Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Timișul, propus pentru dezvoltarea industriei de apărare în colaborare cu Israelul

Beneficiind de experiența din domeniul industriei automotive și IT, Timișul ar putea fi o excelentă locație pentru dezvoltarea industriei de apărare, a discutat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș cu ambasadorul Israelului în România, care s-a aflat joi la Timișoara.

Timișul și Israelul pot colabora cu succes în două domenii extrem de competitive, cel al medicinei, dar și cel al apărării, a anunțat joi, la Timișoara, David Saranga, ambasadorul Israelului la București. El a condus o importantă delegație care s-a aflat în orașul de pe Bega, acolo unde oficialul a primit și titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest Timișoara.

La orele prânzului, Saranga s-a întâlnit cu conducerea administrativă a județului, cu Alin Nica, dar și cu primarul Timișoarei, Dominic Fritz, în cadrul unei întâlniri puse la cale de cei de la ADR Vest, în care s-au discutat perspectivele unei eventuale colaborări între județ și Timișoara și mediul economic și cel academic israelian.

„Am discutat despre cooperare în câteva domenii în care Timișul are potențial să exceleze, anume agricultura – despre cum putem include tehnologia, utilizarea terenului în creșterea productivității în domeniul agricol, despre telemedicină și perfecționarea in diferite specialități medicale, despre industria de apărare pe care o putem construi în Timișoara bazându-ne pe automotive si tehnologia informației.

Membrii delegației s-au aflat în ultimele două zile în capitala Banatului aici au avut programate întâlniri extrem de interesante, cu reprezentanții a numeroase firme.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a prezentat atu-urile orașului și a subliniat că economia locală a perseverat, în ciuda problemelor de pe plan mondial.

„Domnul Saranga a fost primul ambasador pe care l-am întâlnit după ce am devenit primar al Timisoarei. Economia de aici reprezintă 80% din economia județului, aceasta a crescut în pandemie, chiar dacă undeva în lume a fost criză. Avem încredere că chiar și în această criză economică ce va urma, Timisoara va ieși întărită. Iar aceasta se datorează companiilor și oamenilor din Timișoara care lucrează o să susținem din partea administrației orice fel de demersuri. Desigur, nu e vorba aici de o colaborare directă între o primărie și un stat, ci de mai multe inițiative, care privesc economia privata. Dar e important e sa existe un ecosistem de inovare în Timișoara, unul în care universitățile si companiile, autoritățile locale sa contribuie lupta majoră pentru ca a Timisoara sa atragem tineri care să vină și să lucreze aici”, a spus Fritz.

De ce este Israelul o țară atât de perforantă în atât de multe domenii și ce ar putea face România să atingă un nivel similar? Explicațiile au fost oferite chiar de oaspete, David Saranga.

„Israelul este lider în inovare, noi investim 5,4% din PIB pentru cercetare si dezvoltare, suntem prima țară din lume care alocă cel mai mare procent din PIB acestui domeniu. Aceste măsuri de sprijin pentru sectorul științei și tehnologiei încurajează mediul antreprenorial. Tehnologiile sunt cele care modelează viitorul, e important sa sprijinim și mai intens inovația și progresele tehnologiei la nivel bilateral. Orașul Timișoara și județul Timiș au un potențial extraordinar datorită capitalului uman și am încredere ca vom vedea în curând rezultate foarte bune pentru comunitatea de aici”, a subliniat ambasadorului Israelului, David Saranga.

Despre ce domenii concrete s-ar putea discuta în relația dintre Israel și Timiș, respectiv Timișoara, a vorbit tot Saranga. Desigur, nu e vorba neapărat de un acord inter-instituțional, ci unul punct – punct între firme și instituții din cele două țări.

„Am discutat despre sănătate, mai precis despre telemedicină, ca o colaborare între mediul medical de aici și Spitalul Sheba, un centru medical clasat în top 10 din lume. Vor fi încântați să colaboreze cu Timișoara. Am discutat și despre cooperare în industria de apărare, la sugestia domnului Nica. În acest sector, lucrurile au funcționat bine cu companii din Israel, atunci când acestea au venit cu know-how din Israel și România cu forța de muncă. Exemplu este compania Elbit, aceasta are deja aici trei fabrici și din România exportăm spre alte țări”, a mai spus Saranga.

El a fost completat de șeful CJ Timiș, Alin Nica.

„Am abordat ca și domeniu de colaborare cel agricol, s-au purtat discuții cu Universitatea de Științe Agricole a Banatului. Am discutat despre acele componente ce ne-ar putea face mai productivi, cum ar fi eficientizarea consumului de apă și a utilizării culturilor realizate aici”, a declarat și Alin Nica.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Evenimentul este organizat de Classic Car Club și susținut de Rombat, singurul producător integrat de baterii auto din România.

Fosta mașină a lui Arnold Schwarzenegger, expusă în parcarea fabricii Rombat

Articolul următor

Premierul României: “Clujul a stârnit interesul marilor companii americane”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share