Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Aquaparkul din orașul Șimleu Silvaniei, antamat pe fonduri europene

Edilul Cristian Lazăr a dezbătut subiectul cu ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș.
Un nou episod al întâlnirilor dintre Boloș și Lazăr pe tema proiectelor europene ale Șimleului

Administrația șimleuană și-a propus să concretizeze proiectul primului parc acvatic din oraș în zona în care a eșuat o altă investiție similară, tot cu fonduri UE.

Edilul Cristian Lazăr a dezbătut subiectul aquapark cu ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș. “Am discutat cu domnul ministru despre oportunităţile de finanţare europeană din perioada următoare. Suntem eligibili pe principalele linii de dezvoltare urbană. Cred că suntem pe drumul bun, adică ne-am făcut temele. Ne-am pregătit și vom depune documentațiile tehnice pentru principalele obiective.

Suntem avansați pe toate proiectele: cetatea medievală, pe coridorul de mobilitate, amenajarea falezei râului Crasna, aquapark și regenerare urbană, inclusiv a cartierelor orașului. Fondurile europene și investițiile sunt cheia care pot asigura un salt real în dezvoltarea comunității noastre, ele aduc locuri de muncă și creează noi oportunități pentru economia locală”, consideră Lazăr.

S-a schimbat modificarea

Primarul susține că are o strategie privind construirea unui aquapark care speră să devină una dintre imaginile turistice ale județului, conform Sălajul Liber. Aquaparkul va fi unul “grandios, cu numeroase bazine cu apă termală, resursă naturală de care se bucură orașul, dar și cu numeroase facilități pentru turiști”.

Obiectivul urmează să fie ridicat în zona Broscărie, la intrarea în oraș dinspre comuna Pericei. Primarul nu a vrut să emită un termen până când se va finaliza construcția, la ora actuală fiind preocupat de finanțarea investiției. La începutul anului, autoritățile șimleuane au solicitat expertiza parcului acvatic public Nymphaea din Oradea pentru noul obiectiv pe care îl au în vedere pe bani europeni.

Coordonatorul Nymphaea, Liviu Andrica, a efectuat o vizită la Șimleu pentru a analiza oportunitatea realizării unui astfel de obiectiv. Atunci primarul excludea amplasamentul actualului ștrand Broscărie. Lazăr s-a întâlnit de mai multe ori cu ministrul Boloș în încercarea de a obține bani europeni pentru marile proiecte turistice ale orașului: Cetatea Bathory (vehiculat de un deceniu) și aquapark.

Aquapark în Sălaj: proiecte multe, realizări puține

Comuna Crișeni, de lângă Zalău, a anunțat un proiect similar, de 16 milioane euro, inclus în Strategia de Dezvoltare a Județului Sălaj și preconizat din fonduri europene. Un proiect de parc acvatic a fost propus în comuna Bobota, neconcretizat. La Pericei, administrația locală a început prospecțiunile pentru apă termală, cu care vrea să alimenteze un centru de tratament și relaxare.

Obiectivele termale din județ se află într-o situație delicată: constructorul Erbașu a cerut intrarea în insolvență a Băilor Boghiș, stațiune deținută de Elena Udrea și de familia Stanca. Ștrandul Broscărie este concesionat unui investitor privat pe 49 de ani, cu posibilitate ulterioară de cumpărare, însă are nevoie de modernizare.

Județele din regiune sunt mult mai avansate în acest domeniu. La Băile Figa (Bistrița-Năsăud) va fi dat în folosință Legacy, complex de 5 milioane de euro, funcțional pe tot parcursul anului. Băile din orașul Beclean se duelează astfel cu marile complexe termale din București (Therme) și Oradea (Nymphaea), odată cu concretizarea noilor proiecte Legacy și Centrul de Zi (5 milioane de euro).

20 de milioane de euro pentru Toldi Salonta

În primăvară a fost semnat contractul pentru construirea unui Aquaparkului Toldi, de 98 de milioane de lei, la Salonta. Societatea Erbașu trebuie să îl ridice în 27 de luni. Parcul acvatic din Salontase va întinde pe 2,8 ha, va avea o suprafață desfășurată de 10.000 mp. Capacitatea sa exterioară va fi de 1.500 de persoane, iar cea interioară, de 300. Toldi va avea zonă spa, salină, camere de masaj, piscină cu bar, bazine pentru adulți și copii, bazine de înot și geotermale.

Va fi ridicat aici un turn de tobogane cu silueta Turnului Ciunt, simbolul Salontei. În interior vor fi două tobogane Body Slide, bazin cu valuri, cafenea, restaurant. Lângă aquapark va fi construită o parcare cu panouri fotovoltaice. Primarul Salontei, Laszlo Torok, speră să atragă turiști din Ungaria ca să își petreacă vacanțele. Adică o inversare a traficului turistic între România și Ungaria, acum în favoarea țării vecine.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Zonele Băișoara și Gilău sunt două dintre cele mai frecventate destinații din județul Cluj.

Clujul și-a omologat traseele turistice din zonele montane Băișoara și Gilău

Articolul următor

ACI DIAGNOSTIC CENTER S.R.L. anunță finalizarea proiectului cu nr. RUE 14260

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share