Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Eco Ruralis a onorat 3.200 de cereri de semințe tradiționale

Asociația Eco Ruralis Cluj (ERC) a reușit să acopere, anul acesta, peste 3.000 de solicitări de livrare de semințelor țărănești

Asociația Eco Ruralis Cluj (ERC) a reușit să acopere, anul acesta, peste 3.000 de solicitări de livrare a semințelor țărănești din România și Republica Moldova.

Numărul de cereri venite din cele două țări s-au ridicat la 3.255, potrivit reprezentanților ERC. “Autonomia în producția de hrană este esențială în vremuri de crize de securitate, alimentare, sanitare, economice, de mediu. 23 de țărănci și țărani au salvat, produs și pus în comun 58 de specii și 129 de varietăți de legume, flori și plante aromatice pentru a fi mai apoi distribuite în mod gratuit către voi.

Le mulțumim pentru toată munca depusă și pentru solidaritatea lor. Vă dorim să vă bucurați de semințe, să le prețuiți și să le cultivați cât mai sănătos pentru dvs. și mediu și mai apoi să dați mai departe altora din producția dvs”, a îndemnat ERC. Cele mai multe comenzi au venit de la femei (66,3%), mai puțin de la bărbați (33,7%).

Majoritatea cultivă sub 1 hectar

Județele fruntașe, cu peste 100 de solicitări, sunt Bihor, Hunedoara, Sibiu, Brașov, Cluj, Iași, Dolj, Prahova, Ilfov, dar și municipiul București. Majoritatea solicitanților cultivă sub 1 ha (80,4%), urmați de cei cu 1-5 ha (6,9%) și 5-100 ha (1,9%). ERC a distribuit, în 2022, 58 de specii și 129 de varietăți de legume, plante aromatice și companion. Speciile cele mai comandate au fost tomate, dovlecei și ardei.

ERC a declanșat campania de promovare a semințelor tradiționale în primăvară, odată cu lansarea Catalogului ERC de Semințe Țărănești. Cultivatorii au avut de completat un formular, pe platforma online a organizației, după care primeau plicul cu semințe acasă, în cutia poștală. Aceștia puteau să comande maximum cinci varietăți, cu câte 5-40 de semințe, în funcție de specie.

Comunitatea a ajuns la 17.000 de membri

ERC luptă pentru drepturile ţăranilor de a practica o agricultură familială şi durabilă. Membrii săi sunt implicați în producția de hrană prin agricultura de subzistență și semisubzistență, diversificată, bazată pe principiile agroecologiei.

De-a lungul timpului, ERC a crescut de la câteva familii de țărani la 17.000 de membri din toate județele. Viziunea asociației include dreptul de a folosi (înmulți, schimba, ameliora) și a vinde semințe țărănești, dreptul la pământ și acces la piață, dreptul de a lua parte la realizarea și deciderea politicilor publice din agricultură și alimentație.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Civitas: “Avem nevoie de un corp de manageri pentru cooperativele agricole”

Articolul următor

Platformă de depozitare a gunoiului de grajd, inaugurată la Șemlac - Arad

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share