Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Specialiștii în construcții: „În Ucraina va fi de lucru mulți ani de-acum încolo”

Experții și investitorii din construcții și instalații de la Cluj vor pune umărul la revitalizarea acestei zone a Europei în urma crizei militare și energetice. Aceștia vor să transforme constrângerile în oportunități, să construiască durabil și sustenabil, dar și să pună cercetarea și inovarea la treabă. Universitari și antreprenori din domeniu s-au reunit în cadrul unei întâlniri mijlocite de platforma XPN.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a dezvoltat o relație mai strânsă cu mediul economic din 2017, când a fost înființat un departament specializat care să permită companiilor interesate să intre în relație cu universitatea.
“Noi le vom direcționa, în funcție de interesele lor, către zonele de cercetare, de proiecte europene. Avem și un consiliu consultativ alcătuit din reprezentanții firmelor în care sunt reprezentate și construcțiile, și instalațiile. Am încheiat protocoale de colaborare cu sute de companii, zilnic avem întâlnire cu cel puțin o firmă”, a explicat Daniela Popescu, prorector al Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN).

UTCN este prezentă în șase județe – Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj.

“Avem 20.000 de studenți anual la nivel de licență, doctorat și masterat, 91 de specializări la licență, 88 de structuri de cercetare. Suntem bine poziționați în România la cercetarea universitară, implementăm proiecte europene de 26 de milioane de euro. Există posibilitatea să angrenăm companiile în proiecte de cercetare, să ne fie parteneri strategici. Se pot implica în practică, în internship, în activitatea didactică.

Avem în lucru o platformă software de matchmaking pentru practica studenților, unde companiile își vor pune ofertele. O altă platformă vizează teme de licență și de masterat propuse studenților de către firme. Am creat Zilele Carierei, Zilele Porților Deschise, unde firmele pot face prezentări. Am dezvoltat conceptul de Ziua Companiei, avem evenimente de tip live broadcasting, bine primite de către mediul economic. Emerson a creat șapte tipuri de evenimente, Bosch are 40 de evenimente la care participă 1.800 de studenți.

Tinerii de-abia așteaptă, după pandemie, să facă vizite la firme, să se angajeze. În acești doi ani de restricții s-au creat liste foarte mari de așteptare. Există o foame de a vedea pe viu cum funcționează o companie, nu doar porțile firmelor golite de angajați. În patru ani de facultate, noi putem să facem doar o pregătire generală, însă pe zona de masterat ne putem mișca mai bine. Am înființat masterate cu Bosch, Porsche, vrem masterate profesionale cu companiile, cum am făcut în Bistrița. Am pornit campania “Adoptă un student” care presupune ca acesta să petreacă mai mult timp în anumită firmă, nu doar la practică, iar dacă angajatorul constată că este de caracter, să îl poată înrola”, a completat prorectorul UTCN.

Ucraina, piatră de încercare pentru constructori

Facultatea de Construcții Cluj concentrează 2.300 de studenți.

“70% dintre cei de la licență vor să meargă spre masterat, majoritatea sunt angajați după primul semestru, în anul I, cei mai mulți în Cluj. În pandemie am mers cu ei în practică peste drum, pe șantierul UTCN de reconversie a Casei de Modă, de pe str. George Barițiu. Avem la dispoziție un autocar care ne permite să ne deplasăm la orice firmă.

Așteptăm companiile la practică, la concursurile profesionale. Facultatea de Construcții Cluj (FCC) este una grea, studenții nu au timp liber. Vedem ce se întâmplă în Ucraina și ne dăm seama cât va fi de lucru pentru constructori, din păcate, ani de zile de acum încolo. 86% dintre absolvenții noștri se angajează după anul I, majoritatea în domeniu”, a menționat decanul FCC, Daniela Manea.

Tinerii arhitecții – „trupe operative și rapide”

“La Facultatea de Arhitectură și Urbanism (FAU) avem un sistem integrat, licență și master, în care diploma de arhitect se primește după șase ani. În acest timp tinerii se angajează, e foarte greu să angajezi un arhitect care și-a luat diploma. Avem 600 de studenți, încă există un deficit mare, deși numărul lor la nivel național, în cele câteva instituții de acest gen din România, s-a triplat.

Noi am vrea mai ales să avem acces la cât mai multe proiecte ale companiilor, pe care să le putem face cu studenții. Nu lucrăm cu mari corporații, ci mai degrabă în mici antreprize, cu o mână de oameni, în formații de arhitecți și ingineri, dar aceasta le face mai operative și mai rapide “pe câmpul de luptă”, a subliniat Șerban Țigănaș, decanul FAU.

