelui ecran.

12 producții din toată lumea, printre care și două filme românești, intră în cursa pentru Trofeul Transilvania la TIFF. Destinată regizorilor debutanți sau aflați la cel de-al doilea lungmetraj de ficțiune, competiția oficială aduce în prim-plan o selecţie puternică de producții recente, pe care spectatorii sunt invitați să le urmărească în premieră națională la Cluj-Napoca, între 17 și 26 iunie.

Filme selectate prin prisma războiului

„După doi ani care au dat mersul lucrurilor peste cap, oamenii sunt mai confuzi și mai divizați ca niciodată. Lumea se descompune lent, sub presiunea unui ipotetic nou început. Vechiul și noul sunt în conflict deschis. Normele societale se reconfigurează din mers. Revoltele, rebeliunea și violența sunt la ordinea zilei.

Dorința de conexiune umană e acutizată. Noțiunea de libertate e din ce în ce mai difuză și pusă sub semnul întrebării. Deși filmele competiției din acest an nu vorbesc explicit despre perioada tulbure pe care o traversăm, e aproape imposibil să nu le citim prin prisma tuturor acestor senzații și efecte care s-au răsfrânt asupra noastră.

Nu doar nouă, ci și majorității personajelor din aceste filme le fuge pământul de sub picioare, amenințând serios, și uneori decisiv, nevoia de echilibru”, declară Mihai Chirilov (foto), director artistic al TIFF. Festivalul este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
CITC e considerat proiect strategic de importanță națională, acum condițiile în care sunt efectuate operațiile de transplant fiind inadecvate. 

Licitație pentru construirea Centrului Integrat de Transplant

Articolul următor

La Timișoara a fost deschisă o școală superioară de leadership

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share