Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

O firmă din Iași va face proiectarea pentru reabilitarea Castelului Huniade din Timișoara

O firmă din Iași cu zero angajați anul trecut va realiza Proiectul tehnic pentru restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a Castelului Huniade, cea mai veche clădire din Timișoara. Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA, și-a adjudecat proiectul la o sumă de 1.5 milioane lei, cu TVA inclus. Castelul respectiv a fost pentru câțiva ani chiar și capitala regatului maghiar, iar în ultimii ani, până a intrat în reabilitare, a fost sediu Muzeului Național al Banatului.

Serviciile care fac obiectul contractului vizează proiectul tehnic de execuție (PT), documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire și organizarea execuției lucrărilor (DTAC și DTOE), detalii de execuție (DE) și asistența tehnică din partea proiectantului. Prestatorul va avea la dispoziție 7 luni pentru a finaliza documentația, plus alte 36 de luni alocate asistenței tehnice pe perioada lucrărilor efective. Proiectul tehnic va trebui să detalieze, printre altele, lucrările de restaurare, consolidare, reparațiile structurale și modificările funcționale necesare.

Societatea amintită a avut în anul 2021 zero angajați, o cifră de afaceri de 48 milioane de lei și datorii de 11 milioane, dar și active imobilizate de 10 milioane de lei. Societatea are în proiect consultanta pentru activități de arhitectură, planuri si proiecte pentru clădiri, planuri de urbanism si amenajarea teritoriului.

Obiectivul de investiții urmărește îmbogățirea ofertei culturale, restaurarea castelului reprezentând un sprijin consistent în redescoperirea unei identități istorice și culturale insuficient valorificată și conștientizată. Investiția va genera o suită de efecte benefice din punct de vedere economic, social, cultural atât pentru județul Timiș, cât și pentru regiunea de dezvoltare, prin fluxul de vizitatori care vor trece pragul muzeului și care vor participa la activitățile organizate. De asemenea, va crește gradul de atractivitate al zonei din punct de vedere turistic, fapt ce generează încasări din servicii turistice și dezvoltarea societăților de profil. Un alt element de impact din punct de vedere social îl constituie dotarea obiectivului restaurat și a muzeului cu facilități inclusiv pentru persoanele cu nevoi speciale, care vor dori sa viziteze monumentul istoric.

Cu ocazia săpăturilor arheologice din anul 2009, în curtea interioară a Castelului s-au descoperit ruinele unui donjon, a cărui perioadă de edificare a fost estimată a fi secolul al XIV-lea. Important de menționat este că proiectul tehnic va trebui să țină cont de necesitatea punerii acestuia în valoare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Untold a adunat 360.000 de participanți la Cluj

Articolul următor

Cel de-al doilea aeroport al Timișoarei primește 1,5 milioane de lei pentru amenajarea unui heliport

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share