Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

“Sateliții” Clujului își regenerează centrele civice

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj (ZMC) a lansat un proiect, unic pe plan național, de regenerare a spațiilor publice din perimetrul său rural.
Propunere de chioșc în parc, la Apahida | Foto: ZMC

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj a lansat un proiect unic pe plan național de regenerare a spațiilor publice din perimetrul său rural.

Inițiativa presupune realizarea în codesign a unor concepte pentru revitalizarea centrelor civice din comunele din ZMC. Consultările vor porni de la bunele practici și recomandările de regenerare urbană pentru ZMC identificate în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030 pentru Cluj-Napoca.

Elaborarea SIDU și aceste consultări se desfășoară cu sprijinul Băncii Mondiale în cadrul unui acord de servicii de asistență tehnică. Intitulat Programul de Dezvoltare Urbană Cluj-Napoca, este derulat de municipalitate și ZMC. „Sprijinim administrațiile locale și cetățenii din comunele ce compun ZMC prin propunerea unui Master Plan de regenerare a spațiului public din centrul localității, pentru a încuraja un proces de codesign”, explică Marius Cristea, expert în dezvoltare urbană al Băncii Mondiale.

În cadrul inițiativei, vor avea loc două dezbateri publice, joi, de la 16:00, la Căminul Cultural Apahida și vineri, de la 14:00, la Casa de Cultură Gilău. La dezbateri vor fi prezenți reprezentanți ai administrației locale, ai ZMC, experți ai Băncii Mondiale, arhitecți.

Banca Mondială se implică la Cluj

„Mizăm pe o abordare participativă a întregii inițiative. Ne deplasăm în fiecare comună pentru care avem deja realizat un concept de regenerare, ca să ascultăm vocea cetățenilor. Să vedem în ce măsură Master Planul corespunde aspirațiilor lor și să îl ajustăm”, spune Adrian Răulea, director de programe al ZMC.

„Înțelegem importanța unui astfel de demers și apreciem implicarea ZMC și a BM în identificarea unui concept adaptat realităților locale din comuna noastră. Implementarea proiectului rezultat din procedura de până acum și din dezbaterile finale va fi adevărata provocare. Vrem să avem, în continuare, sprijinul tuturor entităților implicate”, spune Grigore Fati, primarul Apahidei.

„Centrul Gilăului are nevoie de o regândire și de modernizare pentru a fi un model pentru toate comunele aflate în zone metropolitane. Ne dorim zone pietonale cu magazine, cafenele, spații verzi, zone de recreere, piste de biciclete. Alături de specialiștii de la Banca Mondială, ZMC și de comunitatea din Gilău, vom fi capabili să redesenăm centrul localității noastre și să găsim cele mai inspirate soluții pentru viitor”, a declarat Gelu Topan, primarul Gilăului.

Întâi documentațiile, apoi finanțarea

Proiectul a debutat anul trecut, prin realizarea unui Master Plan pentru Florești, dezbătut public. Acesta va continua pe măsură ce se realizează noi concepte pentru comunele din ZMC. După finalizarea conceptelor de regenerare, primăriile locale vor realiza documentațiile necesare. Apoi ZMC și administrațiile locale vor căuta soluțiile optime de finanțare.

„Scopul inițiativei noastre este de a furniza administrațiilor locale un concept coerent de regenerare a spațiilor publice din centrele civice. Următorul pas este realizarea la nivelul primăriilor a documentațiilor necesare (studiu de fezabilitate, proiect tehnic). Apoi, vom identifica, sursele de finanțare pentru transpunerea lor în practică”, a declarat Zoltan Coraian, director general al ZMC.

ZMC este o asociație de utilitate publică, formată din municipiul Cluj-Napoca, 19 comune din apropiere și Consiliul Județean Cluj. Aceasta derulează proiecte care au ca scop creșterea calității vieții în aria metropolitană, fiind activă în domenii precum dezvoltarea urbană, comunitățile defavorizate, mediul înconjurător, cercetare, resurse umane, economie rurală.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul anterior

Gură de oxigen pe Drumul Național Cluj – Dej. Apare o nouă bandă de circulație

Articolul următor
bnr

O nouă structură la BNR: Comitetul de Plăți

Citește și:
Citeste mai mult

Start-up Nation aproape de start

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a publicat vineri, 24 iunie 2022, procedura finală de implementare a programului pentru stimularea…
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
1
Share