Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

ValorEasy: “Clujul are cea mai rapidă creștere economică din UE”

Clujul ocupa locul 1 în topul prețurilor locuințelor la nivel național, conform datele ValorEasy.
Din viitorul ansamblu rezidențial din Piața Abator s-au vândut aproape toate apartamentele din proiect | Foto: Maurer Panoramic

Cluj-Napoca este orașul cu cea mai rapidă creștere economică din UE, dezvoltare ce se reflectă nu numai în venituri, cu și în prețurile locuințelor, potrivit unui raport al agenției ValorEasy.

Clujul ocupa locul 1 în topul prețurilor locuințelor la nivel național, conform datele ValorEasy. Prețul mediu de tranzacționare a apartamentelor, în primele trei luni ale anului, era de 1.750 euro/mp util, în urcare cu 10% comparativ cu 2021. În Cluj-Napoca prețurile de vânzare a apartamentelor s-au apreciat cu 80%, în termeni reali, în perioada 2015-2021.

Acestea au depășit creșterile câștigului salarial mediu real, de 74%. În celelalte trei orașe mari analizate de ValorEasy (Timișoara, Iași, București) prețurile de vânzare s-au apreciat rapid, dar nu au depășit creșterile câștigului salarial.

PIB-ul municipiului a crescut de 4,5 ori

“Clujul este orașul cu cea mai rapidă creștere economică din UE, cu o creștere a produsului intern brut (PIB) de 4,5 ori în 20 de ani. Această dezvoltare accelerată a influențat nu doar nivelul veniturilor clujenilor, ci și piața imobiliară. Deficitul de oferte la vânzare a condus din nou la majorări semnificative ale prețului solicitat.

Acesta este prețul cerut de vânzător care poate fi considerat inițial pentru negocieri, dar nu este neapărat prețul tranzacționat. În primul trimestru din 2022, apartamentele la vânzare din Cluj-Napoca aflate în portofoliul Capital Imobiliare au avut prețul mediu cerut de 2.160 euro / mp, un avans anual de aproape 14%”, conform ValorEasy.

Prima ediție a raportului

Capital Imobiliare și ValorEasy au lansat prima ediție a raportului ”Piața imobiliară din Cluj”. Raportul își propune să aducă o contribuție importantă la transparența pieței prin furnizarea de informații din Cluj-Napoca și împrejurimi. Datele se bazează, în cea mai mare parte, pe anunțurile de vânzare și închiriere publicate și verificate de brokeri în piețele din localitățile Cluj-Napoca, Florești, Apahida, Dezmir, Feleacu.

Pe lângă analizele statistice, brokerii Capital Imobiliare și-au expus în raport și viziunea asupra pieței imobiliare. “Prin semnalarea evoluțiilor de piață în timp util, sperăm că vom face posibil pentru actorii pieței (vânzători, cumpărători, dezvoltatori, investitori, bănci) să răspundă rapid și informat la incertitudinile actuale”, susțin autorii studiului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a inițiat o ordonanță care va îmbunătăți corecțiile de preț solicitate de asocierea UMB

Compania Națională de Infrastructură: “UMB este un partener serios”

Articolul următor

Festivalului Părădăicilor la Macea - Arad

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share