Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

S-au deschis secții noi de istorie și artă la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea

Începând de joi, 15 septembrie, bihorenii, și nu numai, pot vizita secțiile nou amenajate la Muzeul Țării Crișurilor, de Istorie Modernă, Artă Universală și Artă Modernă.

Deschiderea oficială a expozițiilor permanente a avut loc miercuri, pe 14 septembrie. Acestea sunt situate la etajul al II-lea al muzeului de pe strada Armatei Române 1/a.

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Călin Gal, a participat la evenimentul care a marcat deschiderea oficială a noilor secții, găzduit de directorul Muzeului Țării Crișurilor, Gabriel Moisa.

Expoziție permanentă

Expoziția permanentă a Secției de Istorie ilustrează aspecte din perioada modernă și contemporană a arealului Țării Crișurilor și cuprinde săli și coridoare dedicate Comitatului Bihor, respectiv organizării administrativ-teritoriale, vieții economice, politice, culturale, religioase, învățământului, dar și Orașului Oradea. De asemenea, s-au amenajat două săli în care sunt expuse Colecția de fotografie veche și Istoria farmaciei și o sală de expoziții temporare, momentan axată pe reliefarea perioadei comuniste.

Expoziția permanentă a Secției de Artă aduce în atenția vizitatorilor colecții de artă românească modernă și contemporană (pictură, sculptură, artă decorativă și o sală dedicată Atelierului 35), artă europeană din secolele XV-XX (pictură, sculptură, artă decorativă) și artă europeană cu obiecte aparținînd Artei 1900, precum și o sală de expoziții temporare, care este dedicată acum gravurii austriece.

Proiect RO-HU

Cele două expoziții au fost amenajate în cadrul proiectului de finanțare RO-HU 446 – Romanian-Hungarian Cross-Border Education Center of Cultural and Historical Heritage /Centrul Educațional Transfrontalier Româno-Maghiar pentru Conservarea Patrimoniului Natural și Cultural, prin Programul Intereg V-A România – Ungaria.

În cadrul proiectului sunt prevăzute lucrări de amenajare a etajelor 2 și 3 ale muzeului, precum și sala de conferințe de la nivelul 1 cu o capacitate de 200 de persoane. Acesta presupune, de asemenea, achiziționarea elementelor de mobilier, de butaforie precum și tehnologie multimedia de ultimă generație. Secția de Etnografie, care este încă în lucru, ar putea fi deschisă la sfârșitul lunii octombrie.

Valoarea integrală a proiectului este de 10.172.739,24 euro, din care Muzeului Țării Crișurilor îi revin 2.994.852,69 euro. Din această sumă, 359.315,84 euro reprezintă cofinanțare din bugetul de stat prin Ministerul Dezvoltării, iar 285.775,43 euro – contribuție proprie cu sprijinul Consiliului Județean Bihor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Consiliul de Administrație al Băncii Transilvania (BT) a convocat acționarii, în 18 octombrie pentru aprobarea unui program de emisiuni de obligațiuni corporative

Banca Transilvania vrea 1 miliard € din obligațiuni

Articolul următor

Inazuma, soluția completă pentru combaterea dăunătorilor din cultura de rapiță

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share