Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

TCI a finalizat modernizarea Cinema Scala. Demersuri pentru autorizare

Procedura de recepție de la Scala a fost anunțată la sediul municipalității.
Modernizarea cinematografului din centrul Zalăului a fost realizată cu 3,3 milioane de euro | Foto: TB

Antreprenorul general TCI Contractor General a terminat reabilitarea obiectivului, însă ca acesta să devină funcțional are nevoie de toate autorizațiile.

Procedura de recepție de la Cinema Scala a fost anunțată la sediul municipalității. Apoi o delegație de peste 100 de oameni, din partea tuturor părților implicate în proiect, s-a deplasat la fața locului pentru debutul procedurii.

“A fost un proiect dificil, deoarece obiectivul se găsea într-o stare avansată de degradare, unele probleme le-am descoperit pe parcurs. Au venit și scumpirile la materiale și energie care au mărit costurile proiectului; dacă nu intervenea guvernul să permită ajustarea prețurilor, riscam să intrăm în faliment”, ne-a mărturisit Oliviu Lazăr, director tehnic al TCI Cluj.

“Este foarte multă birocrație pentru aceste autorizații, inclusiv pentru cea de la Centrul Național al Cinematografiei (CNC) care solicită toate seriile de pe echipamentele instalate. Noi sperăm ca până la Crăciun să îi putem da drumul”, spun angajații municipalității.

Perla din mormanul de mizerie

“Înainte acolo era un morman de mizerie, acum a devenit o perlă a Zalăului. Municipiul nostru figura înainte pe harta rușinii, ca unul dintre puținele din România care nu avea un cinematograf funcțional. Am avut discuții cu marile companii care au activitate aici și spuneau că tinerii care muncesc în cadrul acestora nu aveau posibilități de petrecere a timpului liber. Acesta este un pas înainte”, a menționat viceprimarul Zalăului, Nicolae Fazakas.

În 22 septembrie a fost demarată procedura de recepție la proiectul de 16 milioane de lei, inclusiv taxa pe valoarea adăugată. Valoarea finanțată prin programul Companiei Naționale de Investiții (CNI) este de 14,8 milioane de lei, iar Primăria Zalău a venit cu 1,2 milioane.

Clădire cu aspect futurist

“Prin modernizarea și reabilitare, clădirea are un aspect futurist în interior cu instalații moderne și posibilități multiple de a petrece timpul liber într-un cadru relaxant pentru public. La exterior se va încadra perfect în arhitectura urbană a orașului. Va fi un punct de referință important având în vedere poziționarea sa în centrul orașului, prezența sa fiind remarcă atât prin arhitectura fațadei, dar mai ales prin totemurile și panourile publicitare exterioare care anunță spectacolele.

Investiția este considerată a fi importantă pentru promovarea mediului cultural artistic, dar și pentru posibilitățile de atragere a publicului spectator plătitor de bilete. Introducerea unui planetariu în cadrul obiectivului de investiții constituie una din premisele dinamizării vieții științifico-educative locale pentru categorii  largi  de vârstă ale populației, dar și socio-culturale, pentru atragerea de vizitatori și turiști în localitate și județ, din zonele învecinate”, a anunțat municipalitatea zălăuană.

 

Proiecțiile s-au oprit acum 17 ani

”Mă bucur că suntem la un moment care înseamnă recepția la terminarea lucrărilor de la Scala. Este un obiectiv extrem de important, un obiectiv care lipsea din peisagistica municipiului și din viața publică a comunității noastre. Beneficiarul acestui obiectiv de investiții este comunitatea din municipiul nostru și nu numai.

Finalizarea acestui obiectiv se înscrie în preocupările noastre ale administrației publice locale privind crearea unor condiții de petrecere a timpului liber pentru generația tânără, dar nu numai. Din 2005 Cinematograful Scala nu a mai funcționat. În 2010, Primăria Zalău preia acest imobil într-o stare avansată de degradare.

Acest obiectiv a fost debranșat de la toate tipurile de utilități. Acest tip de investiții care are ca țintă grupurile de tineri vor continua pentru că ne dorim ca tinerii care sunt plecați să se întoarcă acasă și să le oferim posibilități de petrecere a timpului liber”, a rezumat primarul Ionel Ciunt.

Procedura de recepție de la Cinema Scala a fost anunțată la sediul municipalității.

Ce cuprinde obiectivul

  1. Sala mare de cinema 2D: 215 + 2 locuri pentru persoane cu dizabilități
  2. Sala mică de cinema 3D: 38 + 2 locuri pentru persoane cu dizabilități
  3. Planetariu digital: 29 locuri

Următorii pași de parcurs

Etapa I:
Obținerea autorizației ISU
Obținerea autorizației DSP / Poliție (sistem antiefracție)
Autorizarea ca sală de cinema. După obținerea autorizației de la CNC se pot încheia contracte cu case de distribuție filme.

Etapa II:
Obținerea autorizației ISU – autorizarea sălii mari ca sală de spectacole

Amânări peste amânări

Lucrările la Scala au durat trei ani, cu numeroase amânări. Inițial cinematograful era programat pentru inaugurare în primăvară, apoi în vară. Conform planurilor, lucrările trebuiau să fie terminate în vara lui 2021, apoi termenii avansați au fost depășiți. Sala de spectacole trebuia să aibă, potrivit planurilor inițiale, 500 de locuri, însă proiectanții au spus că aceasta era puțin probabil să se umple, deci au propus redimensionarea imobilului, prin divizarea în trei spații. Pentru inaugurare au fost propuși actori originari din Sălaj, precum Sandu Pop (Văru Săndel) și Cosmin Seleși, dar și Alin Panc.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Vicepreședintele Consiliului Județean, Istvan Vakar, a primit vizita unei delegații conduse de Paul McGarry, ambasadorul Irlandei la București.

Irlandezii, interesați de IT și agricultură la Cluj

Articolul următor
Distincția primită în cadrul galei de premiere este încă o recunoaștere a „lucrului făcut așa cum trebuie”, de marea familie Transavia, o afacere 100% integrată, „made in Romania”.

Transavia, finalistă a proiectului BVB Made in Romania

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share