Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Expertul contabil va putea oferi servicii specifice contabilității criminalistice

International Federation of Accountants (IFAC), al cărei membru este și Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR),  a lansat, la 6 septembrie, un plan de acțiune pentru combaterea corupției și a criminalității economice la nivel global, un angajament consolidat al profesiei contabile de a acționa în această direcție. Planul valorifică, în interes public, statutul privilegiat al liber-profesioniștilor contabili în relația cu mediul profesional, cu mediul de afaceri, instituțiile și autoritățile de reglementare și control.

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), cel mai mare organism profesional în domeniul financiar-contabil din Sud-Estul Europei și membru IFAC, a ales să fie parte a soluției pentru lupta împotriva corupției și a criminalității economice la nivel global. În acest context, devine oportună extinderea ariei de competențe ale expertului contabil în combaterea acestor fenomene, prin servicii specifice contabilității criminalistice – o combinație de tehnici contabile și de investigație, utilizate pentru a descoperi fraude financiare.

Profesia contabilă din România, reprezentată de CECCAR, va implementa la nivel național Planul de acțiune pentru combaterea corupției și a criminalității economice, elaborat de IFAC prin contribuția membrilor săi. Valorificarea expertizei și rolului esențial al profesioniștilor contabili în această direcție va contribui la consolidarea unui ecosistem anticorupție robust, la securitatea economică.

Expertul contabil criminalist poate fi angajat să efectueze proceduri de colectare, analiză, evaluare sau interpretare a anumitor aspecte probatorii pentru a sprijini părțile interesate să ajungă la o concluzie cu privire la temeinicia preocupărilor privind existența eventualelor fraude. Pentru o luptă eficientă în această direcție este nevoie de specialiști cu experiență care să privească dincolo de cifre, iar experții contabili membri CECCAR sunt profesioniștii care dețin competența și expertiza necesare.

„În contextul implicării profesiei contabile în lupta anticorupție și împotriva criminalității economice, este momentul oportun să extindem aria de competențe ale expertului contabil în combaterea acestor fenomene, prin servicii specifice contabilității criminalistice – o combinație de tehnici contabile și de investigație, utilizate pentru a descoperi fraude financiare. Expertul contabil criminalist poate fi angajat să efectueze proceduri de colectare, analiză, evaluare sau interpretare a anumitor aspecte probatorii pentru a sprijini părțile interesate (de exemplu, clientul, consiliul de administrație, sau organismul de reglementare) să ajungă la o concluzie cu privire la temeinicia preocupărilor privind existența eventualelor fraude. Pentru o luptă eficientă în această direcție, este nevoie de profesioniști cu experiență care să privească dincolo de cifre, să identifice povestea pe care o pot spune cifrele și să descopere ceea ce cifrele încearcă să ascundă. Acesta trebuie să cunoască în detaliu mecanismele și modelele de business. Expertul contabil criminalist este tocmai acel profesionist care deține competența și expertiza necesare”, este de părere președintele Consiliului superior al CECCAR, expert contabil, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova.

Acest plan de acțiune reprezintă o invitație deschisă la colaborare și parteneriat cu toate părțile interesate în materie de anticorupție și combatere a criminalității economice pentru a lucra împreună în această misiune de importanță majoră.

Lucian SAVU,

Președinte CECCAR Mureș

Total
10
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul anterior
Zitec a angajat, de la începutul anului, 90 de specialiști din București și din alte orașe ale țării: Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași.

Zitec a declanșat o campanie de recrutări în Transilvania

Articolul următor

Un viitor altfel: FUTURE - cel mai amplu program de orientare în carieră

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
10
Share