Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sălajul demarează circuite turistice cu caracter religios

Biserica de lemn din comuna sălăjeană Jac | Foto: Florin Marian

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Zalău va organiza un circuit de descoperire a urmelor primilor creștini din județ.

Traseul de șase ore va cuprinde localitatea Jac, Dealul Cămnin, Pemnița Monului, dar și alte locuri din Țara Silvaniei, și va fi derulat în 25 iunie. Scopul principal este vizitarea amenajărilor rupestre cu caracter creștin.

Cămnin este dispus la limita sud-estică a Complexului Arheologic Porolissum, în hotarul localității Jac. Dealul Cămnin era cunoscut de mai bine de o jumătate de secol în literatura arheologică prin vestigiile descoperite. În anii 1958 și 1994, au fost efectuate câteva sondaje arheologice care au vizat elementele defensive ale fortificației din perioada Primei Epoci a Fierului.

Din 2015, Muzeul Județean de Istorie și Artă (MJIA) Zalău derulează un proiect de reinvestigare arheologică a elementelor istorice identificate pe Dealul Cămnin. Rezultatele cercetărilor din 2015-2019, în zona fostei cariere de piatră din epoca romană, au identificat mai multe amenajări rupestre. Ele sunt atribuibile unei comunități creștine timpurii (călugări) care a activat aici, în perioada antichității târzii.

Popas la un vestit apicultor local

Fiindcă Sălajul este recunoscut pentru numărul însemnat de apicultori, care accesează fonduri europene și naționale, a doua oprire va fi la Cosmin Meseșan. El va prezenta modul de procesare și ambalare al mierii, realizate prin utilizarea unor utilaje achiziționate în urma accesării de fonduri UE.

Acțiunea organizată de CNIPT în colaborare MJIA face parte din proiectul ,,Circuitul anotimpurilor”, prin care cele două instituții își propun promovarea Zalăului ca punct de plecare pe diferite trasee turistice din județ.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Primăria Alba Iulia cumpără zeci de instrumente muzicale de 80.000 de lei

Articolul următor
Companie clujeană de dezvoltare de software OVES Enterprise a subcontractat mai multe proiecte pe partea de spațiu și apărare cu Comisia Europeană

Clujenii de la OVES se orientează către proiectele militare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share