Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Zalăul, inclus pe traseul “TGV-ului” Budapesta – Constanța

Reședința de județ a Sălajului apare pe o propunere de traseu pentru trenul de mare viteză Budapesta – Constanța.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) și-a propus ca, până în 2026, să analizeze oportunitatea construcției unei linii de mare viteză Constanța – București – Budapesta, conform Magazin Sălăjean. Până în 2023 va fi realizat un raport preliminar privind oportunitatea construcției liniei.

Calea ferată de mare viteză reprezintă o alternativă economică sustenabilă, precum și pentru protecția și conservarea mediului, fapt dovedit prin extinderea continuă a rețelei High Speed Rail în Europa.

Astfel, trenurile de mare viteză au devenit un concurent redutabil pentru transportul aerian pe distanțe medii și lungi atât în țările Europei Centrale și de Vest, cât și între ele.

Un aliniament sustenabil din punct de vedere economic și social pentru dezvoltarea unei căi ferate de mare viteză / viteza sporită ar putea fi București – Pitești – Curtea de Argeș – Sibiu – Mediaș – (Târgu-Mureș) – Cluj-Napoca – Zalău – Oradea – Episcopia Bihor.

Această soluție ar urma să fie validată de rezultatele studiului de fezabilitate. Lungimea căii ferate de mare viteză are 590 km și ar urma să aibă un cost estimat de 25-30 milioane de euro / km. Ceea ce ar conduce la un cost estimat al investiției de 17 miliarde de euro.

O primă etapă dedicată analizei de opțiuni, în cadrul căreia se vor derula analizele general tehnice, economice, de mediu și instituționale/ operaționale pentru diferitele forme de obținere a obiectivului vizat de a lega cu linie de cale ferată de mare viteză cele două capitale București și Budapesta.

O a doua etapă, în cazul în care prima stabilește ca fiind fezabilă opțiunea unei linii de cale ferată de mare viteză ce conține și segmente noi, va consta în analizele de detaliu tehnice, economice și de mediu pentru realizarea documentațiilor pentru aprobarea și licitarea lucrărilor aferente proiectului.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul anterior

SLS Cargo se extinde în P3 Bucharest A1

Articolul următor

Consiliul Județean îi trimite în excursii pe festivalierii sosiți la Cluj

Citește și:
Citeste mai mult
Propunere inedită de turism la Timișoara. Vizitați zona metropolitană folosind transportul în comun Asociația pentru Promovarea Turismului Timiș…
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
1
Share