Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Castelul Teleki va găzdui Balkan Wine Competition

Darius Pripon, vinificator al Cramei Jelna, a precizat că BIWC va fi cea mai mare manifestare de profil din istoria județului Bistrița-Năsăud.
Lucrările de reabilitare a domeniului Teleki au început în 2019

Monumentul istoric din localitatea bistrițeană Posmuș a fost desemnat ca gazdă a viitoarei ediții a evenimentului Balkan International Wine Competition (BIWC).

Darius Pripon, vinificator al Cramei Jelna, a precizat că BIWC va fi cea mai mare manifestare de profil din istoria județului Bistrița-Năsăud. “Trăiesc un amestec de sentimente și trăiri. Mândrie personală, recunoștință și fericire. Sunt mândru să vă anunț, în premieră, că următoarea ediție a BIWC va avea loc la Castelul Teleki din Posmuș.

Va fi cel mai mare eveniment cultural de vin din istoria județului și din Podgoria Lechința. Sunt bucuros peste măsură că o parte din vârful lumii profesionale a vinului (master`s of wine, jurnaliști de vinuri de talie internațională, vinificatori din lumea întreagă) va simți terroir-ul românesc de Transilvania – Lechința, în 2023”, a relatat Pripon.

Competiția care adună diplomații

 

El a prezentat o înregistrare din cadrul ediției din acest an a BIWC care s-a ținut, în 3 iunie, în cadrul unui resort de pe insula Salamina (Grecia). Invitați au fost ambasadorii tuturor statelor balcanice.

Crama Jelna a organizat, în acest an, o serie de degustări de vinuri la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. Jelna este o cramă mică, de tip boutique, unde sunt îngrijite 26 ha de vie în satul cu același nume, pe culmile din Dealu Negru, în arealul Lechința.

Aceasta se află la 5 km de municipiul Bistrița și este deținută de familia Moldovan. Plantația de viță-de-vie cuprinde soiurile Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Fetească Regală, Fetească Albă și Pinot Noir.

Stejar de 500 de ani pe domeniu

 

Darius Pripon, vinificator al Cramei Jelna, a precizat că BIWC va fi cea mai mare manifestare de profil din istoria județului Bistrița-Năsăud.

Castelul Teleki, aflat în comuna Șieu, cuprinde un pavilion de intrare, cu corpuri laterale și un corp principal. Blazonul familiei Teleki are în cadranul central capra neagră, simbol comun cu al familiei Szilagyi.

Proprietatea a aparținut, în sec. XVII, lui Mihai Teleki, cancelar al Transilvaniei, clădirea fiind reconstruită în stil baroc de către urmașii Pal Teleki și Borbala Haller. Conacul a fost afectat de un incendiu, distrus în Revoluția de la 1848, reparat apoi de Andor Teleki, în 1968, cu construirea unei noi aripi, pe baza planurilor arhitectului Lajos Meczner.

Din 1945, proprietatea a fost naționalizată, devenind sediu de întreprindere agricolă de stat. Conacul era înconjurat de întinderi mari de păduri și un parc. Pădurea a fost în mare parte defrișată, dar au mai rămas mai mulți arbori seculari, inclusiv un stejar de 500 de ani.

Castelul este acum în proprietatea Consiliului Județean, care a început în 2019 lucrările de reabilitare a monumentului. S-au făcut lucrări de subzidire, bolțile au fost salvate, s-au găsit soluții pentru a reface acoperișul, păstrând arhitectura veche. Blazonul familiei Teleki, descoperit sub zidărie, a fost curățat și protejat. Corpurile 2 și 3 ale castelului sunt refăcute și acoperite.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Directorul Simacek Facility Services (SFS), Noemi Karacsonyi, a coordonat un atelier de planificare participativă

Simacek promovează acoperișurile verzi în Zona Metropolitană Cluj

Articolul următor
Beneficiarii din Regiunea de Nord-Vest (RNV) a României au cerut integral fondurile europene nerambursabile alocate pentru această linie de finanțare.

Bătaie pe banii europeni de specializare inteligentă în Ardealul de Nord

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share