Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

S-a aprobat PUZ-ul pentru construirea noului stadion de lângă Oradea Arena

Consiliul Local Oradea a aprobat joi, 28 iulie 2022, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea noului stadion, respectiv a noului complex sportiv pe care municipalitatea dorește să-l construiască în apropierea Sălii Polivalente.

Primarul Florin Birta a prezentat problemele întâmpinate și a explicat etapele demarării acestui proiect.

„În ianuarie 2021, Consiliul Local vota o hotărâre pentru anularea unui PUZ privind construirea unor locuințe în această zonă. Hotărârea a fost însă atacată în instanță de inițiatorul acelui PUZ, iar instanța a anulat Hotărârea Primăriei privind anularea Planului Urbanistic Zonal. În acest moment, situația se reglementează prin PUZ-ul propus pentru construirea complexului sportiv, în sensul că într-unul dintre articolele sale se menționează că toate prevederile contrare acestui PUZ se anulează. Practic, prin aprobarea PUZ-ului pentru construirea complexului sportiv se anulează vechiul PUZ care prevedea construcția de locuințe în zona respectivă. Asta înseamnă că putem demara procedurile de înaintare către Compania Națională de Investiții a întregii documentații pentru construirea noului stadion în zonă”, a precizat Florin Birta.

De menționat că, de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, prin care se aprobă noul PUZ, încetează aplicabilitatea Planului Urbanistic Zonal aprobat prin HCL nr. 651/2006 pe aria studiată prin PUZ.

Astfel, noul PUZ vizează reconversia funcțională a zonei cuprinse între str. Făgărașului, str. Traian Blajovici, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” și Grădina Zoologică, în zona de “Instituții și Servicii Publice constituite în ansambluri independente”.

Reglementările cu privire la organizarea urbanistică stabilite prin PUZ au un termen de valabilitate de 10 ani de la data aprobării lor.

Scopul principal al planului urbanistic a fost corelarea prevederilor urbanistice cu investiția inițiată de municipiul Oradea pentru „Construire Complex Sportiv” cu infrastructura aferentă acestuia.

Noul PUZ, care privește construirea Complexului sportiv pe str. Făgărașului, nr. 2 studiază un teren în suprafață de 211.664 mp, teren pe care se propun cinci obiective de investiție.

Cum se vor realiza obiectivele

Aceste obiective se vor realiza etapizat astfel:

– Obiectivul 1: stadionul cu regim de înălțime S+P + 3 R + terasă cu hotel în regim de înălțime S+P+M +2E;

– Obiectiv 2: Protejarea și punerea în valoare a clădirilor vechi propuse pentru clasare sau protecţie locală – Capela Rhedey și clădirea în regim Parter situată în partea nordică a Liceului Sportiv și clădirea P+E situate în partea nordică a stadionului de atletism;

– Obiectiv 3: parc și terenuri de sport (pe amplasament actual al grădinii zoologice se va amenaja un parc, iar în continuare până la str. Făgărașului se vor amenaja terenuri de sport);

– Obiectivul 4: Liceul cu program sportiv, cu săli de sport și bazin de înot didactic;

– Obiectivul 5 – Stadionul atletism construcție în regim de înălțime S+P+E cu pistă de încălzire și tribună.

„Ultimele două obiective depind foarte mult de transferul de proprietate de la Liceul cu program Sportiv, respectiv de la Ministerul Educației către municipiul Oradea. În discuțiile pe care le-am avut cu ministrul Educației în timpul vizitei sale din această săptămână la Oradea, am fost asigurat că Proiectul de Hotărâre de Guvern de care avem nevoie va fi finalizat și supus apoi aprobării. Totodată am avut discuții cu Ministrul Dezvoltării, dl. Cseke Attila, în cadrul cărora l-am anunțat de supunerea spre aprobarea Consiliului Local a acestui PUZ, urmând ca săptămâna viitoare să înaintăm documentația către Ministerul Dezvoltării”, a completat primarul Florin Birta.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Municipiul Bistrița a ajuns în finala unei competiții continentale desfășurate între orașele mici din Uniunea Europeană, „Green Leaf 2024”.

Orașul Bistrița, finalist în competiția europeană Green Leaf

Articolul următor

E van Wijk Logistics, povestea care continuă cu succes de 30 de ani în România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share