Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Contract semnat pentru noul Aeroport Sibiu, aprox. 55 mil. euro, gata în decembrie 2023

Modernizarea Aeroportului Internațional Sibiu intră în linie dreaptă. Pe 17 iunie, la sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii a fost semnat contractul de finanțare , iar pe 22 iunie, la sediul Consiliului Județean Sibiu a fost semnat contractul de proiectare și execuție lucrări pentru obiectivul „Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aeroportuare – activități economice”, Faza I.

Potrivit oficialilor CJ Sibiu, licitația pentru realizarea acestei investiții în primă fază a fost lansată în luna decembrie 2021 și a fost finalizată în data de 30 mai 2022 prin desemnarea câștigătorului acesteia, respectiv Asocierea CON-A S.R.L. [LIDER] – BOG’Art S.R.L. [ASOCIAT] și UTI CONSTRUCTION AND FACILITY MANAGEMENT S.A. [ASOCIAT].

Valoarea totală a proiectului este de 272.493.421,67 lei, iar valoarea totală eligibilă este de 193.637.593,69 lei din care 164.591.954,68 lei în cuantum de 85% reprezintă contribuția FEDR, 25.172.887,14 lei în cuantum de 13% reprezintă contribuția de la Bugetul de Stat și 3.872.751,87 lei, în cuantum de 2% reprezintă contribuția asigurată din bugetul Consiliului Județean Sibiu. Cheltuielile neeligibile în valoare de 78.855.827,98 lei sunt finanțate de la bugetul Aeroportului Internațional Sibiu R.A.

Termenul limită de finalizare a construcției este 31 decembrie 2023. Terminalul va avea o suprafață construită de 22.400 m.p., cu o capacitate totală de procesare de appx. 2,5 milioane de pasageri, 6 filtre de securitate, 7 automate pentru self check-in, 10 ghișee check-in cu operator, unul dintre acestea deservind fluxul de VIP, 7 porți de îmbarcare, precum și alte dotări necesare traficului aerian internațional intra și extra comunitar, plus spații publice de uz comercial și utilitar.

Conducerea CJ Sibiu a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că Aeroportul a reușit să tranziteze fără pierderi semnificative perioada pandemiei și că modernizarea este necesară pentru a asigura servicii de calitate și maximă siguranță pentru numărul tot mai mare de pasageri.

„Aeroportul Internațional Sibiu este o companie strategică pentru județul Sibiu, care înainte de pandemie, a cunoscut o perioadă de dezvoltare constantă. Din fericire, prin mecanismele financiare pe care Consiliul Județean le-a susținut, Aeroportul a reușit să tranziteze fără pierderi semnificative perioada pandemiei și azi, să ajungă să fie funcțional 24 h din 24 h și să recupereze traficul de pasageri în proporție de peste 87%, față de perioada similară din 2019. Acest trend impune nevoia extinderii și modernizării Aeroportului Internațional Sibiu pentru a putea asigura servicii de calitate și maximă siguranță pentru numărul tot mai mare de pasageri. Finanțarea europeană completată de contribuția AIS, garantată de Consiliul județean, ne permite ca în final să avem o investiție care să poată deservi 2,5 milioane de pasageri și să achiziționăm echipamente de securitate de ultimă generație. Practic, prin această investiție se creează premisele pentru ca Aeroportul Internațional Sibiu să se numere printre aeroporturile competitive pe piața europeană, cu toate consecințele pozitive pentru sibieni și județul Sibiu”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu.

La rândul său, directorul general al Aeroportului Internațional Sibiu, Marius Gârdea, a subliniat că obiectivul final al modernizării este asigurarea unei infrastructuri care să facă față tuturor provocărilor viitoare atât din perspectiva traficului de pasageri în creștere, cât și a nivelului serviciilor oferite pasagerilor și celorlalte categorii de clienți, astfel încât experiența acestora să fie una la nivelul așteptărilor lor.  „Urmează o perioadă plină de provocări datorate, în principiu, anvergurii acestui proiect, însă suntem încrezători că proiectul va fi unul de succes printr-o colaborare constantă și intensivă din partea tuturor părților implicate”, a completat acesta.

Total
60
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul anterior

"Constructorii" de festivaluri sustenabile s-au adunat la Cluj

Articolul următor

The Yacht Design & Innovation Hub merges with the Designer Gallery at MYS 2022

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
60
Share