Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Piatra de temelie pentru implementarea Sistemului de Returnare-Garanție: Aparate RVM, produse la Sebeș

Orașul Sebeș găzduiește din data de 4 mai o fabrică cu impact european în domeniul gestionării deșeurilor. Reprezentanța din România a companiei olandeze Envipco a inaugurat la începutul lunii mai singura fabrică din țară care va produce echipamente inteligente de colectare selectivă a ambalajelor de băuturi.

Valoarea noii investiții din Transilvania se ridică la 2 milioane de euro, iar numărul locurilor de muncă noi create este de 20, urmând ca la sfârșitul acestui an numărul salariaților să se dubleze. Totodată, 90% din componentele folosite la construcția RVM-urilor sunt procurate din România.

Ce înseamnă RMV – Reverse Vending Machines

Reverse Vending Machines (RVM) este o soluție inovatoare pentru colectarea recipientelor de băuturi goale la sursă și creșterea ratelor de reciclare cu un sistem de recompensă. Utilizatorii sunt astfel stimulați să păstreze și să colecteze deșeurile separat și curat, pentru a aduce materialul reciclabil, cum ar fi plasticul, sticlele de sticlă sau cutiile de băuturi din aluminiu în mașina inteligentă. Pentru aceasta, utilizatorii pot primi recompense.

Envipco este un producător global de Reverse Vending Machines cu peste 40 de ani experiență în fabricarea și operarea soluțiilor de colectare și reciclare. Cu sediul central în Amsterdam, Olanda, compania operează peste 7.100 de aparate în Statele Unite ale Americii, Australia, Franța, Suedia și Grecia. La nivel global compania este condusă de Simon Bolton. „Este o oportunitate fantastică în a ajuta România în direcția reciclării și economiei circulare. Deschidem azi o fabrică unică, ce va produce utilaje europene pentru colectarea selectivă a ambalajelor de băuturi. Vom exporta de aici spre toată Europa”, a declarat Simon Bolton, CEO Envipco Global, în cadrul ceremoniei de inaugurare a fabricii.

fabrica Envipco Sebes

„Sistemul de Garanție Returnare cu siguranță o să fie un succes în România”

Prezent la eveniment, primarul de Sebeș, Dorin Nistor, a subliniat momentul prielnic în care se află România pentru astfel de investiții. „România se pregătește pentru o recompensă pentru că reciclăm. Sper să se întâmple acest lucru, să fie aprobate toate normele în Parlament, iar noi să ne implicăm mai mult. Felicit compania pentru că a ales Sebeșul. Aici e un loc cu 2 calități mari: avem niște oameni tare faini, care muncesc, pe de o parte, iar pe de altă parte este poziția geografică facilă. Din punct de vedere al autostrăzilor suntem cel mai important nod rutier din România, dacă nu ne referim la București”, a menționat Dorin Nistor.

Bogdan Purcherea, directorul general al Envipco Solutions SRL din Sebeș, cel care va conduce nou fabrică, a ținut să precizeze că este vorba despre prima investiție de acest fel în localitate. „A fost o aventură. Ce credem că e important, și o să ducem mai departe acest lucru, este că dacă ne punem toți la masă și vedem partea plină a paharului, nu contează că vorbim despre retaileri, administratori sau Ministerul Mediului, lucrurile cu siguranță o să reușească”. Purcherea a vorbit despre echipa din spatele proiectului. „A fost foarte multă muncă și foarte mulți oameni buni. Cred că dacă o să continuăm așa, Sistemul de Garanție Returnare cu siguranță o să fie un succes în România”.

Envipco - Bogdan Purcherea

Envipco România a desfășurat până în prezent proiecte și în alte localități. Spre exemplu, la Brașov, unde s-au colectat peste 1.500.000 de ambalaje din vara trecută până acum; la București – în cadrul primei Stații Verzi de colectare a ambalajelor și electrocasnicelor, precum și la Ciugud – unde a avut o implicare în cadrul primei monezi virtuale lansată de o localitate din România.

Avantajele parteneriatului cu Envipco

Compania promite mai multe avantaje retailerilor și altor actori interesați care vor decide să încheie parteneriate. Printre acestea se numără oferirea de soluții eficiente din punct de vedere al costurilor, fiabilității operaționale și tehnologiei. De asemenea, Envipco promite să ofere cele mai compacte RVM-uri, ideale pentru locații cu spațiu limitat și singurul RVM care colectează ambalaje la vrac; va utiliza tehnologie de ultimă generație ce asigură prevenirea fraudei și cea mai mare rată de compactare, precum și va oferi expertiză la nivel local, cât și la nivel internațional. Totodată, parteneriatele prevăd și soluții personalizate și suport în funcție de nevoile comunității (echipamente, comunicare, materiale educative etc.), servicii de instalare rapide și eficiente, dar și mentenanță periodică pentru garantarea funcționării perfecte a stațiilor inteligente.

În ceea ce privește Sistemul de Returnare-Garanție, acesta este considerat a fi una dintre cele mai eficiente modalități de reducere a deșeurilor din plastic, sistemul de garanție-returnare urmează a fi implementat și pe piața locală, conform Hotărârii de Guvern nr. 1074 din 4 octombrie 2021. Când va fi pus în aplicare, acest sistem va fi obligatoriu pentru toate magazinele din România, indiferent că vorbim despre supermarketuri sau despre magazine de mici dimensiuni. Scopul Sistemului de Returnare-Garanție este ridicarea gradului de colectare a deșeurilor reciclabile. Conform autorităților, acest sistem este deja aplicat în zece state europene cu rezultate care ajung la o colectare și procesare a aproximativ 90% din deșeurile reciclabile puse pe piață.

Cosmin Teodor, director la Direcția Gestiunea Deșeurilor din cadrul Ministerului Mediului, crede că deschiderea fabricii de la Sebeș reprezintă prima piatră de temelie în implementarea acestui sistem, iar Julia Leferman, directorul general al Asociației Berarii României, precum și Emanuel Pârvulescu, director de Mediu al hipermarketului CORA, au salutat investiția.

Petrică

O parte din aparatele de colectare de ambalaje produse de Envipco, sunt denumite în mod prietenos, Petrică, un joc de cuvinte (PETrică), nume care ajută comunitățile în care sunt instalate să interacționeze mult mai ușor cu acestea. De asemenea, denumirea abordabilă pentru oameni de toate vârstele ajută mult în rolul educativ din punct de vedere a protecției mediului pe care Envipco și-l asumă.

Fabrica Envipco de la Sebeș, pe scurt:

– Urmează să deservească întreaga zonă a Europei.
– Suprafață de producție – 2.870 mp
– Suprafață de birouri – 520 mp
– Capacitate de producție prevăzută pentru 2022 – 6000 RVM-uri,
– Capacitate de producție prevăzută pentru 2023 – 15000 RVM-uri
– Managing Director Envipco – Bogdan Purcherea

(Publicat în ediția print TB109, mai/iunie 2022)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Mobilitate electrică - soluția de viitor în zonele urbane: Lecții europene, învățate și transferate în Regiunea Centru

Articolul următor

Ajutor umanitar de urgență! O boală nemiloasă o împiedică pe Ariana să respire fără aparate.

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share