Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Centrul Cultural Româno-Maghiar de la Oradea, gata în procent de 80%

Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, din subordinea Consiliului Județean Bihor, reabilitează o clădire din Municipiul Oradea care va fi transformată în Centru Cultural Româno-Maghiar.

Imobilul este situat pe Calea Clujului, nr. 85. Suprafața totală amenajată este de aproximativ 970 mp, nivel parter + mansardă. Stadiul lucrărilor a ajuns la 90% în exterior și la 70% în interior. Conform contractului, termenul de finalizare a reabilitării este 31 decembrie 2022.

Această investiție face parte din proiectul „Centru Educational Transfrontalier romano-maghiar pentru conservarea patrimoniului natural si cultural” (EduCultCentre), RO – HU 446, finanțat din fonduri europene.

În acest proiect sunt implicați patru parteneri din România și Ungaria, liderul de parteneriat fiind Primăria Municipiului Debrecen din țara vecină. Celelalte instituții implicate sunt Teatrul Csokonai din Debrecen, Muzeul Țării Crișurilor și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”.

Cu fondurile obținute, Muzeul Țării Crișurilor amenajează etajele doi și trei la sediul de pe Calea Armatei, fiind la un stadiu de 90%.

Doi piloni

Proiectul EduCultCentre își propune să creeze spații comune pentru interacțiunea culturală, protecția și utilizarea durabilă a valorilor culturale comune precum şi extinderea obiectivelor turistice din zona de frontieră româno-maghiară. Proiectul are 2 piloni care se completează reciproc: protecția valorilor culturale existente și crearea de noi valori culturale comune.

1) Protejarea și promovarea patrimoniului cultural comun: Centrul Cultural educativ Transfrontalier Româno-Maghiar de protectie a Patrimoniului istoric din Debrecen și Muzeul Țării Crișurilor din Oradea vor asigura protecția comună și reciprocă a patrimoniului cultural ca un catalizator pentru consolidarea unei identităţi comune.

2) Partajarea cunoștințelor pentru crearea de noi valori culturale: Centrul Cultural educativ Transfrontalier Româno-Maghiar de protectie a Patrimoniului istoric din Debrecen și Centrul Cultural din Oradea vor organiza în comun ateliere/traininguri pentru instituțiile culturale, actori, artiști, profesioniști din domeniul culturii și tineretului din RO și HU – scopul este acela de a împărtăși cele mai recente cunoștințe și a promova inovația în fiecare domeniu al culturii.

Această abordare duală contribuie la dezvoltarea industriilor creative bazate pe tradiții comune și inovație culturală.

Bugetul total alocat proiectului EduCultCentre este de 10,2 milioane euro. Fondurile au fost distribuite astfel: Municipiul Debrecen – 5.883.792,80 euro, Teatrul Csokonai din Debrecen – 559.548,20 euro, Muzeul Țării Crișurilor – 2.994.852,69 euro, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” – 734.545,55 euro.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

A fost inaugurată noua fabrică Airbus Helicopter din Gyula

Articolul următor

Primăria Timișoara a emis mii de somații către proprietarii care nu își îngrijesc clădirile istorice

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share