Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Globinvest – peste două decenii de administrare a fondurilor de investiții

Globinvest este una dintre cele mai vechi societăți de administrare a investițiilor din România, autorizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară încă din anul 1995. Din 2017, este autorizată și ca administrator de fonduri de investiții alternative.

Fiind o societate de administrare independentă, a fost continuu preocupată să își creeze pe piața românească o reputație solidă și înclinată spre transparență. Globinvest a încercat de-a lungul timpului să lanseze produse noi și de actualitate care să satisfacă cerințele investitorilor.

Globinvest oferă în acest moment o gamă diversificată de produse – atât ca raport randament-risc, dar și geografic și/sau sectorial, administrând 7 fonduri deschise de investiții și 2 fonduri de investiții alternative.

Investitorii au posibilitatea de a-și plasa disponibilitățile în fonduri de obligațiuni pentru a obține venituri suplimentare cu un nivel de risc mai scăzut sau în fonduri de acțiuni expuse pe piața de capital din România, Uniunea Europeană sau Statele Unite ale Americii și pe diferite sectoare de activitate, pentru a obține o creștere a capitalului investit, dar cu un nivel de risc mai ridicat.

„Indiferent dacă investitorii sunt fără experiență sau profesioniști, dacă dispun de sume mici sau mai mari, cea mai importantă regulă pentru aceștia este diversificarea. De aceea Globinvest vine în întâmpinarea clienților cu un portofoliu diversificat de produse care să le ofere posibilitatea atingerii unor obiective variate sub aspectul risc-rentabilitate-orizont de timp al investiției.” declară Cristina GANJA, director adjunct Globinvest.

Risc, câștig, în contextul actual

La nivel global fondurile de investiții sunt cel mai popular instrument de gestionare a economiilor pentru marea masă a populației. Pentru investitorii care au cunoștințe financiare limitate, timp sau sume disponibile reduse, acestea oferă simplitate și multe beneficii. Cu toate acestea este foarte important să nu ignorăm riscul atunci când facem investiții.

Dar și riscul poate fi diminuat prin diverse metode, de aceea, întotdeauna recomandăm potențialilor investitori abordarea unui proces de investire cu obiective clar definite, orientat pe termen lung și regulat, indiferent de conjunctura pieței (deoarece crizele vin și pleacă), din care să încerce să elimine pe cât posibil, componenta emoțională.

Ideal ar fi ca investitorul care dorește să acumuleze expunere pe fondurile cu un profil de risc mai ridicat, să realizeze investiții regulate, lunare chiar, orientate pe termen lung, adică peste 5 ani și cu sume care să nu îi afecteze considerabil bugetul.

Sub aspectul randamentului oferit, pe termen lung cel mai bine performează fondurile cu cea mai mare expunere pe acțiuni. În această categorie, dintre fondurile administrate de Globinvest, se încadrează Fdi TehnoGlobinvest (expus pe acțiuni din UE din sectoarele tehnic, IT și energie), Fdi Napoca (expus doar pe acțiuni românești) SanoGlobinvest (expus pe acțiuni din UE, din sectoarele alimentar și sănătate) sau Fdi GlobUS BlueChips (expus exclusiv pe cele mai reprezentative companii cotate pe piața americană).

Fondurile administrate cu expunere mai mică pe acțiuni au risc mai scăzut și vor oferi și un randament mai mic: Fdi Transilvania (fond echilibrat cu o expunere mai mică pe acțiuni cotate românești și europene din categoria blue chips, obligațiuni corporative și de stat românești) sau Globinvest Bonds (fond de venituri, cu expunere pe obligațiuni corporative și de stat românești).

„În anul 2021 indicii locali cât și cei internaționali s-au apreciat cu valori ce au depășit 20%, valori cu care nu ne-am mai întâlnit de mult iar în acest context favorabil, toate fondurile administrate de societatea noastră au oferit rezultate foarte bune, ce au variat între 6% și 31%, în funcție de profilul specific de risc al fiecărui fond în parte. În ceea ce privește perspectivele anului în curs, principalele provocări sunt legate de creșterea inflației și implicațiile economice ale conflictului din Ucraina, ce crează nesiguranță la nivel mondial, cu impact major asupra vieților oamenilor și asupra economiei. Investitorii ar trebui să ia în considerare că economia românească nu este expusă direct pe zona de conflict, decât într-o măsura redusă, de sub 3% din schimburile sale comerciale totale. Prelungirea conflictului va afecta economia mondială într-un mod dificil de estimat în prezent. Totuși, anumite domenii, cum ar fi cel al energiei, defensiv sau alimentar vor continua să performeze mai bine.” ne spune Mihai BULIGA, președinte și director general Globinvest.

Atât la nivelul Statelor Unite cât și la nivelul Europei, fondurile de investiții sunt un produs investițional potrivit pentru toate tipurile de investitori. Fondurile de investiții pot fi potrivite atât pentru un investitor instituțional sau mare corporație, cât și pentru investitorul de retail care urmărește să economisească pe termen lung. Tocmai de aceea Globinvest are ca si prioritate satisfacerea nevoilor investitorilor atât în condiții normale de piață cât și în perioade mai dificile ca și acestea pe care le traversăm.

De-a lungul timpului au lansat produse de actualitate, fiind pionieri în sectorul în care activează, preocupați totodată să ofere investitorilor posibilitatea să aleagă din portofoliul lor de produse fondurile ce li se potrivesc. Atenția le este îndreptată în această perioadă pe sectoare care să nu fie atât de afectate în contextul actual și ca urmare au lansat de curând un nou fond Fdi Globinvest Food, fond care își va investi activele cu precădere în sectorul alimentar și conexe, sector care se așteptă să performeze în continuare.

Globinvest, deschizătorul de drumuri pe piața românească a administrării profesioniste a activelor, cu un portofoliu care satisface majoritatea obiectivelor investiționale și cu orientare spre produse noi și de actualitate, vă invită înainte de a face orice investiție, să vă informați.

Aflați cât mai multe despre fondurile de investiții și cum funcționează acestea inclusiv intermediul paginii web, Globinvest.ro  discutând direct cu personalul calificat al societății, sau urmărind conturile Globinvest de pe rețelele de socializare Facebook și Linkedin.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Digital UP a reunit antreprenori români, factori de decizie din administrația centrală și locală, companii multinaționale furnizoare de soluții digitale și specialiști reputați în tehnologia informației.

Digital UP 0.1 Constanța: o demonstrație pragmatică despre transformarea digitală

Articolul următor
Investiția se ridică la 5 milioane de euro, a spus Jaroslaw Turczynski, CEO al Blachotrapez România

Fabrica Blachotrapez se extinde pe 2,5 ha

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share