Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Woywoda Wines – viticultură și oenoturism

Una dintre cramele noi pe piața de profil, Cramele Békési, care produc vinurile Woywoda Wines, a început să se bucure de succes printre consumatorii de vin. Gustul rafinat al vinurilor produse de Békési Lajos și Békési Csaba, proprietarii cramei din satul Vaida, comuna Roșiori – Bihor a început să delecteze papilele gustative a tot mai multor cunoscători de vinuri.

Începuturi

„Bunicii mei, ca orice gospodărie țărănească, aveau viță de vie. La colectivizare, terenul cultivat cu viță de vie a fost pierdut, urmând ca în 1994 să fie retrocedat. Eu aveam 14 ani, tatăl meu – 41 de ani”, își începe povestea Békési Csaba, coproprietarul Woywoda Wines.

Terenul era cultivat cu Muscat de Hamburg, un strugure mai bun pentru masă, decât pentru vin.

„Din punct de vedere al legislației, se poate vinifica pentru consum propriu, dar nu pentru comerț”, spune vinificatorul.

Ca orice tânăr de vârsta lui, Csaby nu prea era îndrăgostit la vremea aceea de munca la vie. Era mai mult o obligație familială, mai ales că lucrările se desfășurau extrem de rudimentar, manual. Mulți ani lucrurile au mers așa, dar omul se mai și schimbă.

 

Respect pentru vin

Pe la vârsta de 30 de ani a început să respecte vinul, poate și din cauza vârstei, poate pentru că a început să aibă o cultură mai rafinată a gusturilor.

„Vinul este un dar dumnezeiesc. Dacă Dumnezeu n-ar fi dorit să fim fericiți, nu ne-ar fi dăruit vinul. Chiar și la ultima cină vorbim despre vin și despre transformarea apei în vin. Este o băutură dumnezeiască cu o încărcătură spirituală și emoțională extrem de importantă”, este de părere fermierul.

Bekesi Lajos

A început să citească tot mai mult despre vin și vița de vie. Avea și are o relație foarte apropiată de tatăl său, care visa să aibă o plantație nouă de viță de vie, la cele mai înalte standarde.

„Pe undeva îi lipsea și curajul, dar și persoana care să pună în aplicare aceste planuri. În 2014 – 2015 ne-am apropiat foarte mult de ideea de a avea o plantație de vită de vie. Au apărut și sursele de finanțare. Am devenit și noi mai deschiși. Am aflat că există procedura de reconvesie a viței de vie. În 2017, la 1 aprilie, am plantat vița de vie la care am visat, pe 2 ha: Muscat Ottonel, Fetească Regală și Merlot, respectiv Fetească Neagră. Nu știam prea multe despre plantație, dar ne-am interesat și am lucrat cu cei mai buni”, explică viticultorul.  

 

Toate investițile Woywoda Wines au fost realizate prin fonduri europene, atât cele în agropensiunea de oenoturism, cât și cele pentru exploatațiile viticole.

„În paralel cu crama și oenoturismul ne-am dotat. Am mecanizat și automatizat tot ce se putea. Azi lucrăm cu butoaie de inox, cu bazine de inox, cu butoaie de stejar, cu tot felul de echipamente moderne”, spune fermierul.

Struguri de calitate

Potrivit acestuia, vinul bun pornește din plantația de vița de vie. Un vin bun se poate face din struguri buni. Strugurii buni înseamnă struguri sănătoși, în primul rând.

 

Pregătiri pentru viitor

Viticutorul se gândește și la viitor. În 2 mai, anul acesta, a plantat încă 70 de ari cu Sauvignon Blanc și încă un soi foarte rar pentru Zona Crișana – Siraz sau Syrah.

Bekesi Csaba

„Este un strugure care are nevoie de foarte mult soare. Se știe că zona Crișana este cu un potențial foarte bun pentru strugurii albi și mai puțin pentru strugurii roșii. Dar clima se schimbă. În urmă cu 15 ani noi aveam cam 130 – 140 de zile cu soare într-un an. Anul trecut am avut 162 de zile cu soare. În Dealul Mare, unde se cultivă foarte mulți struguri roșii, au fost peste 200 de zile cu soare. Având în vedere evoluția climatică, ne pregătim pentru viitor. Știm bine că vița de vie nu este o plantație de pe o zi pe alta. Trebuie cel puțin 4 ani până intră pe rod și 7 – 10 ani până ajunge la maturitate. Vorbim despre plantații care la 30 – 40 de ani dau vinul cel mai bun. Investițiile acestea ale noastre sunt pentru viitor. Soiul acesta Siraz, pe care l-am plantat, când va ajunge la maturitate, peste 10 ani, și în Crișana vom avea zile de soare mai multe. Am plantat numai soiuri care ne plac, care le cunoaștem. Muscat Ottonel este dedicat zonei noastre. Prea puțini sunt vinificatorii care mai vinifică Muscat Ottonel. Feteasca Regală este un soi extrem de iubit în zona noastră. În zona DOC Crișana, cu mulți ani în urmă, erau 700 de ha de Fetească Regală. Acum nu știu dacă mai găsim 10 ha în total. Noi vinificăm în sec. Cunoscătorii știu că vinul sec este vinul adevărat”, subliniază Békési Csaba.

