Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Parlamentul European a adoptat actul legislativ privind serviciile digitale

Acordul provizoriu DSA a fost adoptat cu 539 de voturi pentru, 54 împotrivă și 30 de abțineri, iar DMA, cu 588 voturi pentru, 11 voturi împotrivă și 31 abțineri.

Plenul Parlamentului European (PE) a adoptat, cu majoritate de voturi, actul legislativ privind serviciile digitale (DSA) și cel privind piețele digitale (DMA).

Acordul provizoriu DSA a fost adoptat cu 539 de voturi pentru, 54 împotrivă și 30 de abțineri, iar DMA, cu 588 voturi pentru, 11 voturi împotrivă și 31 abțineri. Regulamentele finale vor fi publicate în curând. Raportorii Christel Schaldemose și Andreas Schwab și-au exprimat o mare satisfacție față de rezultatele votului.

Totuși, mai mulți jurnaliști s-au întrebat dacă resursele și planurile de angajare ale Comisiei Europene (CE) – 150 de noi membri ai personalului – vor fi suficiente pentru a pune în aplicare noile reguli. După adoptarea oficială de către Consiliul UE – în iulie pentru DMA, în septembrie pentru DSA – ambele regulamente vor fi publicate în Jurnalul Oficial și vor intra în vigoare la 20 de zile de la publicare. DSA și DMA sunt regulamente cu aplicare directă în legislația națională (fără perioadă de transpunere).

Editorii de presă care operează platforme online vor trebui să se asigure că respectă noile obligații aplicabile pe internet (moderarea conținutului, transparență, restricții de publicitate). Ei vor avea oportunitatea de a impune obligații față de giganții tehnologici și de a-și crește puterea de negociere față de așa-numiții „gardieni” (gatekeepers) ai internetului.

“Recomandăm editorilor de presă să interacționeze cu guvernele naționale și autoritățile de reglementare în perioada de aplicare. Noi ne vom oferi sprijinul”, a anunțat organizația News Media Europe (NME). Aceasta a anunțat pașii următori pe care îi va face.

În iulie-august, NME lucrează la un ghid pentru a ajuta companiile în perioada de aplicare, iar în septembrie-octombrie va organiza un webinar despre conformitatea DSA-DMA pentru membri și companii. În martie 2023 DMA începe să se aplice, iar „gardienii” online vor avea la dispoziție șase luni pentru a se conforma după desemnarea de către CE.

1 ianuarie 2024 va fi termenul limită pentru conformarea cu DSA. Excepția o vor constitui platformele și motoarele de căutare online foarte mari, care vor trebui să se conformeze în maximum șase 6 luni de la desemnarea de către CE.

NME, vocea industriei europene a presei de știri, cu o valoare combinată de 12 miliarde de euro și 2.500 de branduri de știri, a fost lansată în  2016. Aceasta promovează interesele industriei media de știri în fața instituțiilor UE. NME reprezintă interesele producătorilor de conținut de știri de pe toate platformele, inclusiv ale editorilor, televiziunilor, radiourilor și mediului online.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Aradul își face fabrică de avioane

Articolul următor
Edilul Emil Boc susține că imobilul BCR va putea fi revândut de către municipalitate după câțiva ani deoarece prețul acestuia nu va scădea în timp,

Municipalitatea clujeană, jucător pe piața imobiliară. Cumpără clădirea BCR

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share