Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Elveția vs Spania în “finala” Science Campus. Proiectare câștigată de KXL Studio

Biroul KXL Studio București, cu capital elvețian, a câștigat concursul de proiectare pentru Science Campus Cluj, în detrimentul companiei spaniole Pratica Arquitectura y Urbanismo (PAU).  
Câștigătorii competiției au pus mâna pe un contract de proiectare de 3 milioane de euro | Foto: PCN

Biroul KXL Studio București, cu capital majoritar elvețian, a câștigat concursul de proiectare pentru Science Campus Cluj, de 3 milioane de euro, în detrimentul companiei spaniole Pratica Arquitectura y Urbanismo (PAU).

Proiectul realizat de KXL Studio l-a avut ca autor principal pe Andrei Lucian Nistor, coautor fiind Alexandru Grindeanu. Colaboratori pe arhitectură sunt Roxana Nistor, Corina Cigoeanu, Andreea Netejoru, Oana Crăciun, Ștefan Tănase. Pe specialități au colaborat Iulia Sabău, Diana Constandache, Vlad Nour și Alina-Mihaela Păun. Compania din capitală are îi ca asociați pe KXL AG (Elveția) – 54%, Anamaria Mohan – 20%, Alexandru Grindeanu – 20% și Cristian Dumitru – 6%.

“Dacă ar fi de găsit o titulatură pentru acest proiect, aceasta ar fi probabil “grădina-amfiteatru” datorită generozității spațiului public ce deservește la niveluri diferite ansamblul, pe de o parte clădirea CLAS, pe de altă parte clădirea Facultății de Matematică, unificate de această grădină.

Am apreciat structura rațională cardo/decumani a strategiei relaționată la peisajul existent, orientarea corectă a spațiului public ascendent pe direcția est-vest privind către peisaj. Spațiul public este astfel un dispozitiv topologic cu valențe deopotrivă simbolice și ecologice. A fost apreciată claritatea strategiei de ocupare a parcelei, potențialul de a fi edificată în etape clare.

Definiția spațiului public longitudinal ascendent coordonat cu menirea și caracterul  clădirilor de pe parcursul său presupun o tranziție judicioasă de la un caracter foarte public în zona de acces în holul clădirii CLAS până la caracterul semipublic în zona clădirii Facultății de Matematică și Informatică (FMI), cap de perspectivă elevat orientat către est. A fost apreciat sentimentul de urbanitate împletit cu cel specific al unei grădini topologice.

Toate clădirile care compun ansamblul sunt ușor accesibile, existând o varietate de spații exterioare ce pot servi ca spații de evenimente și  expunere exterioare cu valențe dedicate culturii și științelor naturii. Am echilibrul dintre poziționarea și gabaritele volumelor precum și relaționarea acestora față de clădirea existentă a CREIC împreună cu vederile și conexiunile cu contextul natural înconjurător, cu direcțiile cardinale și cu decupajele ce permit momente de însorire asupra spațiului public”, a fost aprecierea juriului.

Biroului KXL Studio București, cu capital elvețian, a câștigat concursul de proiectare pentru Science Campus Cluj, în detrimentul companiei spaniole Pratica Arquitectura y Urbanismo (PAU). Biroul KXL Studio București, cu capital elvețian, a câștigat concursul de proiectare pentru Science Campus Cluj, în detrimentul companiei spaniole Pratica Arquitectura y Urbanismo (PAU).

Companiile străine au dominat competiția

Premiul I constă în contractul de proiectare estimat la 12,8 milioane lei, fără taxa pe valoarea adăugată. ​Premiul II a fost obținut de PAU (247.500 lei, cu TVA), iar premiul III, de LBA Arhitecture et Ingenerie – Newbridge infrastructure (123.750 lei, cu TVA). Au mai primit mențiuni onorifice Metapolis Architects – Atelier Mass, și Urban Scope – Manda Works – Artconcept Building.

Autoritatea contractantă a concursului este Primăria Cluj-Napoca, în asociere cu Universitatea Babeș-Bolyai, iar concursul a fost organizat de Ordinul Arhitecților din România (OAR), cu sprijinul Filialei Teritoriale Transilvania. Scopul concursului a fost de a selecționa, în vederea atribuirii contractului de proiectare, cea mai bună soluție pentru Science Campus Cluj — ansamblu urban destinat cercetării, educației și antreprenoriatului care contribuie la dezvoltarea cunoașterii și inovării.

„SCC este deja un model de bune practici în ceea ce privește colaborarea între mediul academic și administrațiile publice locale. Este un model de susținere a inovării, cercetării și a dimensiunii care unește lumea învățării cu lumea practicii, într-un spațiu european al educației, pe care cu toții ni-l dorim puternic. Felicit UBB pentru viziunea pe care o are pentru acest centru complex de cercetare, inovare, dezvoltare, InfoBioNano4Health (IBNH). Ceea ce este Clujul astăzi, dar și ceea ce va se datorează universităților clujene”, a declarat primarul Emil Boc.

