Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Construct CDP începe lucrările la Podul Coposu

Societatea clujeană Construct CDP a propus două variante de edificare a obiectivului, dintre care a fost acceptată cea cu grinzi prefabricate.

Municipalitatea zălăuană a emis ordinul de începere a lucrărilor de construire a podului nou de pe strada Corneliu Coposu.

Societatea Construct CDP a propus două variante de edificare a obiectivului, dintre care a fost acceptată cea cu grinzi prefabricate. Proiectul se derulează în baza contractului de finanţare încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Municipiul Zalău.

Acesta este finanţat din fonduri europene nerambursabile, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, fiind inclus în modernizarea coridorului integrat de mobilitate urbană, axa est-vest, străzile C. Coposu – A. lancu.

Deficiențe constatate pe parcurs

“Pe parcursul execuţiei lucrărilor, aferente obiectivului de investiţii şi în urma controlului efectuat la investiţie, s-a constatat că la podul situat la km 1+229, în documentaţia tehnică nu sunt prevăzute nici un fel de lucrări de reabilitare sau de modernizare.

În teren se constată că parapeţii existenţi din beton sunt degradaţi, trotuare cu lăţime insuficientă, talveg coborât, iar accesul din partea dreaptă imediat după pod este necorespunzător.

În aceste condiţii s-a constatat că se impun lucrări de reabilitare a podului, deoarece de la data elaborării documentaţiilor iniţiale tehnico-economice faza proiect tehnic şi până la momentul executării lucrărilor la pod au apărut degradări vizibile”, conform conducerii municipalității.

Pod în stare critică

Construct CDP a elaborat documentaţiile tehnico-economice, faza de expertiză tehnică, pentru reabilitarea podului. În baza expertizei, podul se încadrează în clasa stare critică, deoarece prezintă degradări atât la suprastructură cât şi la infrastructură.

Pentru exploatarea acestuia la parametri normali de siguranţă, nu se pot propune lucrări de reabilitare. Din cauza stării critice a podului, Primăria Zalău va demola podul existent și va construi un pod nou, pe amplasamentul celui existent, în conformitate cu standardele şi normativele în vigoare.

Variantele propuse de Construct CDP

  • Pod dalat cu o deschidere, cu dala din grinzi prefabricate cu corzi aderente tip “I“ şi placă de suprabetonare. Valoare de 3.1 milioane lei, cu TVA, din care, construcţii montaj 2,7 milioane
  • Pod dalat cu o deschidere, cu dala monolită din beton cu amiatură rigidă din profile laminate tip HEB. Valoare de 3,3 milioane de lei, cu TVA, din care construcţii montaj 2,8 milioane

S-a acceptat prima propunere

“Pentru ca podul să fie exploatat în condiţii optime de rezistenţă, siguranţă şi stabilitate, proiectantul recomandă soluţia cu proiect, scenariu ce propune realizarea unui pod nou în varianta I.

Din punct de vedere tehnic, varianta 1 este mult mai uşor de pus în operă, iar din punct de vedere de economic/fmanciar, costurile variantei 1 sunt mai mici decât în cazul variantei 2, iar timpul de execuţie este considerabil mai scurt decât în cazul variantei 2.

Realizarea podului propus este necesară, în primul rând, pentru punerea în siguranţă a circulaţiei rutiere pe str. C. Coposu, dar şi pentru finalizarea obiectivului de investiţii”, a precizat primăria.

Total
11
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Vinurile USAMV, promovate în orașele Transilvaniei

Articolul următor
La OVES Enterprise ne menținem planul de a ajunge la 200 de developeri până la finalul anului.

OVES Enterprise își va deschide birou în SUA

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
11
Share