Toate vinurile Woywoda Wines sunt certificate DOC. Este vorba de Muscat Ottonel, Fetească Regală, Merlot, Fetească Neagră și un vin roze din Merlot și Fetească Neagră.

„Cea mai mare problemă a vinificatorilor mici este lipsa utilajelor și igiena. La noi în cramă, în afară de mine și tatăl meu nu mai intră nimeni în procesul de producție”, explică vinificatorul.

 

Woywoda Turism

Pensiunea Woywoda

Istoria Woywoda Wines se pierde în negura timpului. Denumirea are legătură cu cea a satului Vaida, unde Cramele Békési produc vinurile Woywoda Wines. În secolul XIII, cea mai veche atestare documentară, satul era denumit Woyoda, Woywoda, Woyada.

„Această denumire provine de la numele unui ofițer polonez din armata nemțească, care a înființat aici un cătun, unde a început să cultive terenul”, povestește viticultorul.

Fiind un om care a studiat mult și care era avid de noutăți, Békési Csaba a prevăzut că turism este viitorul. Așa că pe lângă plantația de viță de vie a construit o agropensiune bazată pe oenoturism, turismul viticol. În 2018 a fost finalizată agropensiunea.

„În paralel cu crama, mergem și cu pensiunea de oenoturism. Este o pensiune mică de trei dormitoare cu băile aferente, sală de oaspeți, bucătărie dotată, pentru 8 – 10 persoane. Avem o livadă de meri, unde se pot face vizite. La fel și în vie. Turiștii sunt plimbați prin vie și prin livadă cu o caleașcă trasă de un ATV. După aceea vizităm crama tehnică și trezorul de vinuri”, spune fermierul.

Trezorul de vinuri a fost făcut după un model din Franța. Familia Békési a avut o pivniță veche din 1886, pe care a reconfigurat-o într-un trezor de vinuri. Acolo se organizează și degustările.

Musafirii veniți la degustări sunt serviți cu brânzeturi de la un producător local. „Vinurile noastre n-au nici o treabă cu Camembert sau Grana Padano. Ne-am dat seama că ar merge mai bine cu produse locale. Am găsit o familie în Cubulcut, care ne furnizează brânzeturi, pe care le asociem cu vinurile noastre”, precizează Békési.

Clienții cramei nu sunt doar din România. Renumele vinurilor Woywoda Wines a ajuns în Ungaria, Slovacia, Germania și chiar în Japonia.

Vinurile Woywoda sunt prezente în câteva restaurante și hoteluri din Oradea și București.

Mai mult patriotism local

Oenologie și turism

Viticultorul acuză lipsa patriotismului în ceea ce privește produsele locale. „Noi suntem consumatori de branduri. Producătorii locali au șanse foarte mici de a accede pe piață. În România și în Bihor se produc niște vinuri excepționale în comparație cu vinurile internaționale. Poate nu avem atâta marketing, atâta promovare. Ceea ce a făcut și face Transilvania Business, promovând afacerile locale, reprezintă pentru noi un mare sprijin. În urma evenimentului The Voices of Business, organizat de Transilvania Business la Oradea, participanții au apreciat vinurile Woywoda Wines. Mulți dintre ei nu le cunoșteau și ne-au devenit clienți fideli”, a observat Békési Csaba.

„Nu este ușor să te ocupi cu viticultura. Trebuie să crezi în ceea ce faci și să iubești acest lucru. Noi ne-am îndrăgostit foarte mult de această activitate. Tată-l meu este în permanență acolo. Eu îl ajut când pot, după mesele și în weekend. De multe ori suntem extrem de obosiți și extrem de supărați. Nu tot timpul ne ies lucrurile cum trebuie. Noi nu facem profit din această activitate. Când o să ajungem la sold zero o să fim fericiți”, concluzionează vinificatorul.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

StartUP LevelUP te inițiază în lumea antreprenoriatului

Articolul următor

Donează acum! Educă o generație și schimbi viitorul țării!

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share