Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Gură de oxigen pe Drumul Național Cluj – Dej. Apare o nouă bandă de circulație

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) amenajează o bandă nouă de circulație pe DN 1C Cluj-Napoca – Dej, între localitățile Apahida și Răscruci (9 km).

Primarul Clujului, Emil Boc, a anunțat stadiul proiectelor de transport din zona municipiului, la prezentarea noului bulevard care va apărea între podurile Răsăritului și IRA. “Se întâmplă în acest moment, prin DRDP Cluj, extinderea de la ieșirea din Apahida până la Răscruci cu o bandă de circulație în plus, spre direcția Gherla.

Lucrurile sunt deja în derulare. Până la finele lunii august extinderea va fi terminată. Ea va aduce o gură de oxigen până se vor finaliza restul lucrărilor despre care am vorbit, astfel încât să putem fluidiza traficul și în această zonă. Cei care mergeți de la Apahida spre Gherla puteți vedea aceste lucrări de extindere”.

Proiectul centurii, între guvern și primărie

Centura metropolitană se află în etapa finală de pregătire. Iată că am ajuns 74.000 de mașini pe zi pe ruta Cluj-Napoca – Florești, cea mai aglomerată din România. Studiul de fezabilitate pentru Centura Transregio Feleac a fost predat în 14 martie de către proiectanți și avizat de DRDP Cluj în ședința din 19 mai.

Proiectul acum se află la Agenția de Protecție a Mediului, în procedură de avizare. Am avut dezbaterea publică în 28 aprilie și estimez finalizarea acestei proceduri pentru emiterea acordului de mediu în 15 iunie. Urmează avizarea la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, avizul interministerial, aprobarea indicatorilor tehnico-economici.

Apoi, în funcție de cum va decide guvernul, intrăm în faza licitația de execuție de către executiv sau primărie – cum s-a întâmplat în cazul metroului de Cluj. Centura este prinsă între primele trei proiecte ale României cu finanțare UE pentru care încă nu s-a deschis linia la nivel european, sperăm să se întâmple în iunie. Anul viitor avem programată licitația pentru construire, însă totul va depinde de guvern”.

Metroul și trenul metropolitan, în stadii incipiente

“La metroul de Cluj 26 iunie este termenul de depunere a ofertelor. Apoi vine perioada de contestații, dar sperăm să nu avem așa ceva, ca să rămânem în grafic cu proiectarea și execuția și să ne încadrăm, pentru finanțare, în termenele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Studiul de fezabilitate pentru trenul metropolitan îl vom avea finalizat în septembrie, după care intră în aceleași proceduri, având finanțarea asigurată din fonduri europene. Acesta va conecta gara cu aeroportul, prin transport intermodal, având și viitoarea conexiune cu metroul la podul IRA.

Edilul clujean a vorbit și despre conexiunea la Autostrada Transilvania (A3) a reședinței de județ, prin zona comunei Tureni. “Acest proiect va avea un impact major asupra traficului care acum traversează Baciu și Cluj-Napoca în zona de nord. Prin Tureni vom avea posibilitatea să ne conectăm direct la A3 pe drumul Cluj-Napoca – Turda, dar și să facem conexiunea la centura Vâlcele – Apahida.

Traficul care acum merge prin Baciu spre Baia Mare și Bistrița nu va mai trece pe aici. Pe de altă parte, vom ajunge mai repede de pe A3 la Cluj-Napoca fără a fi nevoiți să mai mergem cei 17 km până la Gilău. Proiectul este la faza interministerială.

Ulterior se aprobă indicatorii tehnico-economici și se demarează licitația de execuție. Este vorba despre 5,8 km, plus 6,4 km de bretele, în total 12,2 km de la kilometrul 21 din Tureni, unde se va face și un sens giratoriu în zona parcurilor fotovoltaice”, a explicat edilul.

Drumul expres (DX) va face legătura între A3 (zona Turda) și DN 1 (Tureni) și ulterior până la Dej. DX de la A3 spre Dej va dubla DN 1C. Noul drum va avea câte două benzi pe sens. Șoferii care se vor deplasa dinspre Alba Iulia spre Cluj-Napoca vor putea ocoli Turda și vor ieși de pe A10 pe A3 și apoi DN 1, la Tureni.

Cinci oferte pentru pasajul Tăietura Turcului

Acesta a informat despre proiectul pasajul Tăietura Turcului, din zona Căii Baciului. “Este o investiție de 20 de milioane de euro, atât de necesară Clujului Suntem în licitație; în 17 mai s-a închis perioada de depunere a ofertelor, cu cinci oferte depuse, acum în evaluare. Am trecut de fazele de dezbateri, suntem la faza desemnării câștigătorului, după care va intra în implementare”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Aradul și-a premiat principalii investitori

Articolul următor
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj (ZMC) a lansat un proiect, unic pe plan național, de regenerare a spațiilor publice din perimetrul său rural.

"Sateliții" Clujului își regenerează centrele civice

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share