Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Apele Române au avizat zonele de risc la inundații din Bazinul Someș-Tisa

Membrii Comitetului au avizat favorabil hărțile de hazard și risc la inundații (HHRI) reactualizate din spațiul hidrografic Someș-Tisa.

Ședința Comitetului de Bazin a avut loc la sediul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST), precum și pe o platformă online de videoconferință.

Membrii Comitetului au avizat favorabil hărțile de hazard și risc la inundații (HHRI) reactualizate din spațiul hidrografic Someș-Tisa. Au participat autorități naționale, locale și județene, operatori de apă, instituții publice, agenți economici, organizații de protecție a mediului din Bazinul Hidrografic Someș-Tisa (județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare și Sălaj).

A fost prezentat întregul proces de realizare și modalitatea de accesare și de consultare a hărților reactualizate, astfel încât autoritățile publice și cetățenii interesați să le poată vizualiza și utiliza într-un mod cât mai eficient.

 

Instrumente de management al riscului

După avizarea acestora de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și raportarea la Comisia Europeană, HHRI vor fi transmise autorităților județene cu atribuții în domeniul planificării și amenajării teritoriului cât și celor din domeniul gestionării situațiilor de urgență în cazul producerii inundațiilor.

HHRI sunt  un instrument esențial care oferă suport în luarea deciziilor privind managementul riscului la inundații. Acestea au fost realizate pentru zonele desemnate ca având un risc potențial semnificativ la inundații (APSFR).

Perimetrele cu risc potențial din Bazinul Someș-Tisa

  • 39 zone cu risc de inundații tip fluviale (pot apărea atunci când creșterea nivelurilor cursurilor de apă provoacă revărsarea apei)
  • 7 zone cu risc de inundații cu caracter tip viitură rapidă (provocate de ploi torențiale și furtuni)
  • 2 zone cu risc de inundații de tip pluviale urbane (ploile abundente le pot crea acolo unde solul a fost acoperit de construcții și beton)

Sursa: ABAST

Utilizatorii pot evalua pagubele aduse activității economice

HHRI vor fi redate pe o platformă de sistem de informații geografice și vor avea o interfață ușor de utilizat pentru a permite tuturor părților interesate. Inclusiv cetățenii pot să se localizeze pe hărți și să înțeleagă dacă sunt situate într-una din zonele cu risc potențial semnificativ la inundații. Dacă da, pot cunoaște care poate fi extinderea și adâncimea apei în acea zonă.

Utilizatorii vor putea identifica pentru un APSFR specific care ar putea fi pagubele aduse clădirilor, mediului, patrimoniului cultural, activității economice și populației. ABAST se află în faza de finalizare a elaborării fișelor descriptive APSFR în varianta draft din cadrul proiectului RO-Floods. Acesta este derulat de Ministerul Mediului, Administrația Națională Apele Române, cu sprijinul Băncii Mondiale.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Consultare organizată de Banca Mondială în vederea realizării Diagnosticului de Țară

Articolul următor

Finanțare de 1.000.000 de euro pentru un Centru Etnografic din Ardud

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share