Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Premierul României: “Clujul a stârnit interesul marilor companii americane”

Potențialul tinerilor din zona Clujului a intrat în vizorul unor companii globale importante, a arătat premierul Nicolae Ciucă. El a participat la dialogul cu cetățenii „Europa începe în Transilvania: democrație, educație și tineret”.

“Am marea bucurie ca, atunci când mă întâlnesc cu companii, să se amintească mereu de Cluj. Am avut o întâlnire cu o mare companie americană, ai cărei reprezentanți spuneau că are laboratoare de cercetare doar la Antipozi și la Cluj.

Este o mândrie să afli că o companie atât de mare a găsit terenul fertil pentru inovare, dezvoltare și cercetare la Cluj. Aceasta înseamnă, dincolo de potențialul local, resursa umană de tineri care sunt angajați și disponibili să își pună în valoare creativitatea și inițiativa și să se angajeze în astfel de proiecte”, a declarat Ciucă.

Educația, propusă ca soluție la sărăcie

Edilul clujean Emil Boc a propus stimularea tinerilor prin susținerea financiară a incubatoarelor de afaceri din universități, amplificarea fondului local de inovare FIX Cluj, facilitatea primului loc de muncă, plata obligatorie a stagiilor de practică.

“Să nu uităm că, la 400 km de aici, sunt tineri care stau cu mâna pe mitraliere, se trage cu rachete. Ca să avem o Europă funcțională trebuie să modificăm inclusiv tratatele, pentru a asigura securitatea pe continent. Trebuie luate decizii rapide în contextul majorării inflației, scumpirii energiei, creșterii prețurilor.

Să legăm democrația de educație ca să ieșim din sărăcie. Un om educat nu va fi predispus la activități pe care astăzi le condamnăm. În UE este o discrepanța majoră, 44% dintre cetățeni nu au abilitățile digitale de bază. În România, e și mai rău, 61%. Viitorul democrației este și digitalizarea”, a spus Boc.

El a propus impunerea unui model european de educație civică în școli. “Să se preda aceleași informații despre democrație în Europa. Să fie integrate acele soft skills – capacitatea de a ne asculta unul pe altul, toleranța, acceptarea părerilor celuilalt, gândirea critică, ca să nu mai credem tot ce este fake news, așa cum s-a întâmplat în pandemie”.

Prăpastia digitalizării între cetățenii Europei

Apostolos Tzitzikostas, președintele Comitetului European al Regiunilor (CoR), a insistat pe digitalizarea de masă. “Trebuie să creăm mai multe oportunități pentru tineri, în special în educație. Să îi reimplicăm, să le ascultăm vocea. Am vorbit cu ei, aici, la Cluj. Principalele lor preocupări sunt legate de mediu, digitalizare și sănătate. Clima ne afectează viitorul, vedem că în fiecare an e tot mai rău.

La nivel de digitalizare există o prăpastie între orașe și regiuni. Ideea este ca tinerii din zonele rurale să poată avea un viitor acolo, nu să vină toți la oraș. Apoi, să creăm mai multe legături transfrontaliere, între 2-3 regiuni de frontieră, pentru că problemele nu se opresc la graniță. Tocmai de aceea România și Bulgaria trebuie să intre în Spațiul Schengen”, a spus oficialul european.

Dialogul local s-a derulat sub denumirea „Europa începe în Transilvania. Ce urmează. Democrație, educație, cultură și tineret în urma Conferinței pentru Viitorul Europei”. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Local și Primăria Cluj-Napoca, în colaborare cu CoR, Europe Direct Cluj și Asociația Română a Municipiilor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Timișul, propus pentru dezvoltarea industriei de apărare în colaborare cu Israelul

Articolul următor
40 de angajatori, cu 2.800 de locuri de muncă disponibile, au fost prezenți la evenimentul la care au participat și cele cinci universități clujene.

Angajatorii au aruncat pe piață 2.800 de joburi la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

MARATONUL PENTRU EDUCAȚIE ANTREPRENORIALĂ

CONAF Sucursala București organizează semifinala ”MARATONUL PENTRU EDUCAȚIE ANTREPRENORIALĂ” Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) – Sucursala București,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share