Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Experții Blitz: noile reglementări la TVA vor scumpi locuințele

Noi reglementări ale taxei pe valoarea adăugată (TVA) la locuințe vor scumpi proprietățile cu mai mult de o cameră, conform agenției clujene Blitz.

Noi reglementări ale taxei pe valoarea adăugată (TVA) la locuințe vor scumpi proprietățile cu mai mult de o cameră, conform agenției clujene Blitz.

Guvernul României a decis noi reguli pentru TVA la locuințe, potrivit unei analize a Blitz Imobiliare. Din 1 ianuarie 2023, se modifică plafonul pentru care se aplică cota TVA de 5%, de la nivelul de 700.000 la 600.000 de lei.

Prin noile reglementări se reduce și numărul de proprietăți pe care cineva îl poate achiziționa la această cotă la doar una singură. Plafonul sub care este aplică TVA a scăzut de la 700.000 la 600.000 de lei.

În 2021 s-au aplicat regulile existente privind TVA redusă, de 5%, pentru achiziția de locuințe cu valoarea de până în 450.000 de lei (93.000 de euro). Din 1 ianuarie 2022, plafonul valorii locuințelor la care se aplică TVA redus a fost majorat la 700.000 de lei (140.000 de euro).

De la 1 ianuarie 2023, plafonul pentru livrarea locuințelor către populație pentru care se aplică TVA în cotă redusă de 5% va fi redus înapoi, de la 700.000 la 600.000 lei, pentru o locuință de cel mult 120 mp. “Așadar am trecut într-un timp relativ scurt, prin trei modificări succesive – câte una la începutul fiecărui an”, relevă specialiștii de la Blitz.

TVA redusă, aplicată locuințelor sub 120 mp

În continuare, pentru aplicarea TVA reduse se ia în calcul dimensiunea locuințelor ce urmează să fie cumpărate. Adică din 1 ianuarie 2023 locuința va trebui să aibă suprafaţa utilă de cel mult 120 mp, fără anexele gospodăreşti.

A fost reintrodusă și condiția unei singure locuințe la cotă redusă. În 2022 a fost eliminată condiția anterioară potrivit căreia persoanele fizice pot achiziționa o singură locuință la cota redusă de 5%. Din 1 ianuarie 2023, această condiție revine în vigoare.

Vor beneficia de tarif redus locuințele care pot fi locuite ca atare. Potrivit reglementărilor în vigoare, cota redusă se aplică doar locuințelor care, în momentul vânzării, pot fi locuite ca atare, adică sunt finalizate. Această regulă rămâne valabilă.

Cota de TVA de 5% se va aplica pentru plafonul de 700.000 de lei pentru tranzacțiilor care au fost încheiate înainte de intrarea în vigoare a noului plafon, dar care vor fi livrate către client după intrarea în vigoare a modificării de plafon, respectiv 1 ianuarie 2023.

Altfel spus, clienții care au încheiat o promisiune de vânzare-cumpărare pentru achiziția unei locuințe cu plafonul vechi, dar care vor recepționa locuința după modificarea legislației, vor beneficia, în urma regularizării plafonului la care se aplică noul plafon, de deducerea corespunzătoare.

Impactul noilor reglementări asupra pieței imobiliare

Experții de la Blitz sunt de părere că pragul de TVA la 5% pentru apartamentele de cel mult 600.000 de lei va îngreuna tranzacțiile de imobile cu mai mult de două camere și case individuale. În Cluj, în zonele mai centrale, la un astfel de preț mai poți achiziționa cel mult o garsonieră.

Specialiștii imobiliari spun că această măsură face ca suprafața utilă pe proprietățile vândute să fie la un minim istoric, la aproximativ jumătate din suprafețele de acum 20 de ani. Ponderea locuințelor cu 4 și 5 camere va scădea la un minim istoric.

”Modificarea plafonului va avea, cu siguranță, impact atât asupra cumpărătorilor, cât și asupra dezvoltatorilor care și-au făcut planuri de dezvoltare după vechile reguli. Pentru a nu rămâne cu proprietățile nevândute, cel mai probabil dezvoltatorii vor fi nevoiți să reducă marja de profit sau vor crește proporțional prețurile”, a spus Cătălin Priscorniță, CEO al Blitz.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Fundația Comunitară Oradea și VPK Packaging, apel de finanțare în cadrul programului „PLANTROPOLIS” în Salonta.

Articolul următor

Românii pot investi în titluri de stat Tezaur cu dobânzi de până la 8,10%/an

Citește și:
În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului.
Citeste mai mult

A început Iulius Christmas Market

Bucurie și magie sunt cuvintele care descriu cel mai bine luna decembrie, iar aceste stări au pus stăpânire…
Citeste mai mult

ROMGAZ, investiție de 300.000 lei la ASE

În cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti (ASE), a fost inaugurat Amfiteatrul ROMGAZ, un proiect al Asociației Studenților…
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
1
Share