Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

10 ani ca să îți cumperi apartament la Cluj-Napoca

În Cluj-Napoca este nevoie de cea mai mare durată de timp, dintre marile orașe ale României, pentru a-ți cumpăra un apartament, conform agenției imobiliare Blitz.
Prețurile locuințelor la Cluj-Napoca sunt mai mari decât în orice alt oraș din România | Foto: Sunny Prime

Dintre marile orașe ale României, în Cluj-Napoca ai nevoie de cea mai mare durată de timp pentru a-ți cumpăra un apartament din salariu, conform agenției imobiliare Blitz.

Pentru a face o analiză la nivel național, Blitz a luat prețul mediu pe oraș și venitul mediu net pe oraș (nu mediu național), folosind baza de date Numbeo. Agenția a realizat o analiză extinsă la nivel național care arată topul celor mai accesibile apartamente, potrivit datelor colectate.

Durata pentru achiziționarea unui apartament necentral

Oraș             Preț mp         Salariu mediu    Ani necesari      Indice accesibilitate

Cluj               2.044 €         828 €                 10,2 ani                2,4
Brașov          1.132 €          683 €                  6,9 ani                 1,6
Timișoara    1.368 €         766 €                   7,4 ani                 1,7
Iași                1.277 €         651 €                    8,17 ani               1,9
Constanța    1.271 €         629 €                   8,41 ani               2,0
București     1.462 €        879 €                  6,93 ani                1,6
Craiova         956 €          619 €                   6,4 ani                  1,5

Sursa: Blitz

Nordul, mai scump decât Sudul

“Am folosit datele statistice agregate de site-ul Numbeo care conține statistici referitor la costul vieții în diferite orașe ale lumii. Este folosit prețul pe metru pătrat al unei locuințe situate în afara zonei de centru al orașului. La calculul numărului de ani s-a luat suprafața unui apartament cu 2 camere, de 50 mp utili.

În concluzie, locuințele din România sunt rezonabil de accesibile și necesită mai puțini ani de muncă pentru achiziționarea lor. Efortul necesar a scăzut în ultimii 30 de ani, de la 33 de ani necesari la 7-10 ani în medie în prezent.

Se pot observa importante diferențe regionale. Locuințele sunt mult mai accesibile în Sud, iar cele mai scumpe, în Nord (Cluj), dar și în Constanța, Iași. Oportunitățile reale de investiții în imobiliare sunt în zonele cu terenuri și locuințe mai ieftine, în care indicele de accesibilitate tinde spre 1,5-1,7”, conform Blitz.

A scăzut gradul de accesibilitate

Locuințele au devenit mai puțin accesibile în capitala României în decursul anului 2022. Prețurile la apartamentele noi au crescut în numai un an cu 19%, în timp ce salariul mediu a crescut cu doar 15,5%.

Conform Institutului Național de Statistică, în iunie 2022, prețul mediu pentru apartamente vechi de vânzare din București a fost la 1.601 euro/mp, respectiv 1.963 euro/mp la locuințele noi (Imobiliare.ro), în timp ce salariul mediu net era de 3.977 de lei (804 euro).

În boom-ul imobiliar trebuiau 33 de salarii

În iunie 2022 erau necesari 10,17 ani sau 122 de salarii medii pentru achiziția unui apartament nou de 50 mp utili în București. Comparativ, în 2008, în plin boom imobiliar, erau ne­cesare 393 de salarii medii pe economie pentru achiziționarea unui apartament nou în capitală sau o perioadă de muncă de 33 de ani.

Indicatorul de accesibilitate a locuințelor se calculează ca raport dintre prețul locuinței/mp raportat la salariul mediu pe economie, dintr-o perioadă anume. Un rezultat cât mai apropiat de 1 arată ca piața imobiliară este mai accesibilă, comparativ cu un rezultat supraunitar, care arată faptul că imobilele sunt din ce în ce mai inaccesibile, cu cât acest raport este mai mare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

#ROatExpoReal | Loredana Oprisa: Change invites new opportunities to unfold

Articolul următor

ROatExpoReal | Market summary: the numbers adding trust

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share