Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Civitas: “Avem nevoie de un corp de manageri pentru cooperativele agricole”

Specialiștii în agricultură au dezbătut rolul managerilor de cooperativă | Foto: Civitas

Fundația Civitas pentru Societatea Civilă (FCSC) Cluj militează pentru manageri calificați care să coordoneze activitatea cooperativelor agricole.

FCSC a încheiat programul „CoopNet 2.0 – Învățăm și creștem împreună”, derulat în colaborare cu Centrul Român de Politici Europene și Centrul de Mediere și Securitate Comunitară și finanțat de Romanian-American Foundation. Cei implicați s-au întâlnit la București, unde au dezbătut această temă, în conferința „Cooperativa agricolă în 2022. Unde suntem, unde putem ajunge?”.

“Noi credem că rolul cooperativelor este de a forma sau angaja manageri calificați să le supervizeze operațiunile. Am lansat un apel la implicarea autorităților și a societății civile în procesul de dezvoltare a unui corp de manageri pentru cooperative”, conform FCSC.

“În perioada următoare, pe baza experienței acumulate, fermierii se vor organiza mult mai bine. Se va vedea şi în supermarket, dar şi la piaţă şi mai ales în buzunarele lor. Am propus o nouă intervenţie pentru cooperative la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Sperăm că vom fi convingători şi că ei vor reuşi să găsească sumele necesare pentru a o introduce. Să vedem cum numărul de grupuri de producători creşte şi numeric, dar şi calitativ”, a spus Mihaela Luca, din cadrul Direcţiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală a Comisiei Europene.

Puține speranțe de la Ministerul Agriculturii

“Este nevoie de o măsură care să ajute asocierea fermierilor în cooperative pe o durată de 2-3 ani de zile pentru că, până se coagulează aceste grupuri, e nevoie de timp. Să sperăm că vom fi destul de convingători şi noi, şi alţi actori pentru a fi mai multe intervenţii în zona de cooperare”, susține Marton Balogh, director regional al FCSC.

“Alocările pentru cooperare sunt mai mici. Avem în spate un palmares care nu este extraordinar de bun legat de performanţa măsurilor pentru cooperare. Plus că suntem în pragul unei Politici Agricole Comune cu buget mai mic. E dificil să tai dintr-un loc şi să duci în altul, dar ne dăm silinţa.

Un rol mai important decât s-ar crede, la prima vedere, este la mediul asociativ, la mediul nonguvernamental. Echipa de management a guvernului este una destul de nouă, dar ne concentrăm să vânăm modele de bună practică”, a spus Dragoş Telehuz, secretar de stat în MADR.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Locuințe nZEB prin PNNR pentru tineri

Articolul următor
Asociația Eco Ruralis Cluj (ERC) a reușit să acopere, anul acesta, peste 3.000 de solicitări de livrare de semințelor țărănești

Eco Ruralis a onorat 3.200 de cereri de semințe tradiționale

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share