Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Maramureșul și Satu Mare, eligibile pentru investiții europene în regiunile frontaliere

Zonele Maramureș și Saxonia-Anhalt, cu șapte situri UNESCO, vor să colaboreze în domeniul turistic.

Județele Maramureș și Satu Mare vor avea acces la fonduri de 54 de milioane de euro pentru investiții europene în zonele de frontieră.

Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Dezvoltării, negocierea și semnarea programelor de finanțare de investiții transfrontaliere dintre România și Ucraina, Republica Moldova și țările învecinate Mării Negre.

În perioada 2021-2027, trei programe vor finanța proiecte de cooperare în domenii precum situații de urgență, educație, sănătate, inovare, cercetare, protecția naturii, schimbări climatice, prevenirea riscurilor, cultură, turism, siguranță, securitate și bună guvernanță.

Bugetul programului România – Ucraina este de 54 de milioane de euro, iar investițiile pot fi realizate în județele Satu Mare, Maramureș, Suceava, Botoșani, Tulcea și oblasturile Zakarpatia, Cernăuți, Odesa și Ivano-Frankivsk.

Trebuie să aprobe Comisia Europeană

Programul de investiții România – Republica Moldova are un buget de 77 de milioane de euro, în aria eligibilă fiind incluse județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați și întregul teritoriu moldovean.

Bugetul total al programului Interreg VI-B NEXT Bazinul Mării Negre 2021-2027 este de 72 de milioane de euro, în aria eligibilă fiind incluse Armenia, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România (regiunea Sud-Est), Turcia și Ucraina.

În perioada 2021-2027, România participă la cele 3 programe, având rol de Autoritate de Management, Secretariat Comun și Autoritate de Audit. În perioada următoare, programele vor fi înaintate Comisiei Europene spre aprobare.

Maramureșul, membru al AEBR

Județul Maramureș a primit, acum doi ani, acces la programe și proiecte cu finanțare europeană care să rezolve probleme transfrontaliere comune mai multor regiuni membre ale Asociației Europene a Regiunilor Transfrontaliere (AEBR). În cadrul Adunării Generale a AEBR  a fost supusă aprobării plenului aderarea Maramureșului, fiind votată în unanimitate de membrii prezenți ai organizației.

“Suntem dornici să cooperăm cu toate regiunile membre având obiective comune în beneficiul ambelor părți. De-a lungul anilor, Consiliul Județean (CJ) Maramureș a dezvoltat proiecte finanțate de Uniunea Europeană și alte state donatoare cu regiunile înfrățite. Prin urmare, suntem deschiși, în continuare, pentru colaborare cu regiunile membre AEBR în noi proiecte europene transfrontaliere”, a declarat președintele CJ, Ionel Bogdan.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Bosch investește în educarea și formarea tinerilor cu potențial extraordinar

Articolul următor

Trenuri de mare viteză vs reparații de urgență

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share