Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Pietonala Republicii va fi reabilitată după modelul premiat de Academia Română

Strada Republicii din Oradea va fi reabilitată pe tronsonul cuprins între Piața Ferdinand, str. losif Vulcan și str. Gheorghe Dima.

Conceptul se dorește o reinterpretare a modelului anterior celui existent, prin trasarea unor linii organice ce se integrează cu stilul arhitectural prezent (secession, eclectic etc.) pe porțiunea studiată.

Proiectul a fost prezentat merți, 21 iunie, de către primarul Florin Birta, într-o conferință de presă, în care a menționat că dorește ca, la finalizarea lui, strada să fie cea mai frumoasă pietonală din țară.

Orădenii sunt invitați să își exprime opinia și să trimită sugestii și propuneri vizavi de acest proiect la adresa de e-mail primarie@oradea.ro, până la finalul acestei luni.

Coridor de mobilitate urbană

Administrația publică locală urmărește crearea unui coridor de mobilitate pietonală unitară în zona centrală pentru punerea în valoare a obiectivelor turistice, asigurarea unui acces pietonal corespunzător și o zonă de recreere adiacentă obiectivelor din zonă. Totodată, se are în vedere uniformizarea traseelor pietonale prin utilizarea aceluiași tip de finisaj folosit în zonele pietonale din centrul Oradiei și anume piatră naturală și porfir.

„Am pornit de la cum arăta strada Republicii înainte de modernizarea din 2006-2007 și am gândit un concept care reinterpretează modelul anterior celui existent, studiind proiectul respectiv care a fost întocmit de arhitectul Szabo Arnold și care a fost premiat la acea vreme inclusiv de Uniunea Arhitecților și de Academia Română. Am decis să reabilităm strada, având în vedere și diferitele sesizări și reclamații pe care le-am avut în ultimul timp privind starea pietonalului, am gândit un concept prin trasarea unor linii organice ce se integrează cu stilul arhitectural din zonă, Practic este o restilizare a proiectului vechi, un proiect de succes, zic eu, și care nu degeaba a fost nominalizat ca fiind unul dintre cele mai frumoase proiecte de pietonalizare din țară. Strada va fi pavată cu porfir pentru a continua stilul de pavare pe care l-am avut și-l avem în zona pietonală, urmând ca acele linii care vor fi marcate organic să fie făcute dintr-o piatră albă, care să exprime diferența dintre porfir și piatra respectivă. Noi în ultimii ani am încercat să schimbăm partea de infrastructură subterană pe zona Republicii, lucrând la rețelele de termoficare, energie electrică, gaze, apă și canalizare, în mare parte acestea fiind rezolvate, singurul lucru la care vom mai lucra este un cămin tehnic în zona de mijloc, la care vor avea acces toate terasele, acestea din urmă fiind așezate în zona mediană”, a declarat primarul Florin Birta.

Accesul riveranilor și a mașinilor de aprovizionare și intervenție va fi permis în continuare și se vor lua măsuri suplimentare pentru siguranța pietonilor în intersecțiile cu străzile Mihai Eminescu, Parcul Traian și Episcop Roman Ciorogariu, trecerile de pietoni urmând a fi reabilitate.

Dotări urbane

Corpurile de iluminat public existent în zonă se vor înlocui cu corpuri noi economice, cu un aspect similar, toate cablurile de pe fațade și cele aeriene se vor introduce subteran, iar colectarea apelor pluviale se va realiza cu ajutorul unor rigole de tip scafă.

Băncile propuse vor avea o structură metalică și un șezut din lemn, unele fiind de tip smart city (vor avea conexiune cu port USB Tip A); punctual se vor amplasa jardiniere decorative cu arbuști, iar terasele existente vor fi reamplasate pe axul central al pietonalei. De asemenea, fântânile arteziene din paviment își păstrează poziția și vor fi reabilitate pentru, a se integra în noul concept din zonă.

„Trecerile de pietoni vor fi realizate din pavaj cu cubeţi ca în piața Ferdinand, iar rigolele de scurgere vor fi tot din acel material, nu vor deranja mersul, nu vor fi adânci și vor fi comode pentru mersul pe jos și accesibilizat pentru cei cu cărucioare. Sistemul de iluminat va fi montat pe clădirile existente. Cele două fântâni existente vor rămâne pe aceeași poziție, urmând să fie readaptate soluției pe care o vom propune pentru a fi implementată. Mobilierul urban va fi schimbat în totalitate, vor exista jardiniere în jurul teraselor, vor fi montate bănci, coșuri de gunoi cu colectare selectivă în trei fracții și toate cablurile vor fi băgate în subteran. Practic, prin acest proiect se reîntregește o zonă pietonală care pornește de la magazinul Crișul și traversează strada Republicii, Piața Ferdinand, Podul Ladislau, Piața Unirii, str. Vasile Alecsandri, Parcul 1 Decembrie, partea de piațetă pietonală din Centrul Civic (după ce traficul va fi introdus în subteran), piațeta de deasupra parcării Park and Ride și va ajunge la Cetatea Oradea”, a mai precizat edilul.

Proiectul va fi depus spre finanțare prin Programul Operațional Regional 2021 – 2027, având o valoare estimată cuprinsă între 7- 9 milioane de euro, cu un termen de execuție de 12 luni.

Cel mai devreme, lucrările ar putea începe undeva în vara sau toamna anului viitor, în funcție de semnarea actului de finanțare. Proiectul ar urma să fie finanțat din bani europeni, în proporție de 98%. În prezent, Oradea are o suprafață pietonală de 85.000 de mp, iar municipalitatea are în plan și alte obiective similare: pietonalizarea străzii Dunării, piațeta Concordiei, piațeta Independenței (licitație în desfășurare).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

S-a recepționat bazinul de înot de la Nucet

Articolul următor

Se reiau lucrările la parcarea de tip Park and Ride din Piața Emanuil Gojdu Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share