Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

KXL Studio a primit proiectarea Science Campus Cluj

Municipalitatea a parafat contractul de proiectare pentru realizarea Science Campus Cluj (SCC).
Suprafața viitorului campus de pe Dealul Lomb va ocupa 6,5 ha | Foto: KXL Studio

Biroul clujean de arhitectură se va ocupa, pentru 1,7 milioane de euro, de proiectul obiectivului de pe Dealul Lomb.

Municipalitatea a parafat contractul de proiectare pentru realizarea Science Campus Cluj (SCC). Va fi un complex educațional, de cercetare, dezvoltare și inovare realizat de Primăria Cluj-Napoca (PCN) în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai (UBB).

Proiectul SCC selectat în urma unui concurs internațional de soluții, intră în linie dreaptă. Contractul are termen de realizare de 540 zile. Campusul științific din cartierul Lomb reprezintă un proiect fanion al Clujului, care subliniază calitatea mediului academic din municipiu.

Ce construiește municipalitatea, ce ridică UBB

Situat în vecinătatea celor două clădiri ale Cluj Innovation Park, CREIC și TEAM, ansamblul se înscrie în strategia PCN de a dezvolta o infrastructură extinsă și puternică pentru educație, cercetare, inovare și transfer tehnologic, care să aducă împreună actori din sistemul de educație și cercetare, din mediul economic și antreprenorial, societatea civilă și administrație.

Suprafața campusului este de 6,48 ha. Pe 3,48 ha PCN realizează un centru științific / Science Center și o piață urbană cu terenuri de sport. Restul suprafeței îi revine UBB pentru un ansamblu complex de cercetare-dezvoltare-inovare, în forma specializării inteligente InfoBioNano4Health, incluzând sediul Facultății de Matematică și Informatică și un cămin studențesc.

  

Cum a fost selectat proiectul

Conceptul de amenajare a SCC a trecut prin jurizarea unui grup de specialiști de renume internațional. „Juriul a apreciat structura rațională cardo / decumani a strategiei relaționate la peisajul existent, orientarea corectă a spațiului public ascendent pe direcția est-vest privind către peisaj.

Spațiul public este astfel un dispozitiv topologic cu valențe deopotrivă simbolice și ecologice. A fost apreciată claritatea strategiei de ocupare a parcelei, potențialul de a fi edificată în etape clare.

Definiția spațiului public longitudinal ascendent coordonat cu menirea și caracterul clădirilor de pe parcursul său presupun o tranziție judicioasă de la un caracter foarte public în zona de acces în holul clădirii CLAS până la caracterul semipublic în zona clădirii Facultății de Matematică, cap de perspectivă elevat orientat către est.

Competiție supervizată de Ordinul Arhitecților

A fost apreciat sentimentul de urbanitate împletit cu cel specific al unei grădini topologice. “Toate clădirile care compun ansamblul sunt ușor accesibile, existând o varietate de spații exterioare ce pot servi ca spații de evenimente și expunere exterioară cu valențe dedicate culturii și științelor naturii.

Juriul a apreciat echilibrul dintre poziționarea și gabaritele volumelor și relaționarea acestora față de clădirea existentă a CREIC împreună cu vederile și conexiunile cu contextul natural înconjurător, cu direcțiile cardinale și cu decupajele ce permit momente de însorire asupra spațiului public”.

Echipa care realizează acest proiectul SCC este KXL Studio, câștigătoare a concursului internațional de soluții. Competiția a fost organizată de PCN în asociere cu UBB, fiind realizată de Ordinul Arhitecților din România și filiala sa din Transilvania.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
În iulie 2022 producţia industrială a scăzut cu 21,7% faţă de aceeaşi lună din 2021, potrivit Direcției Județene de Statistică.

Clujul are un deficit comercial de o jumătate de miliard de euro

Articolul următor
Acestea au loc în cadrul suitei Serile JCI, la complexul de coworking Silicon Forest, din Cluj-Napoca.

JCI pregătește viitorii antreprenori la Cluj

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
0
Share