Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Grupul Knauf va investi în România peste 200 milioane de euro

Grupul Knauf, din care fac parte Knauf Insulation România și Knauf Gips, doi dintre cei mai importanți jucători de pe piața materialelor de construcții, anunță cea mai mare investiție din domeniu în România din ultimii 5 ani, în valoare de peste 200 de milioane de euro.

Investiția grupului german pe piața locală se va concretiza prin dezvoltarea a două unități de producție în județele Mureș și Cluj, pentru materiale de izolații, respectiv pentru gips-carton și profile metalice, care împreună vor genera peste 200 de noi locuri de muncă.

Investițiile au ca obiective încurajarea producției locale a materialelor de construcții, oferind posibilitatea României de a asigura o parte din necesarul intern, precum și de a deveni un exportator în regiune, mai ales în contextul în care lanțurile de aprovizionare sunt afectate și influențează capacitatea logistică europeană.

„Acest angajament demonstrează încrederea noastră în România și colegii noștri de aici. Împreună, stabilim noi standarde pentru a construi și a locui aici. Prin această investiție de peste 200 de milioane de euro, sprijinim concret inițiativa de economisire a energiei. În plus noile unități de producție sprijină ambițiile de creștere ale Grupului Knauf și transmit un mesaj important clienților noștri din România, Europa Centrală și de Est. Într-un moment în care eficiența energetică este mai importantă ca niciodată în lumina situației internaționale, această dezvoltare arată că ne pasă de clienții noștri și că le aducem soluțiile de înaltă calitate mai aproape ca niciodată”, declară Alexander Knauf, Partener General al Grupului Knauf.

Importanța pieței românești pentru grupul Knauf a crescut în ultimii ani. Deși inițial România a importat materiale Knauf, compania produce acum o bună parte din produse pentru a acoperi cererea locală de aici și exportă în regiunile învecinate.

Investiție de peste 135 milioane de euro în noua fabrică Knauf Insulation din Târnăveni, județul Mureș

 Investiția în noua fabrică Knauf Insulation, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața materialelor izolante, parte a Grupului Knauf, în valoare de peste 135 milioane de euro, va contribui la creșterea eficienței energetice în Europa de Est.

În prima etapă s-au investit peste 4 milioane de euro în modernizarea și retehnologizarea fabricii existente, preluată de companie la începutul anului, pentru a crește producția de la 7.000 de tone pe an de vată minerală la 10.000 de tone.

Noua unitate de producție ce urmează să fie  finalizată, în 2024, va fi cea mai modernă fabrică de vată Knauf Insulation din Europa Centrală și de Est, va crea peste 100 de noi locuri de muncă și va asigura o producție anuală de peste 75.000 de tone de vată minerală cu scopul de a deservi atât necesarul intern, cât și piețele din Europa Centrală și de Est.

„Fiind o afacere de familie cu Menschlichkeit (umanitatea) ca una dintre valorile noastre de bază, este important pentru noi să fim un angajator bun și un vecin bun în toate comunitățile unde activăm. Suntem mândri că jucăm un rol atât de important în comunitatea și economia din Târnăveni și așteptăm cu nerăbdare să ne consolidăm relația cu cei cu care lucrăm la fabrică, comunitatea locală și autoritățile române”, a declarat Adrian Garofeanu, Director General al Knauf Insulation România și Bulgaria.

Fabrica va juca un rol important oferind capacitate suplimentară de vată minerală în următorii ani contribuind astfel la îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și va încuraja mai multe renovări în România și regiune. Produsele Knauf Insulation contribuie la economia de energie a clădirilor, iar în România aproximativ 85% din clădiri au nevoie de izolație pentru a îndeplini cerințele de performanță energetică. Ca urmare, există o nevoie urgentă de a inspira un val de renovare în toată țara pentru a ajuta la reducerea consumului de energie și la îmbunătățirea securității energetice a țării.

Pe lângă economisirea energiei, renovarea clădirilor reduce emisiile de gaze cu efect de seră și stimulează economia. În Europa, clădirile sunt responsabile pentru 36% din emisiile de CO2, iar renovarea contribuie la o acțiune semnificativă împotriva schimbărilor climatice, creând în același timp mii de noi locuri de muncă.

Totodată, există niveluri fără precedent de finanțare care sunt puse la dispoziție țărilor europene prin programe precum Pactul verde al Uniunii Europene, Fit For 55, Valul de renovare și REPowerEU pentru a crește numărul de clădiri eficiente din punct de vedere energetic și a conduce la decizia mai multor renovări, în special pentru clădirile publice, cum ar fi spitalele și școlile, precum şi casele unifamiliale.

Knauf Gips investește  76 milioane euro într-o fabrică de plăci din gips-carton și profile metalice la Huedin, județul Cluj

Potrivit reprezentanților companiei, lucrările de construcție vor demara anul viitor, urmând ca producția să înceapă în a doua jumătate a anului 2024. Fabrica din Huedin este proiectată pentru a răspunde celor mai exigente norme în ceea ce privește eficiența energetică și impactul asupra mediului, în acest sens fiind dotată cu cea mai inovativă tehnologie din domeniul cuptoarelor și uscătoarelor. Numărul total de locuri de muncă nou create va ajunge la 100.

Fabrica va prelucra materie primă de la carierele de gips din Leghia, va avea o capacitate anuală de 30 milioane m2 și va produce întreaga gamă de plăci din gips-carton de la cele standard până la cele speciale pentru protecție la foc, rezistență la umiditate și cu performanțe de izolare fonică superioară.

De asemenea, noua fabrică Knauf Gips va avea în dotare o linie de producție a profilelor metalice, care va produce anual peste 15 milioane de metri liniari.

Produsele care se vor livra pe piața internă vor însuma circa 50% din capacitățile de producție, restul fiind destinat exportului către țările din proximitate cum ar fi Ungaria, Serbia și Republica Moldova. Fabrica din Huedin va acoperi cererea din nordul țării, iar pentru cea din sud este preconizat a se continua importurile din Bulgaria.

 „Divizia de gips a grupului Knauf are o prezență puternică pe piețele din Europa Centrala și de Est, unde deține mai multe unități de producție a plăcilor din gips-carton. Ca importator am reușit să promovăm cu succes pe piața locală cele mai performante sisteme din gips-carton, iar împreună cu colegii noștri de la Norgips suntem lideri ai pieței locale de mai bine de 15 ani. Proprietarii au decis să investească în România arătând ÎNCREDERE că piețele vizate de producția locală au potențial de creștere long-term. Consumul anual de placă de gips-carton în România este de circa
3 m2 / locuitor, iar în piețe mai mature din Europa depășește chiar și 6 m2 / locuitor. Însă unul din principalele motive ale investiției locale este ÎNCREDEREA în echipele locale și în parteneriatele create că pot duce afacerea locală la un nivel superior”,
a declarat Mihai Marinescu, Directorul Comercial al Knauf Gips România.     

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Ediția a treia a Romanian AI Days are loc în 12-13 octombrie în Cetatea Oradea

Articolul următor
Coeziunea și solidaritatea în interiorul UE reprezintă cheia depășirii crizelor prezente (război, inflație, energie sau pandemie), susțin liderii europeni.

Bruxelles – Săptămâna Regiunilor. Liderii europeni: “Fără coeziune, UE dispare”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share