Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Autoutilitara electrică produsă la Brașov: Util în agricultură, industrie, administrație și în gospodării și are un cost de utilizare de 2 euro la 100 km

autoutilitara electrica moveos brasov

La Brașov o companie construiește o autoutilitară electrică, ce poate fi utilizată în ferme, livezi, în interiorul parcurilor industriale sau în gospodării. Primăria Hoghilag din județul Sibiu este prima administrație publică care a testat-o pentru nevoile locale.

Compania brașoveană eMoveUtil, parte a grupului Moveos, a creat prima autoutilitară din România sută la sută electrică. Mașina este prietenoasă nu doar cu mediul, dar și cu buzunarele utilizatorilor – promite un cost de utilizare de doar 2 euro per 100 de km. Mașina a fost testată cu succes de câteva companii din Brașov, dar și de autorități publice. Vehiculul are o autonomie de până la 80 km, datorită dimensiunilor se descurcă foarte bine în spațiile înguste, este stabilă în pante și are o capacitate de transport a benei de 500 kg.

O nevoie a mediului industrial

Reprezentanții companiei brașovene ne-au spus că și-au dorit prin această inovație să răspundă nevoilor în creștere din mediul industrial și, totodată, să respecte cerințele de protecție a mediului.

„Plecând de la principiul de cerere și ofertă, am identificat cerința în mediul industrial pentru un transport utilitar electric eficient și am constatat că oferta este, în mare parte, asigurată de producători externi. Valorificând oportunitatea unei piețe de nișă și cu perspectivă, am dezvoltat un vehicul utilitar 100% electric, plecând de la analiza de piață, concept și proiectare, identificare și selecție de materie primă, producția primelor prototipuri și testările tehnice aferente, care au validat astfel fiabilitatea produsului”, ne-a explicat Elena Feroiu, Director Dezvoltare, Vânzări și Marketing al companiei.

elena feroiu moveos

Vehiculul a fost deja testat la o firmă de afine din Făgăraș, la o livadă de fructe din Codlea, la un centru ecvestru din Brașov, la un camping din Năvodari, dar și la diverse depozite și platforme industriale din Brașov. Ideea folosirii unei autoutilitare românești sută la sută electrice a intrigat și autoritățile publice. Astfel, Primăria Hoghilag din județul Sibiu a testat autoutilitara de la Moveos.

Testat de companii și primării

„Alături de feebdack tehnic am primit și propuneri de îmbunătățire design și nivel de confort. Așadar, echipa de proiectare a companiei noastre este pe punctul de a finaliza produsul aliniat la cerințele pieței, moment la care vom lansa oficial autoutilitara electrică în versiunea care va intra în producția de serie. Ne bucurăm că astfel putem participa activ în mișcarea de susținere a mediului înconjurător. Pentru că automobilele electrice oferă confort financiar utilizatorilor și, nu în ultimul rând, pentru că avem resursele necesare pentru a dezvolta un autovehicul cost-eficient”, precizează Elena Feroiu.

Grupul Moveos pune astfel Brașovul pe harta producătorilor de vehicule electrice, specializându-se pe nișa transportului utilitar. Printre avantajele acestui tip de transport este că acesta poate fi utilizat inclusiv în gospodării și autovehiculul de serie va putea fi înmatriculat pe lângă primarii. „Suntem mândri să putem spune că acest proiect este finanțat până la acest moment 100% din bugetul de investiții al companiei, dar susținut de dorința de a reînvia, chiar și la o scară mică, industria care a pus odată Brașovul pe harta României. Am conceput și construit un produs românesc, adresat utilizatorilor care prin activitatea lor susțin creșterea economică românească și care să redea încrederea în producția industrială autohtonă”, a punctat reprezentanta companiei pentru Transilvania Business.

autoutilitara electrica moveos brasov

Compania Moveos a fost fondată în 2016, pornind de la înțelegerea nevoilor marilor angajatori din România axate în jurul a cinci elemente de bază cunoscute în industrie ca 5M: Man (resursă umană); Machine (resursă tehnologică/utilaj); Management; Method (metodă) și Milieu (mediu).

Grupul are astfel mai multe direcții de dezvoltare, bazându-se pe oferirea unor pachete de servicii B2B, precum servicii de resurse umane, soluții pentru producție și gestiunea unităților de producție. Spre exemplu, a implementat un proiect pentru unul dintre cei mai mari furnizori globali Tier 1 din industria automotive de producție de componente, respectiv compania s-a ocupat de stabilirea locației pentru noua fabrică, de amenajarea spațiului de producție, a depozitelor, anexelor sociale, de instalarea și asigurarea parametrilor de funcționare a liniilor de producție, de recrutarea și selecția a peste 300 de angajați, precum și de începerea producției și asigurarea primei livrări de componente către client.

(Publicat în ediția print TB 109, mai/iunie 2022)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Evoluția industriei auto: PREH participă în mod activ la dezvoltarea de noi produse inteligente

Articolul următor
Mai multe academii de sport se profilează la Cluj, cu finanțare privată sau publică, principalul obiectiv fiind intrarea cluburilor locale în Champions League.

Clujul finanțează “fabrici” de sportivi. “Putem să scoatem aici viitorul Mbappe”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share