Biroului KXL Studio București, cu capital elvețian, a câștigat concursul de proiectare pentru Science Campus Cluj, în detrimentul companiei spaniole Pratica Arquitectura y Urbanismo (PAU).  Biroul KXL Studio București, cu capital elvețian, a câștigat concursul de proiectare pentru Science Campus Cluj, în detrimentul companiei spaniole Pratica Arquitectura y Urbanismo (PAU).

Patru concursuri publice de arhitectură, în derulare

„Suntem cea mai mare comunitate academică a țării, cu tradiția cea mai veche și una dintre cele mai bune. Am pus cap la cap aceste avantaje pe care la avem pentru a genera un avantaj competitiv, pentru Cluj în Transilvania, pentru Transilvania în România și pentru țară la nivel internațional. Am considerat că pe componenta IBNH putem face ceva, având în vedere faptul că avem cea mai mare facultate de informatică din țară, iar la capitolul bio-nano-științe suntem pe primele locuri în țară și la nivel internațional.

Fără concentrarea resurselor între actorii academici și ceilalți stakeholderi nu o să putem niciodată să fim foarte competitivi la nivel internațional. Împreună vom face un ecosistem mult mai puternic decât separat. Toți ceilalți actori academici sunt bineveniți alături de noi. Vom deschide colaborarea spre prietenii și colaboratorii noștri din Cluj în primul rând, dar nu numai”, a explicat Daniel David, rectorul UBB.

„La acest concurs internațional am avut o prezență importantă de la nivel european, din țări precum Spania, Olanda, Belgia, Bulgaria, dar și echipe de arhitecți din România. Un alt concurs, pentru amenajarea Parcului Bună Ziua, este deja lansat, având ca termen de depunere 22 august. Mai avem 4 concursuri în pregătire. Doresc să le mulțumesc celor de la OAR pentru parteneriatul de lungă durată, datorită căruia suntem un model de bune practici pentru administrațiile din România în materie de concursuri de soluții. Proiectele publice implementate în urma acestora concursuri au adus calitate și prestigiu”, a subliniat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în Primăria Cluj-Napoca.

Biroului KXL Studio București, cu capital elvețian, a câștigat concursul de proiectare pentru Science Campus Cluj, în detrimentul companiei spaniole Pratica Arquitectura y Urbanismo (PAU).

Informaticienii de la UBB, mutați pe Dealul Lomb

Situat pe Dealul Lomb, în vecinătatea celor două clădiri ale Cluj Innovation Park (CREIC și TEAM), ansamblul se înscrie în strategia municipiului de a dezvolta o infrastructură extinsă pentru educație, cercetare, inovare și transfer tehnologic. Aceasta trebuie să aducă împreună actori din sistemul de educație și cercetare, din mediul economic și antreprenorial, societatea civilă și administrația locală. SCC este inclus în strategia orașului de a deveni un pol regional de tehnologie, cercetare și dezvoltare, industrii creative, cultură și artă.

Suprafața totală a terenului, aflat în proprietatea privată a municipiului, este de 6,48 ha, din care 3,48 ha îi va reveni Primăriei pentru realizarea SCC și a unei piețe urbane și terenuri de sport, iar 3 ha îi va reveni UBB pentru realizarea unui ansamblu complex de cercetare-dezvoltare-inovare, în forma specializării inteligente IBNH, incluzând sediul FMI și un cămin studențesc.

​Expoziția tuturor proiectelor participante la concurs poate fi vizitată la Centrul de Cultură Urbană Casino, din Parcul Central. Concursul a fost organizat de către OAR. Concursul de soluții a fost public, într-o singură fază, deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană.

Concursul de soluții a fost organizat ca o procedură independentă legii achizițiilor publice, urmând ca, în baza prevederilor aceleiași legi, contractul de servicii de proiectare să fie atribuit concurentului câștigător, în urma unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

Biroului KXL Studio București, cu capital elvețian, a câștigat concursul de proiectare pentru Science Campus Cluj, în detrimentul companiei spaniole Pratica Arquitectura y Urbanismo (PAU). Biroul KXL Studio București, cu capital elvețian, a câștigat concursul de proiectare pentru Science Campus Cluj, în detrimentul companiei spaniole Pratica Arquitectura y Urbanismo (PAU).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Guvernul plătește circa 10,5 milioane de lei pentru exproprierile pentru Centura Sânmartin

Articolul următor

„Târgul de la Vama Sării” - editia a 52-a, în weekend la Vadu Crișului 

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share