Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

DEER și-a modernizat linia aeriană din zona Beclean

Distribuție Energie Electrică Romania (DEER) a finalizat lucrarea de modernizare a LEA Beclean - Agrieșel, din stația 110/20kV Beclean, în zona Hălmăsău.
Lucrările au avut loc într-un perimetru greu de abordat, cu relief dificil | Foto: DEER

Lucrările întreprinse la linia aeriană de energie electrică (LEA) Beclean – Agrieșel s-au derulat într-o zonă accidentată și greu accesibilă.

Distribuție Energie Electrică România (DEER) a finalizat lucrarea de modernizare a LEA Beclean – Agrieșel, din stația 110/20kV Beclean, în zona Hălmăsău. Este vorba despre derivația și postul de transformare aerian (PTA) Hălmăsău, din județul Bistrița-Năsăud.

“Porțiunea de LEA 20 kV cuprinsă în lucrările de modernizare este amplasată într-o zonă accidentată și foarte greu accesibilă. S-au realizat lucrări de modernizare la linia electrică aeriană de medie tensiune derivația 20 kV (2,1 km) și la PTA 20/0,4 kV Hălmăsău”, conform DEER.

Lucrarea a avut ca scop asigurarea eficienței energetice a activității de distribuție, asigurarea eficienței operaționale a activității de distribuție și creșterea calității serviciului de distribuție. DEER a primit un credit de la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru susţinerea programului său în infrastructura energetică de 300 de milioane de euro, incluzând 11 județe din Transilvania.

Împrumutul oferit de BEI, pe o perioadă de 15 ani, operatorului de distribuţie a energiei din cadrul grupului Electrica, reprezintă a doua tranşă a finanţării de 210 milioane de euro. Acesta va fi folosit pentru modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, implementarea contoarelor inteligente şi accelerarea utilizării energiei regenerabile în România.

Afaceri triplate anul trecut, dar fără profit

Noile investiţii contribuie la conectarea la reţea a 180.000 de noi consumatori, creşterea capacităţii reţelei şi îmbunătăţirea aprovizionării cu energie electrică. Ele vor sprijini consolidarea şi modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice, inclusiv modernizarea şi realizarea de noi LEA, construirea şi dezvoltarea staţiilor electrice, instalarea de componente pentru automatizarea reţelei.

Finanțarea va permite grupului Electrica să înlocuiască activele învechite, să răspundă mai bine nevoilor de energie ale celor 3,8 milioane de consumatori, prin instalarea de contoare moderne şi să accelereze tranziţia către o economie „verde” în România. Programul de investiţii al Electrica, de 300 de milioane euro, include 18 judeţe, majoritatea din Transilvania.

Parte a grupului Electrica, DEER este cel mai important operator național de rețele de distribuție a energiei electrice din țară, reprezentând 40,7% din teritoriul României. Filialele de distribuție de energie Nord și Sud ale Electrica din zona Transilvaniei s-au contopit într-o nouă entitate, alături de Muntenia Sud.

Activele şi pasivele deţinute de acestea au fost transferate către DEER, ca societate absorbantă, în schimbul emiterii în favoarea Electrica (acţionarul societăţilor absorbite) de titluri noi în capitalul societăţii absorbante. Afacerile DEER se ridicau la 2,3 miliarde lei în 2021, triple față de anul precedent, dar societatea a trecut pe o pierdere de 140 de milioane de lei, față de un profit net de 55 de milioane în 2020.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Județul Sălaj va acapara investitorii în regiunile Transilvania și Banat din acest an, conform unui studiu al celebrei agenții de consultanță financiară Ernst & Young (E&Y).

Surpriza anului. Sălajul, destinația preferată a investitorilor în Transilvania

Articolul următor

Turiștii stau cel mult două zile la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share