Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiect de 38 milioane €, finalizat în zona Dej. 8 localități, conectate la apa potabilă

Investiția de 38 milioane euro a vizat înființarea de rețele de distribuție în opt localități componente ale subsistemului de alimentare cu apă Dej: Mica, Dâmbu Mare, Sânmărghita, Mănăstirea, Nireș, Unguraș, Batin și Valea Ungurașului.
Directorul CAS, Călin Neamțu, la inaugurarea noilor utilități | Foto: CJ Cluj

Compania de Apă Someș (CAS) Cluj-Napoca a racordat mai multe localități din comunele Mica și Unguraș la rețelele de alimentare cu apă potabilă.

Investiția de 38 milioane euro a vizat înființarea de rețele de distribuție în opt localități componente ale subsistemului de alimentare cu apă Dej: Mica, Dâmbu Mare, Sânmărghita, Mănăstirea, Nireș, Unguraș, Batin și Valea Ungurașului. Lucrările au fost încheiate în doi ani, fiind înființați 84 km de noi rețele de apă.

Lucrările executate în cele cinci sate arondate comunei Mica sunt extinderea rețelei de apă (57,7 km) și edificarea a trei stații de pompare și trei gospodării de apă. În cele trei sate din Unguraș au fost realizate noi rețele (26,4 km), o stație de pompare, o gospodărie de apă noi. Au fost reabilitate trei gospodării de apă formate din rezervoare cu capacitatea de până la 130 mc, împreună cu stațiile de clorinare aferente.

„6.200 de locuitori din aceste localități învecinate cu municipiul Dej vor beneficia de o apă potabilă de calitate, furnizată în sistem centralizat. În acest fel, problemele generate de alimentarea cu apă sunt de domeniul trecutului”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Marius Mînzat.

Proiect demarat în martie 2020

Inițiativa face parte din megaproiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj, derulat de CAS în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Este al doilea contract finalizat în cadrul POIM Cluj – Sălaj, fiind demarat în martie 2020.

“Acest contract, ca de altfel întregul proiect regional va contribui semnificativ la dezvoltarea socio-economică a ariei deservite de CAS la asigurarea unui nivel îmbunătățit de sănătate și confort pentru populație în condiții de siguranță, la reducerea poluării mediului prin eliminarea descărcării apei uzate neepurate sau insuficient epurate, la reducerea costurilor prin eficientizarea operării precum și la eliminarea vulnerabilităților prezente în particular ale sistemelor alimentate din surse locale, susceptibile a fi afectate de fenomenele extreme ce însoțesc schimbările climatice”, conform CAS

Megaproiectul regional are o valoare de 404 milioane de euro, fără taxa pe valoarea adăugată. Finanțarea investiției se face 92,18% din fonduri publice nerambursabile (85% Fondul de Coeziune al UE, 13% bugetul de stat, 2% bugete locale). Cofinanțarea este asigurată 6% prin credit bancar contractat de către CAS, iar restul de 1,82% de la bugetul de stat.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Obiective turistice din Bistrița-Năsăud, finanțate prin PNRR: o cetate, o biserică, un castel

Articolul următor
Organizația Patronală HORECA Cluj susține demersurile Organizației Patronale HORA București și Federația Industriei Hoteliere din România, prin care se contestă intenția Guvernului României de a crește cota de taxă pe valoarea adăugată (TVA) aplicată industriei HORECA de la 9 la 19% și

Tinerii fără experiență iau cu asalt joburile din turism, retail și call-center

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share