Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Loredana Corchiș, bihoreanca de la TVR Cluj

A absolvit Facultatea de Drept din Oradea, dar televiziunea a prins-o în mrejele ei încă de pe băncile facultății. Pasiunea pentru televiziune o determină să parcurgă foarte des drumul spre Cluj-Napoca unde lucrează la TVR. Dar de fiecare dată se întoarce la fetița și la soțul său care locuiesc în Oradea. Nu ar zice „nu” dacă ar fi să schimbe Oradea cu Clujul, dar ar trebui să se gândească un pic. S-a căsătorit foarte devreme, la 22 de ani și a devenit mamă la 24. A ajuns să fie mai cunoscută de clujeni decât de bihoreni!
O cheamă Loredana Corchiș și s-a născut în Țara Beiușului de care e foarte mândră!

Tânăra s-a îndrăgostit de televiziune în primul an de facultate, după ce a intrat într-un studio în încercarea de a învăța să își controleze emoțiile.
În școală era focusată foarte tare pe învățat, o „tocilară” în sensul bun al cuvântului, olimpică, premiantă cu coronițe. Și nici nu-i trecea prin cap că va face vreodată televiziune.
„Limba și literatura română a fost întotdeauna materia mea preferată care mi-a adus posibilitatea de a participa la olimpiada națională! De-a lungul anilor am scris și poezii, pe care nu le-am publicat încă, dar pe viitor s-ar putea să o fac. Am început să scriu și o carte. Acum, de când sunt mamă, scriu un jurnal prin ochii unui copil. Cum îi percepe pe cei din jur, pe bunici, pe doctori. Printre toate, am inserat și niște informații utile din experiențele prin care am trecut cu creșterea copilului”, povesteste prezentatoarea TVR Cluj.
A început școala la Liceul Pedagogic din Beiuș, după care a continuat studiile la Colegiul Național Samuil Vulcan, din același oraș, profil mate-info. După liceu a ales Facultatea de Drept din Oradea chiar dacă intrase și la București și Cluj-Napoca.
„Dreptul mi l-am dorit, pentru că întotdeauna m-a atras ideea de justiție, de a face dreptate. Și probabil fiindcă eram fascinată de filmele americane cu avocați, jurați, pledoarii! Mă întorc de fiecare dată cu mare bucurie la Facultatea de Drept din Oradea, uneori în ipostaza de moderator al unor conferințe extrem de utile pentru dialogul dintre studenți și reprezentanții instituțiilor statului”, precizează Loredana Corchiș.

Cum a ajuns în televiziune
În televiziune a ajuns din cauza unui profesor foarte sever de la Facultatea de Drept din Oradea, Ovidiu Ținca care punea mare accent pe „stăpânirea de sine”.

„Aveam examen de Drept Constituțional, examen oral. Mergeam la toate cursurile, dar știam că e nevoie și de o pregătire emoțională! Știați că, statistic, «a vorbi în public» este cea mai mare spaimă a oamenilor? Să vorbesc în fața profesorului mi se părea cea mai mare corvoadă. Eram foarte emotivă!”, își amintește tânăra.
Înainte de examene a căutat  soluții pentru a-și stăpâni emoțiile. Primise niște oferte de la posturile de televiziune locale, dar nu le prea luase în seamă niciodată, fiind focusată pe magistratură. În cele din urmă, a dat curs invitației și a mers la un casting la care era prezent și unul din greii TVR de la acea vreme, Liviu Pojoni.
„Țin mine că m-a luat de mână și mi-a zis: Fetițo, ești născută pentru domeniul acesta! Și poți ajunge departe! Să nu renunți! Aceste cuvinte îmi reveneau mereu în minte, ori de câte ori aveam de luat decizii pe plan profesional! Cred că fiecare om care apare în viețile noastre, prin ceea ce spune sau face, ne poate influența direcția! Atunci am început să prezint Matinalul postului, trei ore dimineața, împreună cu colegul meu Mihai Dacin, timp de trei ani”, spune Loredana.
A fost exact lucrul de care avea nevoie pentru a scăpa de frica de a vorbi în public. Și rezultatul s-a văzut la examen, unde a fost foarte stăpână pe sine și a luat nota 10.
Dar simpla încercare din televiziune a făcut-o să se îndrăgostească de acest domeniu. Așa că a lucrat în paralel la TTV și mergea și la cursurile de la Drept.

