Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Femeile din tech s-au aliat la Cluj

Women in Tech (WiT) este o platformă de promovare și de sprijin pentru femeile active în acest sector.
Lansarea platformei Women in Tech a fost onorată de oficialități de la toate nivelurile

Femeile care activează în sectorul tehnologia informației și comunicații (IT&C) au concretizat o mișcare pe plan național. Women in Tech (WiT) este o platformă de promovare și de sprijin pentru femeile active în acest sector.

La evenimentul de lansare a WiT, din cadrul conferinței Innowave Summit Cluj, au fost invitate mai multe femei manager din mediul de afaceri clujean. “Ponderea femeilor din compania noastră, în raport cu bărbații, este 50%-50%. Femeile sunt prezente atât la nivel de top management, cât și de middle management. Eu sunt inginer de profesie, am dat examen la specializarea limbi moderne aplicate la a doua facultate, dar iată că am ajuns într-o firmă de IT.

Într-o astfel de companie este nevoie și de personal cu alte abilități decât cele tehnice, de femei care să își asume rolul de facilitatori. La prima întâlnire a mea cu conducerea concernului, am ajuns la concluzia că femeile erau mai slab reprezentate, apoi am făcut tot ceea ce pot ca să schimb această situație.

O femeie se poate descurca și în mediul corporatist, și în cel antreprenorial. Pentru a îmbina cariera cu viața personală în cazul femeilor, în companie am pus la dispoziție un program de afterschool, altul de well-being. Dacă ești mamă, nu poți să stai 100% cu copilul, chiar dacă lucrezi acum mai mult de acasă decât de la birou. Important este nu cât de mult timp îți petreci cu copilul, cât relevanța acestui timp”, a spus Maria Metz, CEO al NTT DATA Romania.

Emerson, un conglomerat de naționalități

“Ca tânăr inginer chimist care voia să schimbe lumea, teoretic era mai greu să acced la o companie cum este Emerson, dar astfel am avut ocazia să îmi continui relația pe care o voiam cu oamenii. În compania noastră avem programe de mentorat pentru studenții de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN). Viitoarea generație va avea, astfel, o șansă mai bună decât a noastră să se afirme, să experimenteze. Mie îmi place să îmi formez echipe bune, să țin cont de sfaturi, să ascult părerea experților.

În echipa de management a companiei erau la început doar două femei, acum sunt 55%, în firmă avem 20 de naționalități. Ca femeie poți să ajungi să activezi într-un domeniu tehnic. La noi, departamentul de service, adică de reparații, este condus de o absolventă de litere. Avem multe colege care dezvoltă patente, primesc bugete pentru aceasta, chiar dacă nu reușesc tot timpul să concretizeze ceea ce și-au propus inițial”, spune Alina Negru, CEO al Emerson.

Cu ce se joacă fetițele: păpuși vs roboței și ochelari VR

“La facultatea la care activam, am fost, timp de 15 ani, singurul reprezentant femininin din management. Între timp, tot mai multe femei au apărut în domeniul tehnic, la nivel universitar. Eu fac parte și dintr-o fundație internațională de cercetări în domeniul producției, iar multe femei din Asia spuneau că în pandemie și-au pierdut locul de muncă. Totuși, în Europa stăm mai bine din acest punct de vedere. În cadrul UTCN încercăm să cultivăm atitudinea antreprenorială.

La Cluj avem un fond de inovare și de experimente sprijinit de investitori, primărie, companiile locale; se organizează cursuri de pregătire de planuri de afaceri, de marketing. Inovarea va beneficia de foarte mulți bani europeni. Încă de mici trebuie să le spunem fetelor că pot să se joace și cu roboței, nu numai cu păpuși, să testeze ochelarii de realitate virtuală. La fel, trebuie puse în legătură cu femeile lider din Cluj. În acest fel vom avea, pe viitor, mai multe studente la UTCN, respectiv mai multe angajate de succes în companii”, consideră Daniela Popescu, prorector al UTCN.

Femeile, agenți de schimbare

“Sunt ingineră, am urmat cursurile de la „Poli”, însă am ajuns în domeniul educației. Cariera pornește de acasă, din modul în care părinții ne influențează, abia apoi vine școala. Cariera este în ceea ce te regăsești, acolo unde te simți cel mai bine, dar și unde creezi pentru alții. În România, am fost obișnuiți să învățăm materii fără a le corela între ele. Când aceste științe se îmbină și se ajută una pe alta putem găsi pasiunea, iar femeile pot să vină cu partea de creativitate. Putem să aducem programe de robotică încă din învățământul primar, iar fetele vor fi pregătite mult mai bine să abordeze un domeniu tehnic.

