Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

„Orașul Ștei Virtual” – proiect de conservare digitală a caselor construite în stil totalitar de sovietici

Proiectul multianual „Orașul Ștei Virtual”, întreprins de Primăria și Consiliul Local al orașului Ștei, în colaborare cu Universitatea din Oradea (prin Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură), se află într-un stadiu avansat al lucrărilor și se apropie de finalizarea primei etape importante prevăzută în calendarul de obiective pe anul 2022.

Acest proiect cultural-turistic prevede realizarea unei realități digitale a Șteiului, unde clădirile de patrimoniu arhitectural în stil totalitar construite de sovietici după 1952 sunt reprezentate în detaliu, prezentând configurarea urbanistică de la începutul anilor 1960. Operațiunile de măsurare, modelare digitală și reconstituire, conform fotografiilor clasice din acea perioadă în Ștei, reprezintă nu doar un proiect de conservare culturală în scop educativ, ci și o oportunitate de a folosi lumea virtuală generată pentru a facilita turismul în orașul nostru.

Ruta ATRIUM

Orașul Ștei este membru în Asociația Rutei Culturale Europene ATRIUM din anul 2019. Ruta ATRIUM unește mai multe obiective de patrimoniu arhitectural totalitar (orașe, clădiri, elemente culturale) din mai multe regiuni ale Europei, iar Asociația formată pentru administrarea Rutei are scopul de a coordona rețeaua de comunități și entități partenere pentru a exploata corect și eficient capacitatea culturală și turistică a acestui patrimoniu disonant. Proiectul „Orașul Ștei Virtual” constituie un exemplu de bună practică în vederea explorării, conservării, exploatării, dar și a reconversiei patrimoniului arhitectural totalitar într-un produs cu o importantă vizibilitate turistică și culturală.

Colaborare cu UO

Colaborarea dintre orașul Ștei și Universitatea din Oradea este un element important în desfășurarea proiectului „Orașul Ștei Virtual”, deoarece studenții arhitecți, prin realizarea stagiilor de practică universitară de vară în Ștei, au realizat macheta virtuală a orașului din anii 1960.

Pentru buna cooperare și ajutorul acordat le mulțumim domnului rector, Constantin Bungău, doamnei decan, Marcela Prada, precum și tuturor studenților participanți la proiect(un aport substanțial l-au avut Andrei Oros, Raul Bejinaru și Edmond Coman). Un rol cu totul aparte în coordonarea acestui proiect, dar și în promovarea patrimoniului cultural de tip totalitarist al orașului nostru, îl are doamna Ramona Novicov, istoric și critic de artă, șteiancă la origine”, spun reprezentanții Primăriei Ștei.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Compania clujeană de software Lola Tech și-a unit forțele cu firma globală de inginerie software DataArt.

Americanii de la DataArt au cumpărat Lola Tech Cluj

Articolul următor

Fundația Comunitară Oradea și VPK Packaging, apel de finanțare în cadrul programului „PLANTROPOLIS” în Salonta.

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share