Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Morphosis Capital își amplifică investițiile la Cluj

Morphosis Capital Fund I Cooperatief (MCFC) a raportat o creștere de 49% a afacerilor combinate ale companiilor din portofoliul său în 2021, comparativ cu 2020.
Fondul de private equity se bazează în special pe investițiile în sănătate | Foto: Medima Health

Fondul de capital de creștere își axează strategia de dezvoltare a companiilor din portofoliu, mai ales prin investiții la Cluj-Napoca și București.

Morphosis Capital Fund I Cooperatief (MCFC) a raportat o creștere de 49% a afacerilor combinate ale companiilor din portofoliul său în 2021, comparativ cu 2020. Cele șase companii au generat venituri de 47 de milioane de euro. Acestea sunt DocProcess, Medima Health, Clinicile Dentare Dr. Leahu, EMI, Cronos Med și Stay Fit Gym.

„În 2021, portofoliul s-a dublat, ajungând la șase companii din trei sectoare cheie ale economiei. Prioritatea noastră este de a accelera dezvoltarea companiilor în care investim. În 2021, împreună cu cei șase fondatori, am reușit să înregistrăm o creștere accelerată pentru toate companiile din portofoliul nostru, în ciuda contextului plin de provocări”, a declarat Andrei Gemeneanu, Managing Partner al MCFC.

Șase achiziții și zece extinderi

Au existat șase achiziții și zece extinderi organice realizate de Medima Health și Clinicile Dr. Leahu. Numărul angajaților cu normă întreagă din cele șase entități a crescut în 2021, de la 565 la 713. „Am decis să măsurăm impactul companiilor noastre din portofoliu în 2021 folosind indicatorul Global Reporting Initiative.

Acesta este utilizat de investitori la nivel global, ce include valoarea economică generată și reinvestită în economie. Valoarea monetară de 50 de milioane de euro utilizată doar în 2021 pentru salarii, investiții în dezvoltare, contribuții către stat, comunitate, parteneri și furnizori este una semnificativă” spune oficialul MCFC.

Fondul se concentrează pe domeniile sănătate și wellness, patru dintre cele șase companii activând în aceste industrii. MCFC a pus accent, în 2021, pe reducerea decalajelor în accesul la asistență medicală în rândul populațiilor deservite insuficient. Clinicile Dentare Dr. Leahu au inaugurat Centrul de Excelență Regional din Cluj-Napoca, în urma unei investiții de 2 milioane de euro.

Mai au buget de “cumpărături”

MCFC a fost lansat în 2018, cu un capital subscris de 50 de milioane de euro și un plan de investire a capitalului în companii antreprenoriale românești din sănătate, tehnologie, producție, servicii B2B. Pentru 2022, fondul mai are capital pentru o investiție într-o companie locală sau utilizarea potențială a unui capital, împreună cu coinvestitori, în una dintre cele șase companii aflate deja în portofoliu.

Decizia finală va fi luată pe parcursul anului. MCFC este un fond înființat de Simona și Andrei Gemeneanu, Gabriela Dumitru, Dragoș Petre. Fondul își propune să contribuie la dezvoltarea și transformarea IMM-urilor românești. Fondul European de Investiții, principala platformă de finanțare pentru IMM-urile europene, cofinanțat prin Programul Operațional Regional, este investitorul principal al MCFC.

Drept cofinanțatori apar Banca Transilvania, antreprenori internaționali și locali. MCFC investește 5-10 milioane euro în companii românești cu potențial ridicat de creștere, cu perspective de extindere internațională și un profit brut de minimum jumătate de milion de euro.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Biroul de proiectare Explan Cluj-Napoca (ECN) se va ocupa de fezabilitatea celor cinci noi noduri rutiere prevăzute pe A3.

Explan decide fezabilitatea viitoarelor conexiuni la A3 din Cluj, Sălaj și Mureș

Articolul următor

Munții Apuseni, în topul CNN al celor mai frumoase locuri din Europa care merită văzute

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share