Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

OVES Enterprise își va deschide birou în SUA

La OVES Enterprise ne menținem planul de a ajunge la 200 de developeri până la finalul anului.

Furnizorul clujean de software vrea să atragă mai mulți beneficiari de pe continentul nord-american pentru a compensa restrângerea proiectelor din alte zone.

„La OVES Enterprise ne menținem planul de a ajunge la 200 de developeri până la finalul anului. Încercăm să ne diversificăm cât de mult portofoliul. Am crescut echipa de vânzări și marketing pentru a accelera creșterea numărului de clienți.

Sperăm, odată cu deschiderea biroului din SUA, la finalul anului, să obținem și mai mulți clienți din această regiune și ne adaptăm strategia de alocare a resurselor către clienți, încercând să fim cât mai eficienți, menținând fee-urile actuale”, a spus Mihai Filip, director general al OVES Enterprise.

OVES Enterprise este o companie românească de dezvoltare de software, înființată în 2015 la Cluj-Napoca. 80% din cifra de afaceri a  companiei este generată de proiecte din afara României, ce integrează tehnologii noi din sfera inteligenței artificiale şi big data. OVES Enterprise are, în prezent, 107 angajați și birouri în România, Germania și Emiratele Arabe Unite.

Cerere de echipe mai mici, cu expertiză multidisciplinară

Compania a realizat o analiză a pieței de IT din România în perspectiva declanșării, în viitorul apropiat, a unei noi crize economice globale, anticipată de războiul din Ucraina, creșterea prețurilor la energie, inflație, costurile mai mari pentru viața de zi cu zi. Ele determină activarea unor mecanisme de protecție în rândul companiilor, ce blochează proiecte de inovație în IT, considerate neesențiale activității curente.

“Clienții sunt mai reținuți, în această perioadă, devin mai atenți la cum își cheltuie banii. Acest lucru însă nu indică o lipsă a fondurilor, pentru că în piață există bani. Dacă, înainte, companiile se axau pe livrarea proiectelor, pe viteza de dezvoltare și cereau contractual echipe cu mulți developeri care să finalizeze rapid proiectele, acum doresc echipe mai mici, cu expertiză multidisciplinară, care să livreze într-un timp acceptabil, într-un buget, însă, mai mic.

Ce va fi diferit, însă, într-o viitoare criză, cu potențial impact major asupra industriei de IT din regiune, are legătură cu creșterea salariilor developerilor de aici, care se apropie de cele din Vest, aspect care poate determina direcționarea proiectelor în țări cu costuri mai mici, precum India”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise. El se așteaptă la o scădere a cererii de proiecte cu până la 20%.

Cum se schimbă piața de software

“În ceea ce privește programatorii, scăderea cererii și redirecționarea proiectelor dinspre România și regiune în alte țări va determina mai multe schimbări. În primă fază, developerii vor încerca să schimbe proiectele în care sunt implicați, în căutarea unor fee-uri mai mari, după care vor reduce din costurile practicate, pentru a putea accesa proiecte interesante, care să îi motiveze.

Aceasta în contextul în care companiile nu vor fi dispuse să plătească rate-uri la același nivel, iar developerii vor fi nevoiți să ia o decizie în acest sens, în încercarea de a diminua riscul pierderii de proiecte.

Schimbări vor apărea și în rândul companiilor de software care vor modifica structura echipelor introducând pe proiecte și developeri cu mai puțină experiență și asumându-și o durată mai mare pentru realizarea acestora. Totodată, vor diversifica și portofoliul de produse și servicii, targetând mai multe industrii, dar și companii din mai multe țări”, conform analizei OVES Enterprise.

Minimizarea riscului, prin răspândirea centrelor de dezvoltare

“Cât privește companiile, pe lângă gestionarea mai atentă a bugetelor, se orientează și către alte țări din regiune, precum Serbia, Bulgaria, Polonia, în încercarea de a diminua riscurile. Firmele mari încearcă sa minimizeze riscul cu dezvoltare prin răspândirea la nivel global, având centre de dezvoltare împrăștiate pe glob: în partea aceasta a Europei, în India, SUA, mai nou, chiar și în Africa.

În doar 7 luni de la începerea războiului din Ucraina, dinamica industriei de IT din România s-a schimbat radical, de la o cerere mare de programatori și proiecte care necesitau să fie livrate cât mai rapid, la o scădere a cererii ce determină o reașezare a pieței la toate nivelurile”, se menționează în raport.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul anterior
Societatea clujeană Construct CDP a propus două variante de edificare a obiectivului, dintre care a fost acceptată cea cu grinzi prefabricate.

Construct CDP începe lucrările la Podul Coposu

Articolul următor

Aeroportul Oradea: linie de tramvai, parcare supraterană și hotel

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
1
Share