Noi am organizat chiar o tabără specifică; multe fete de acolo au devenit agenți de schimbare în companii mari. Pentru mame există, în străinătate, programe flexibile, unde pot să presteze mai puține ore la locul de muncă. S-ar putea implementa și la noi așa ceva, mai ales că acum se poate lucra și online, și în sistem hibrid. În multe clădiri noi de birouri apar grădinițe afiliate. E important și voluntariatul: părinții pot participa la activitățile din grădinițe. În SUA există sistemul de “ambasadori” în grădinițe. Toate acestea creează viitoarea legătură cu cariera”, crede Simona Baciu, manager al Clusterului C-EDU.

Premierul: “Voi fi un promotor al Clujului”

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a numărat printre invitații conferinței. “În antreprenoriat, femeile sunt un factor esențial al modernizării și pot fi considerate deschizătoare de drumuri în multe domenii. Faptul că anul trecut România ocupa primul loc în UE la numărul de femei aflate în topul managementului companiilor este un lucru îmbucurător. Perspectiva feminină este diferită de cea a bărbaților în anumite locuri, în altele e congruentă.

Faptul că reușesc să pună în practică o multitudine de idei este doar în beneficiul nostru, al autorităților locale și centrale. În cariera mea militară și în administrație, am avut ocazia să lucrez cu femei cu o solidă pregătire profesională. Demersuri precum WiT au un rol extraordinar de important. Ne oferă șansa de a schimba prezentul și modul în care femeile din România activează în inovare, cercetare, tehnologia digitală. Apreciez implicarea consistentă în ceea ce și-au propus autoritățile locale, mediul privat să realizeze în Cluj. Sunt un promotor al Clujului pentru că este un model de bună practică orientat spre dezvoltare, inovare, cercetare, modernizare”.

Internship-uri pentru studente în companiile IT&C

Printre vorbitori s-au mai numărat Emil Boc – primarul Clujului, Alina Pârâială, Cristina Catai – ADR. “Se spune că, dacă Lehman Brothers, unul dintre coloșii financiari care s-a prăbușit în criza din 2008, se numea Lehman Sisters, nu ar fi ajuns în această situație. Femeile sunt mai ponderate, mai echilibrate”, a constatat edilul Clujului. În prealabil, inițiatoarele WiT s-au întâlnit cu comisarul european pentru inovare, Mariya Gabriel.

“Programul intensiv a început cu o întâlnire cu reprezentanții Consorțiului Universităților Tehnice Europene care și-au prezentat inițiativa dedicată femeilor în tehnologii noi, WiT. Printre membrii consorțiului se numără universitățile tehnice din Sofia și Cluj-Napoca. Salut consorțiul pentru manifestul pregătit pentru susținerea femeilor în noile tehnologii. Cu idei clare și sugestii concrete, haideți să oferim din ce în ce mai multe oportunități de dezvoltare femeilor inovatoare și antreprenoare. Au nevoie de sprijinul și eforturile noastre pentru a crea un mediu în care să-și dezlănțuiască potențialul!”, a spus oficialul european.

WiT va fi platforma de promovare și sprijin pentru femeile active în sectorul tehnologiei digitale din România. Conferința de lansare a WiT, organizată de UTCN și de Autoritatea pentru Digitalizarea României cu participante din facultățile de profil, mediul public sau privat, a vizat asistența oferită femeilor dezvoltării carierei în domeniul tech. Vor fi susținute inițiative antreprenoriale și consilierea în calea dezvoltării carierei în domeniu pentru femei. Conferința este urmată de șase workshopuri regionale. A treia etapă va consta în organizarea de sesiuni de mentorat pentru femei și de internship-uri pentru studente din domeniu în companii de profil.

Situația femeilor din IT&C în România

  • 70% nu au o cale clară de dezvoltare a carierei la actualul angajator
  • 50% dintre ele raportează discriminare la recrutare și angajare
  • 50% dintre femei părăsesc posturile din IT&C înainte de 35 de ani
  • 40% reclamă discriminare de gen la promovare
  • Doar 38% dintre absolvente de calculatoare lucrează în domeniu
  • Sprijin scăzut din partea conducerii: 23%
  • Dezechilibru între viața profesională și personală: 22%
  • Diferențe de remunerație față de bărbați, la muncă egală: 20%
  • Lipsa oportunităților de acces la poziții de lider: 20%
  • Absența unui mentor în calea promovării

Sursa: WiT

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Termocentrala de la Mintia va fi scoasă la vânzare pentru 91,2 milioane de euro

Articolul următor

CJ Sibiu vrea să-și actualizeze planul de amenajare a teritoriului județean cu 2,7 milioane lei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share