Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Produse din Covasna într-un magazin virtual pentru promovarea bioeconomiei în Europa!

Dezvoltarea durabilă și protecția împotriva modificărilor climatice se regăsesc printre temele centrale ale secolului nostru. Se constată că omenirea a atins un punct al evoluției sale, în care se impune folosirea judicioasă a resurselor de natură biologică pentru a nu periclita biosfera, concomitent cu asigurarea unei bunăstări a populației și a dreptului acesteia la dezvoltare.

În opinia specialiștilor, bioeconomia ar reprezenta un liant între economie și ecologie, care ar facilita dezvoltarea într-o manieră durabilă a societății. Pentru a veni în sprijinul statelor membre din această perspectivă, Comisia Europeană susține dezvoltarea tehnologiilor inovatoare, elaborarea strategiilor naționale (și regionale), precum și schimbul de cunoștințe ca instrumente de promovare a bioeconomiei.

Cea mai importantă sursă de finanțare pentru CI (Cercetare & Inovare) legată de bioeconomie la nivelul UE o reprezintă Programele Cadru Europene pentru Cercetare și Dezvoltare Tehnologică. Astfel, proiectul Bio-based strategies and roadmaps for enhanced rural and regional development in the EU (BE-Rural), finanțat din programul Orizont 2020, a fost dezvoltat cu scopul de a susține realizarea strategiilor și foilor de parcurs ale bioeconomiei regionale care promovează o utilizare sustenabilă a ecosistemelor agricole, silvice și marine. Pentru aceasta, au fost analizate anumite zone pilot, cu potențial bioeconomic generos, cum este județul Covasna, pe lângă Regiunea Stara Zagora din Bulgaria, Regiunile Kurzeme (Curlanda) și Vidzeme din Letonia, Regiunea Strumica din Macedonia de Nord, Laguna Szczecin și Laguna Vistula din Polonia.

O activitate a proiectului a fost identificarea produselor sustenabile bazate pe resurse biologice și lansarea unui pop-up store virtual (expoziție/magazin virtual) pentru promovarea acestora. Patru produse fascinante au fost selectate din județul Covasna: băutură proteică din apa minerală de Vâlcele, băutură proteică din zer de lapte, jucărie educativă printată 3D din material biodegradabil, tocător de deșeuri lemnoase pentru obținerea biomasei.

Magazinul poate fi vizitat AICI

Județul Covasna este unul dintre promotorii bioindustriilor în România și regiunea în care Institutul de Prognoză Economică (IPE) a fost implicat în numeroase proiecte UE. Potențialul bioeconomic al județului Covasna constă în resursele sale de biomasă și în rețeaua sa densă de factori care pot aduce o contribuție, formată din incubatoare de afaceri și clustere, care beneficiază de activitățile întreprinse timp de un deceniu de trei Grupuri de Acțiune Locală (GAL). Are o puternică identitate culturală, încă tributară tradițiilor locale, care sunt cultivate cu grijă: băi termale, mofete (emanații într-o regiune cu activitate vulcanică dispărută, conținând dioxid de carbon, azot și alte gaze) și meșteșugurile tradiționale. Covasna are un potențial considerabil de dezvoltare a economiei bio circulare, datorită structurii sale economice: toate sectoarele de producție primară (agricultură, silvicultură, pescuit și acvacultură) sunt bine reprezentate în economia locală, precum și energia verde, creșterea animalelor, prelucrarea lemnului și fabricarea mobilierului, industria textilă, confecții și tricotaje, prelucrarea alimentelor (carne și lapte) și turism.

Despre rezultatele cercetării privind potențialul bioeconomiei în Covasna precum și bioinovotorii județului puteți citi mai multe AICI

Abrevierea proiectului (BE-Rural) exprimă un îndemn comportamental, în sensul prețuirii tradițiilor și resurselor, dar și pentru promovarea firească a acțiunilor care să fie în concordanță cu cerințele unei dezvoltări durabile, chiar și la nivelul celor mai mici comunități. În acest spirit, a fost pregătită și Foaia de parcurs pentru o strategie în domeniul bioeconomiei a județului Covasna. În calitate de facilitator al zonei pilot selectate pentru România, în cadrul proiectului BE-Rural, Institutul de Prognoză Economică (IPE) – aparținând Academiei Române, a elaborat Foaia de parcurs pentru o strategie în domeniul bioeconomiei a județului Covasna, pe baza unui demers științific susținut de colectivul de cercetare, a contribuțiilor aduse de membrii echipei ASIMCOV – Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii Covasna (parte regională de interes afiliată proiectului BE-Rural) și a consultărilor efectuate pe parcursul a numeroase seminarii și întâlniri cu reprezentanți locali ai mediului de afaceri, ai autorităților publice, ai mediului academic precum și ai societății civile.

Regiunile europene sunt diverse – din punct de vedere economic, ecologic și cultural. Aceste zone găzduiesc o mulțime de ecosisteme și resurse, bioeconomia promițând oportunități pentru ocuparea forței de muncă în mediul rural și creștere durabilă. Această tranziție către o economie regională nouă, bazată pe bioindustrii, necesită implicarea activă a unui spectru larg de părți interesate și utilizarea durabilă a ecosistemelor agricole, forestiere și marine. Plecând de la această idee, proiectul BE-Rural explorează potențialul economiilor regionale și locale, bazate pe bioindustrii și sprijină dezvoltarea strategiilor economice în domeniul bioeconomiei și a modelelor de afaceri.

Economia bazată pe bioindustrii și începuturile mișcării politice în acest domeniu necesită punerea în comun a cunoștințelor și experienței, ceea ce reprezintă fundamentul abordării conceptuale a BE-Rural.

Bioeconomia are un potențial enorm de a crea noi locuri de muncă la nivel local, datorită unor întreprinderi inovatoare. Acestea se bazează pe cooperarea sporită dintre mediul academic, industrie, decidenții la nivel de politici și societatea civilă. Dezvoltarea bioeconomiei contribuie și la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite (ODD ale ONU). În sfârșit, bioeconomia își propune să pună bazele unui mod de viață mai sănătos atât pentru oameni, cât și pentru animale.

Acest proiect a primit finanțare din partea Programului Uniunii Europene pentru cercetare și inovare Orizont 2020 în baza acordului de grant cu numărul 818478.

 

Autor: Mátyus Enikő

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Gabriela Nistor, director general adjunct la Banca Transilvania (BT), cu responsabilități în aria de retail banking și rețea, va fi noul director general al Idea Bank.

Banca Transilvania și-a pus director la Idea Bank: Gabriela Nistor

Articolul următor
Mai mulți șoferi din Cluj au decis să alimenteze autovehiculele în cantități mici pentru a protesta față de prețurile în creștere la combustibil.

Protestul carburanților. Șoferii au blocat o benzinărie din Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share