Criză de ingineri în instalații

“Din păcate, există o penurie extraordinară de ingineri în instalații. Începem să ne mulțumim cu absolvenți de colegii sau de profiluri umaniste, dar pe care trebuie să îi facem ingineri în domeniul instalațiilor. Noi, cadrele didactice, dăm studenților un fel de credit pentru a evolua în lumea reală, unde penalizările pentru greșeli sunt mult mai mari. Un învățământ de calitate trebuie să fie dur, cum am văzut la facultățile de profil din Elveția sau SUA. Acolo nu se glumește cu pregătirea profesională.

Ar fi grozav ca firmele să valideze, să pună la treabă studenții. Trebuie să avem un feedback din partea angajatorilor ca să putem stabili ce să facem pentru a avea studenți performanți. Sunt și firme care exagerează, băgând tinerii direct la înaintare, ca să scoată din prima proiecte profesionale. Există și profesori patroni de firmă; ei ne aduc informații valoroase despre activitatea studenților în companie, însă e mai greu să faci și producție, și activitate didactică”, a menționat Ciprian Bacoțiu, prodecan al Facultății de Inginerie a Instalațiilor.

Noi investitori, de 150 milioane euro, confirmați la Cluj

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) și-a propus să devină broker de fonduri europene și organizație suport pentru afaceri. Companii din Germania și Croația își vor anunța intrarea în curând, cu investiții de 150 de milioane de euro, prin intermediul ADRNV. “Departamentul pe care îl coordonez, cel mai nou din structura ADRNV, este cel de servicii suport pentru relația cu investitorii. Pregătim teren la Oradea pentru un nou business, dar și pentru celelalte județe din Regiunea Nord-Vest. Vrem să ne asigurăm că vor ajunge aici cele mai importante investiții la nivel regional.

Vom acționa și pentru concretizarea unor delegații de afaceri. Trebuie să conștientizăm că suntem la mare bătaie cu Ungaria, Polonia, Croația, mai ales pentru resursa umană, țări mult mai avansate în atragerea de investitori. Mai întâi vom organiza întâlniri pe anumite domenii, pentru a vedea provocările cărora va trebui să le facem față în următorii 5-10 ani în regiune, să stabilim 4-5 “teme de casă” pentru universități. Trebuie să poziționăm cercetarea pe nevoile viitoare ale pieței, să avem cu toții o abordare proactivă, nu una reactivă”, a menționat Laviniu Chiș, expert tehnic al ADRNV.

Prioritățile constructorilor: “durabil și sustenabil”

Alexadru Lazarec, șef al Compartimentului fonduri structurale din UTCN, a prezentat o linie de finanțare UE pentru proiecte tehnologice inovative, invitând companiile din Transilvania să o acceseze. “Acest apel se adresează IMM-urilor, dar și companiilor mari care vor să dezvolte o activitate de cercetare, dezvoltare sau inovare, de sine stătător sau în parteneriat cu organizații de cercetare. Pentru un proiect de 3,7 milioane de euro, finanțarea nerambursabilă s-ar ridica la maximum 70%, adică 2,1 milioane de euro, deci compania contribuie cu 1,6 milioane. Companiile își pot extinde capacitatea de producție, pot face dezvoltare experimentală, prototipuri, în parteneriat cu universitatea”. Dan Mureșan, proprietarul M Install & Aquaserve, a remarcat deschiderea UTCN spre mediul economic. “Au fost înființate multe laboratoare în colaborare cu companiile. Este important ca firmele să nu folosească UTCN doar ca bazin de recrutare a forței de muncă. Trebuie să fim inteligenți și să transformăm constrângerile în oportunități, să construim durabil și sustenabil”, a subliniat acesta.

UTCN și XPN Focus Grup Construcții & Infrastructură au inițiat întâlnirea de business pentru a concretiza posibilitățile de colaborare cu facultățile pe linii de afaceri, transfer tehnologic, programe de internship și angajare de studenți, accesare de fonduri de cercetare, producție în parteneriat cu universitatea, posibilitatea companiilor de a deveni furnizori în proiectele UTCN. Printre companiile reprezentate s-au mai numărat ACI, Strabag, Cemacon, CON-A, Hansen, Salice, Zeolites Production, The Office, SDC Proiect, Obermair, Montegra, Macon, Venezia Showroom, Umbrella sau IRC Consult.

(Publicat în ediția print TB109, mai/iunie 2022)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
TFC primește încă 12 trase de la societatea de stat CFR Infrastructură pe relația GNB – AIHC printr-o decizie a Consiliului Concurenței din România, conform România Feroviară.

Transferoviar câștigă 12 trenuri în competiția cu statul la Aeroportul Otopeni

Articolul următor
Deficitul comercial al județului s-a cifrat la 190 de milioane de euro în primele două luni ale anului, cu 27% mai mare decât în aceeași perioadă din 2021.

Balanța comercială a Clujului înclină tot mai mult către importuri

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share