Prima emisiune de consultanță juridică
Încet, încet și-a dat seama că Dreptul nu este exact ca în filme. Căuta motive care s-o facă să se îndepărteze de Drept în favoarea televiziunii. A găsit, însă, soluția: să le împace pe amândouă. A îmbinat Dreptul cu televiziunea prin proiectul său „Consultanță juridică”, devenit ulterior „L.EGAL 100%”, proiectul ei de suflet.
A fost prima emisiune în care se oferea consultanță juridică în direct, pe înțelesul tuturor.
În urmă cu șapte ani a primit o solicitare de la TVR Cluj pe emisiunea de consultanță juridică.
Nu s-a gândit niciodată că va face naveta Oradea – Cluj în mod constant, dar emisiunea având succes, numărul deplasărilor a crescut. Încetul cu încetul s-a implicat și în alte proiecte de emisiuni, lucrând atât pe Departamentul Programe cât și pe cel de Știri.
Face și caravane cu carul de televiziune prin locuri deosebite din Transilvania și e tare atașată de echipa cu care lucrează.

Oradea vs Cluj
Loredana consideră că Oradea este un oraș super prielnic pentru a crește un copil până la terminarea liceului, comparativ cu stresul cu care te încarci la Cluj. Cel puțin din punct de vedere al traficului. Apoi, afacerile soțului sunt la Oradea. Așa că, ar trebui să se gândescă puțin dacă ar fi să se mute la Cluj. Însă nu spune „nu” acestei variante. Mai ales că lucrurile se mișcă altfel acolo.
A primit și propuneri de la București, dar nu le-a dat curs deocamdată.

Evenimente conexe
Fiind cunoscută de pe sticlă a ajuns să participe la diferite evenimente, prezentări, contracte de imagine pe partea de business. Unul dintre evenimentele  la care a participat a fost Atipic Beauty, desfășurat recent la Oradea, unde l-a însoțit pe scenă pe fostul fotbalist Mihai Neșu. Alt eveniment prezentat la Oradea a fost Festivalul Art Nouveau.
O colaboare foarte bună o are cu Opera Națională Română din Cluj Napoca, al cărui bal l-a și prezentat. Printre evenimentele prezentate se numără și Gala Elitelor Medicale și a fost implicată și în prezentarea Semifinalei Eurovision din Salina Turda.
„Evenimentele atrag după sine alte evenimente. Cunoști oameni, ajuți oameni, ajungi să te implici în comunitate. Întâlnești oameni care țin în mâini pârghiile decizionale. Noi suntem liantul între cei care pot lua decizii și omul de rând, care are probleme”, explică tânăra.
Dincolo de știri și emisiuni juridice, Loredana se gândește să facă și emisiuni politice. S-ar vedea mai mult ca un fel de mediator, decât într-un rol de instigator. Îi place să se documenteze, să studieze mult  fiecare subiect de discuție.
Dacă nu ar mai face televiziune i-ar plăcea să fie liderul unei echipe. „Am simțit întotdeauna că am capacitatea de a aduna o echipă și de a vedea potențialul fiecărui membru. Mi-ar plăcea să pun omul potrivit la locul potrivit. Mi-ar mai plăcea să lucrez în comunicare. În pandemie mi-am dat seama cât de importantă este comunicarea. În zona asta mai e mult de lucru”, spune aceasta.
Nu se plictisește în televiziune pentru că, periodic, primește fel de fel de provocări, inițiază fel de fel de proiecte. Tot timpul apare ceva nou.

Promovarea Oradiei

Crede că Oradea ar trebui promovată mai mult, atât în ceea ce privește partea educațională cât și cea de evenimente, de business, pentru a-i atrage pe tineri.
„M-aș axa pe atragerea de studenți și pe a le oferi o viață plină și după școală. De aici derivă multe: locuri de muncă bine plătite, posibilități de distracție și de petrecere a timpului liber. Pe partea de sănătate s-a lucrat foarte mult. Nimeni nu mai zice că: Cel mai bun spital e trenul de Cluj”, conchide Loredana Corchiș.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Inaugurarea oficială a întregului traseu va avea loc în 8 octombrie, la Alba Iulia, a stabilit conducerea Asociației Tășuleasa Social (ATS).

Via Transilvanica, pe ultimii metri

Articolul următor

OCTAVIC a listat primul robot pentru automatizarea proceselor repetitive din fabrici

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share