Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Castelul Josika, scos la vânzare

Castelul în care a trăit scriitorul maghiar Miklos Josika are prețul fixat la 560.000 de euro, conform Magazin Sălăjean.
Castelul care aparținea romancierului maghiar necesită renovare și reabilitare integrală | Foto: Wikipedia

Domeniul nobiliar din comuna Surduc, județul Sălaj, a fost pus la vânzare pe casa de licitații Sotheby’s International România (SIR).

Castelul în care a trăit scriitorul maghiar Miklos Josika are prețul fixat la 560.000 de euro, conform Magazin Sălăjean. „Arhitecții care au proiectat Josika au preferat o dezvoltare pe orizontală, proprietatea având un singur nivel, străjuit la extremități de bastioane, unul rotund, celălalt hexagonal. A fost timp de două decenii, între 1834 și 1853, căminul unui nobil ce a îmbrățișat spiritul timpului și și-a ales ca arme ideile, materializate în cuvinte.

Miklos Josika (1794-1865), purtător al unei cicatrici pe față în urma unui duel, a fost întemeietorul romanului romantic maghiar ca gen literar, dar și politician, activând în Dieta Transilvaniei și a cea a Ungariei. A susținut revoluția de la 1848, propagând idei liberale, reformatoare pentru eliberarea iobagilor și nu numai”, potrivit SIR.

Leii de la intrare, mutați la Jibou

„Discretul castel din Surduc, monument istoric de importanță locală, apare înregistrat astfel încă de la începutul sec. XIX. În zonă se spune că a fost construit cu piatră din castrul roman de la Tihău și că ar fi avut un parc cu multe fântâni și o statuie a împărătesei Maria Tereza. Leii care păzeau intrarea stau astăzi în grădina Castelului Wesselenyi din Jibou.

Castelul necesită renovare și reabilitare integrală. Și-a pierdut strălucirea și comorile, fiind folosit ca stațiune de mecanizare a agriculturii de către regimul comunist. În cifre, proprietatea se prezintă atrăgător: sunt 3 ha de teren și 12.500 mp suprafață agricolă utilă.

Amprenta la sol a construcțiilor este de 3.596 mp; au structură pe S+P și posibilitate de mansardare. Castelul, folosit azi ca pavilion administrativ, are o suprafață construită de 705 mp. Pe lângă acesta mai sunt o clădire de birouri, magazii și ateliere mecanice, cu suprafață construită însumată de 1.500 mp.

Folosită ca magazie este și fosta criptă, ridicată de scriitor în memoria tatălui sau pe locul unde principele Transilvaniei, Francisc Rakoczi al II-lea, a savurat ultimul său prânz în 1705, înaintea bătăliei de la Jibou, pierdută în fața armatei imperiale. Castelul a fost construit în sec. XVII”, conform SIR.

Ansamblul Beldy, restaurat de județ

Cererea de finanțare pentru proiectul de restaurare a ansamblului Castel Beldy, din Jibou, a fost depusă în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Valoarea proiectului pentru Castelul Beldy este de 34,6 milioane de lei. Obiectivul a fost inclus în “Ruta castelelor”, una dintre cele 12 trasee turistice sau culturale din România ce vor fi restaurate și promovate cu fonduri europene, prin PNRR.

Proiectul prevede ample lucrări de consolidare a fundației și asigurarea hidroizolației. Acesta vizează restaurarea arhitecturală, a tâmplăriei, a vechilor obloane și a pardoselilor, reabilitarea grupurilor sanitare, accesibilizarea spațiului pentru persoanele cu dizabilități. Castelul Beldy din Jibou a servit ca spital, azil de bătrâni și centru pentru persoane adulte cu dizabilități neuropsihice.

Castelul Wesselenyi a ajuns în proprietatea Ungariei

Acum un an, forul județean încerca să anuleze vânzarea unor investitori privați a Castelului Wesselenyi, din același oraș – pe motivul că aceasta a fost ilegală, prin acționarea în instanță a fostul proprietar. Cel mai mare castel în stil baroc din Transilvania a ajuns în posesia statului maghiar, după ce statul român, care avea prioritate, s-a mișcat prea greu din cauza birocrației.

Proprietarii nu au mai avut bani să-l întrețină și au hotărât să-l vândă, dar autoritățile din România s-au mișcat mai lent decât vecinii unguri, conform Smart Radio. Castelul are două niveluri, 2.000 mp și se află pe un domeniu de 1 ha. Moștenitorii proprietarului inițial l-au recâștigat în 2012 și au fost ulterior nevoiți să-l scoată la vânzare.

Ministerul Culturii, Primăria din Jibou şi CJ Sălaj aveau prioritate să îl cumpere. Doar CJ și-a arătat interesul, însă demersurile necesare au fost realizate într-un ritm greoi. 800.000 de euro au plătit ungurii, potrivit declarațiilor moștenitorului Andras Janicsko. CJ Sălaj a aflat prea târziu că tranzacția a fost realizată, în timp ce pregătea ultimii pași. Inițial, o firmă de consultanță din Cluj-Napoca a achiziționat proprietatea, care a fost vândută statului maghiar câteva zile mai târziu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Târgul de Cariere | Cluj: un nou sezon, o nouă poveste

Articolul următor
Trei dintre cele 15 finaliste au fost alese prin votul publicului, iar membrii juriului Made in Romania au desemnat celelalte 12 companii românești care s-au calificat în cadrul programului

Deltamed, finalistă în competiția Made in Romania

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share