Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul, văzut ca un “laborator viu” în SUA

Mai multe instituții academice din SUA au publicat un studiu despre Cluj-Napoca în demersul său de a promova inovarea urbană în detrimentul creșterii economice.
Primarul Clujului, Emil Boc, la prezentarea noului studiu

Mai multe instituții academice internaționale au publicat un studiu despre Cluj-Napoca în încercarea sa de a promova inovarea urbană în detrimentul creșterii economice.

Studiul a fost concretizat de SDG CoLab, the Engagement Lab – Emerson College, Massachusetts Institute of Technology – MIT (Cambridge – SUA) și ArtiVistory Collective, finanțate de Fundația Botnar. Analiza se numește “Activarea valorilor în tranzițiile urbane: o nouă abordare a inovării urbane în România”.

Studiul concluzionează că introducerea explicită a valorilor de îngrijire și încredere este esențială pentru crearea și susținerea ecosistemelor locale de inovare în contextul est-european. Analiza detaliază modul în care este realizată prioritizarea acestor valori și oferă recomandări de proiectare pentru alte orașe interesate de reproducerea modelului pentru obținerea tranzițiilor juste și a bunăstării.

Publicat în timpul desfășurării World Urban Forum (WUF 11), cea mai importantă conferință globală privind urbanizarea durabilă, de la Katowice, Polonia, studiul examinează cultura inovației din Cluj, “un oraș intermediar vibrant și în creștere rapidă, din Europa de Est”.

Politici abordate: locuințele, educația

“Studiul documentează co-crearea OurCluj, un laborator viu multisectorial, multidisciplinar, axat pe bunăstare. În mod tradițional, laboratoarele vii sunt clustere de inovare, adăpostite în cadrul guvernanței orașului, care încearcă să abordeze probleme de politici precum locuințele, educația.

OurCluj este diferit. Scopul său nu este progresul printr-o singură politică publică, ci prin valorile care ghidează inovația în sine. Prioritizarea acestor valori este o condiție pentru crearea de politici și programe optimizate pentru obținerea de rezultate ca îmbunătățirea bunăstării tinerilor rezidenți ai orașului. O astfel de abordare inovativă se numește laborator urban viu bazat pe valori (VBULL).

Acesta cuprinde trei activități principale care activează inovarea bazată pe valori: imaginarea viitorului, reconcilierea trecutului și distribuirea puterii. Cercetarea detaliază fiecare dintre aceste activități și analizează modul în care acestea contribuie la cultura inovării urbane, care este atât de unică în contextul est-european, cât și potențial aplicabilă orașelor din alte regiuni”, susțin autorii săi.

Creșterea urbană, pusă sub semnul întrebării

Studiul se încheie cu 10 recomandări de proiectare pentru practicieni, în vederea catalizării VBULL în spațiile lor. „Valorile sunt pilonii pentru construirea unor orașe și societăți rezistente, în care cetățenii, inclusiv tinerii, pot experimenta bunăstarea”, a spus Susanna Hausmann, director de programe al Fondation Botnar. „Această contribuție este o muncă excelentă și vizionară; ne oferă lumină în unele aspecte de care avem nevoie și va face parte din strategia orașului”, susține edilul clujean Emil Boc.

Cercetarea a fost condusă de profesorul Eric Gordon, de la Emerson College și MIT, în colaborare cu Barbara Bulc, supraveghetor principal al OurCluj și fondator al SDG CoLab. Fiecare interviu a fost desfășurat de către un cercetător, cu o echipă de artiști care s-au ocupat de documentarea dimensiunilor afective ale conversației.

Interviurile de revenire au cerut oamenilor să reflecteze asupra reprezentărilor vizuale, descoperind în mod eficient dimensiunile emoționale ale inovației. Publicația a fost proiectată de Studio Punkt. Studiul reprezintă o contribuție oportună la tema centrală a WUF 11, “Transformarea orașelor noastre pentru un viitor urban mai bun”.

Acesta subliniază rolul orașelor intermediare, care se află în prim-planul creării de căi de transformare în contextul recuperării post-COVID-19, când aproape orice presupunere despre creșterea urbană este pusă sub semnul întrebării. Cercetarea sprijină inițiativa OurCity a Fundației Botnar în mai multe orașe intermediare din Europa, Africa, America Latină și Asia.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Elitele business-ului mureșean, laureate de revista Transilvania Business

Articolul următor
Cinematograful Scala va fi funcțional în Zalău din această vară, după trei ani de lucrări, cu numeroase amânări.

Termen nou pentru Cinema Scala: 31 iulie. Inaugurare cu Văru Săndel și Seleși Jr

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share